''Ο Δήμαρχος Κω μπλοκάρει ιδιωτική επένδυση 500.000 ευρώ & τη δημιουργία 7 θέσεων εργασίας''

''Ο Δήμαρχος Κω μπλοκάρει ιδιωτική επένδυση 500.000 ευρώ & τη δημιουργία 7 θέσεων εργασίας''

--- Ένας ιδιώτης (και ομάδα πολιτών) προτείνει την δημιουργία ιδιωτικού κέντρου συλλογής και συσκευασίας προδιαλεγμένων ανακυκλώσιμων υλικών (ΚΔΑΥ) στο νησί μας. Ξεκινήσαμε 2 Αυγούστου 2011 από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και με το αυτό και εκείνο φθάσαμε στις 26-2-2012 να ζητήσουμε από το πολεοδομικό γραφείο του Δήμου Κω ''Βεβαίωσης χρήσεων γης'' και ''θεώρησης όρων δόμησης''. Εδώ ξεκίνησε η παρέμβαση του κ. δημάρχου. Στις 24-4-2012 μας δόθηκε απάντηση της πολεοδομίας ότι οι βεβαιώσεις μεταβιβάζονταν στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου για να μας παραχωρηθούν μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Κω! Στο έγγραφο προβάλλονταν ο ισχυρισμός ότι η απ' ευθείας χορήγηση των ζητούμενων βεβαιώσεων προσκρούει στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου 211/2011 για αναστολή ανέγερσης ξενοδοχειακών μονάδων και στην εν συνεχεία απόφαση Δημάρχου απ 20558/2011 όπου ο ίδιος μόνος του, αποφασίζει ότι εκείνη η δέσμευση ισχύει για ιδιωτικούς χώρους επεξεργασίας αποβλήτων!!!

---Επισκεφτήκαμε προσωπικά τον κ. Δήμαρχο (29-4-2012), εκφράσαμε τις αντιρρήσεις μας στις πρακτικές του και ζητήσαμε να μας δοθούν οι βεβαιώσεις, γιατί είναι τυπική διοικητική πράξη δημοσίας υπηρεσίας στην οποία κακώς εμπλέκεται. Μας υποσχέθηκε ότι θα φροντίσει να μας χορηγηθούν. Αντί αυτών καθυστέρηση με αποτέλεσμα μετά 3,5 να καταθέσαμε μήνυση κατηγορώντας τον Δήμαρχο για υπέρβαση καθήκοντος γιατί παραβιάζει τον Ν. 3852/2011 (ΦΕΚ87Α/2011) περί αρμοδιοτήτων Δημάρχων και τους νόμους Ν.2690/1999 (αρθ. 4 υποχρέωση απάντησης εντός 50 ημερών) και Ν.3528/2007 (αρθ. 36 υποχρέωση απάντησης εντός 10 ημερών).

---- Μέσα Ιουνίου 2012 ο κ. Δήμαρχος αφού αποσπά με δόλο, όπως μας είπε ο τότε διοικητής της, από την γειτονική στρατιωτική μονάδα έγγραφο που μιλά για άρνηση να δεχτεί διπλά του χώρο ΧΥΤΑ! (ενώ πρόκειται για κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων) εισάγει ειδικό θέμα στο δημοτικό συμβούλιο: ''λήψη απόφασης επί αιτήσεως για την εγκατάσταση κέντρου διαλογής και συσκευασίας αποδιαλεγμένων ανακυκλώσιμων υλικών κλπ'' και μέσα από διαλυτικές διαδικασίες, με αποχωρήσεις συμβούλων της παράταξης του και με ισχνή πλειοψηφία 9 προς 8 παίρνεται η διατεταγμένη απόφαση 280/18-6-2012 απαγόρευσης της επένδυσης, για την οποία κατατεθήκαμε προσφυγή ακύρωσης στην αποκεντρωμένη περιφέρεια Αιγαίου που έγινε δεκτή στις 17-9-2012. (ΑΔΑ: Β4ΘΞΟΡ1Ι-Ν5Ω: ακυρώνουμε την υπ' αρ. 280/18.06.2012). Τότε καταθέσαμε και καταγγελίες σε 2 Υπουργεία και σε 11 κρατικές υπηρεσιακές και ελεγκτικές αρχές κατά Δήμαρχου και κάθε εμπλεκομένου δημόσιου πολιτικού ή υπηρεσιακού πρόσωπου χωρίς να πάρουμε απάντηση. Μέσα από μια σειρά γραφειοκρατικές κολυσιεργείες

το θέμα φθάνει επί τέλους στην περιφερειακή πολιτική αρχή για την περιβαλλοντική αδειοδοτηση της μονάδας. Εδώ ζητείται επίσημη έκφραση γνώμης του δήμου μας σύμφωνα με ότι προβλέπει η νομοθεσία. Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να μιλήσει ο Δήμος αν θέλει ή δεν θέλει και με ποιους όρους την επένδυση. Ότι έγινε μέχρι τώρα είναι θλιβερό, εξοργιστικό, αντιδημοκρατικό. Είναι απαράδεκτο αυτή την εποχή ο Δήμαρχος να μπλοκάρει ιδιωτική επένδυση συλλογής προδιαλεγμένων ανακυκλώσιμων απορριμμάτων που δεν δημιουργεί επιβάρυνση στο περιβάλλον, με την διακιολογία ότι θέλει να κάνει δικό του κέντρο που θα το δουλέψει μια συνεργατική ή οι τσιγγάνοι την στιγμή που ο ίδιος 3 χρόνια τώρα σταμάτησε και αυτή την υποτυπώδη, λειψή και στραβή ανακύκλωση της περιόδου Κυρίτση.

Το θέμα συζητείται στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο. Οι δημοτικοί σύμβουλοι που ασκούν κοινωνικό ρολο και όχι διατεταγμένη υπηρεσία των επιθυμιών του κ. δημάρχου, πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα: δέχεστε ή όχι αυτή την επένδυση στο νησί μας; Αν διερωτάστε για τα περιβαλλοντικά στάνταρτ αυτής της μονάδας, σας ενημερώνουμε ότι έχει επιλεγεί η ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΧΛΗΣΗ και η ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ όπως περιγράφεται στην περιβαλλοντική μελέτη επί της οποίας καλείστε να εκφράσετε γνώμη.

Σε ότι αφορά την εισήγηση των τεχνικών υπηρεσιών στο Δ.Σ. δεν λέει κάτι διαφορετικό για την κατάταξη του έργου από ότι λέει η μελέτη και η περιβαλλοντική νομοθεσία. Όμως στο τέλος γίνεται η μεγάλη παραχάραξη λέγοντας ότι ενώ πολεοδομικά δεν απαγορεύεται στην περιοχή η κατασκευή του κέντρου ανακύκλωσης, απαγορεύεται περιβαλλοντικά βάσει του παραρτήματος 1.3 της ΚΥΑ 114218/97. Όμως αν ανατρέξετε σε αυτό το άρθρο θα δείτε ότι η απαγόρευση αφορά οροθέτηση ΧΥΤΑ και όχι κέντρου διαλογής ανακυκλώσιμων! Φαίνεται ο κ. δήμαρχος έχει μπερδέψει το ΧΥΤΑ με το ΚΔΑΥ!

Είναι προφανές ότι ο κ. δήμαρχος συνεχίζει την τρελή του πορεία. Οι δημοτικοί σύμβουλοι κρίνονται για την ευθυκρισία τους και όχι από την ευκαμψία τους απέναντι στις ...παλαβομάρες του.

Για την Σ.Ε. Νίκος Μυλωνάς

ADVERTORIALS