Η παράδοση σε ιδιωτικά συμφέροντα των αεροδρομίων Ρόδου, Κω & Καρπάθου που βρίσκονται σε ευαίσθητη και κρίσιμη γεωπολιτικά περιοχή βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα

Η παράδοση σε ιδιωτικά συμφέροντα των αεροδρομίων Ρόδου, Κω & Καρπάθου που βρίσκονται σε ευαίσθητη και κρίσιμη γεωπολιτικά περιοχή βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα

«Η παράδοση σε ιδιωτικά συμφέροντα των αεροδρομίων Ρόδου, Κω και Καρπάθου που βρίσκονται σε ευαίσθητη και κρίσιμη γεωπολιτικά περιοχή βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα. Η τακτική αυτή θα οδηγήσει στην απώλεια ελέγχου του εθνικού εναέριου χώρου και ενός ακόμη μέρους της εθνικής μας κυριαρχίας».

Με αφορμή την ψήφιση, με τροπολογία σε άσχετο σχέδιο νόμου, για την αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και την δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας για την Διαχείριση των Περιφερειακών Αεροδρομίων, από το γραφείο του βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δημήτρη Γάκη, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Στις 4 Απριλίου του 2013 ψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων στην ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο: «Διαμόρφωση Φιλικού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις».
Στο νομοσχέδιο προστέθηκε με την μορφή τροπολογίας (!!!), το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και σύστασης της Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Περιφερειακών Αεροδρομίων (ΑΕΔΙΠΑ). Η εν λόγω τροπολογία αποτελεί ψηφίδα στο παζλ της προωθούμενης ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας μεταξύ των οποίων της Ρόδου, της Κώ και πιθανόν της Καρπάθου. Η νομοθετική αυτή παρέμβαση, που έγινε, κατά τον κ. Χατζηδάκη, στο όνομα της ανάδειξης των τοπικών αεροδρομίων σε τοπικούς «πόλους ανάπτυξης», δεν λαμβάνει υπ΄ όψιν τον οικονομικό ρόλο που διαδραματίζουν τα αεροδρόμια μέσα από την συμβολή τους στη μεταφορά εμπορευμάτων και στον τουρισμό.
Έκπληξη προκαλεί η ενδοτική στάση τόσο του Δήμου Ρόδου όσο και του ΕΒΕΔ.
-Δεν αντιλαμβάνονται ότι η σκέψη συμμετοχής τους στο ψευτο-επενδυτικό «αναπτυξιακό όνειρο» αποδυναμώνει κάθε κοινωνική αντίσταση στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και στην προστασία του εθνικού εναέριου χώρου σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή;
-Δεν αντιλαμβάνονται ότι με την στάση τους υποθηκεύουν τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών για ασφαλείς και φτηνές μεταφορές;
-Δεν αντιλαμβάνονται ότι γίνονται συμμέτοχοι στην υποθήκευση του μέλλοντος του τόπου μας;
Με την ψήφιση του νομοσχεδίου αναδεικνύονται δυο κρίσιμα ζητήματα:
1. η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων, σε αντίθεση με όσα υποστήριξε η κυβέρνηση, δεν αποτελεί πάγια πρακτική στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες. Αντιθέτως, εφαρμόζεται μόνο σε χώρες που, όπως και η Ελλάδα, έχουν μνημόνια εξαιτίας της ιδεολογικής εμμονής των πολιτικών δυνάμεων που τα εφαρμόζουν με αποτέλεσμα να προκρίνεται ως προτεραιότητα η δημοσιονομική εξυγίανση μέσα από την άκρατη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

2. οι ιδιωτικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων δεν γίνονται με τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, ούτε λειτουργούν προς το συμφέρον της τουριστικής οικονομίας των εν λόγω περιοχών. Τα περιφερειακά αεροδρόμια κατά κανένα τρόπο δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και αντίθετα προσφέρουν φθηνότερες υπηρεσίες από ιδιωτικά αεροδρόμια όπως το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

3. τα αεροδρόμια της Ρόδου, της Κω και της Καρπάθου βρίσκονται σε μια ευαίσθητη και κρίσιμη γεωπολιτικά περιοχή και η ιδιωτικοποίηση τους θα βλάψει τα εθνικά συμφέροντα, θα οδηγήσει στην απώλεια του ελέγχου του εθνικού εναέριου χώρου και θα οδηγήσει σε απώλεια ενός ακόμη μέρους της εθνικής μας κυριαρχίας.

Τέλος, καταγγέλλουμε τη μεθόδευση της κυβερνητικής τρόϊκας που οδηγεί στην διάλυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας μέσα από τροπολογία σε νομοσχέδιο με τελείως διαφορετικό πνεύμα και περιεχόμενο. Το γεγονός αυτό εκ των πραγμάτων περιορίζει το περιθώρια κοινοβουλευτικής συζήτησης επί του θέματος και την ικανότητα των εμπλεκόμενων φορέων να καταθέσουν τις διαφωνίες τους. Η διαδικασία αυτή αποτελεί ένα επιπλέον πολιτικό ολίσθημα και προσβάλει τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ADVERTORIALS