Μια ματιά στις τοπικές δημοτικές εκλογές του 2014.Του Νίκου Μυλωνά

Μια ματιά στις τοπικές δημοτικές εκλογές του 2014.Του Νίκου Μυλωνά


Ο κ. Γ. Μιχελάκης όταν ανέλαβε πριν λίγους μήνες καθήκοντα ως υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι οι εκλογές των Δήμων θα γίνουν με το ισχύον σύστημα. Τώρα μας λέει ότι προωθεί αλλαγές στο εκλογικό σύστημα που θα ισχύσει στις τοπικές εκλογές με ενα ενιαίο ψηφοδέλτιο για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους με αλφαβητική σειρά, και ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο υποψηφίων δημάρχων για τους οποίους θα αρκεί το 42% (αντί του 50%) για εκλογή τους από τον πρώτο γύρο!

---Προφανώς αυτές σύντομες οι παλινδρομήσεις εξυπηρετούν κομματικές σκοπιμότητες της δικομματικής κυβέρνησης. Οι κυβερνώντες αντιμετωπίζουν το ζήτημα των τοπικών εκλογών όχι ως διαδικασία βελτίωσης του δημοκρατικού συστήματος διαχείρισης της τοπικής εξουσίας αλλά ως τμήμα της διαμάχης τους για την κυβερνητική εξουσία! Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν φοβούνται τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2014 αλλά τρέμουν για το αποτέλεσμα των ταυτόχρονων εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Για τις ευρωεκλογές θα αποδώσουν ένα κακό αποτέλεσμα στην χαλαρή ψήφο και στη διαμαρτυρία για τη συνταγή διαχείρισης της ελληνικής κρίσης από την ευρωζώνη. Όμως οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι κρίσιμο ζήτημα για το μέλλον της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ!

---Αν δημιουργηθεί η εντύπωση επέλασης του ΣΥΡΙΖΑ σε Δήμους και Περιφέρειες αυτό θα προσφέρει στην αξιωματική αντιπολίτευση δυνατότητες ενίσχυσης εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων (όπου συγκεντρώνεται σήμερα η μεγάλη του δύναμη) και θα δημιουργήσει εντυπώσεις πολιτικής απονομιμοποίησης της κυβέρνησης! Αυτό θα δημιουργήσει κύμα φυγής στελεχών του ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι μια μεγάλη ευκαιρία να δημιουργήσει ισχυρά ερείσματα στον χώρο της αυτοδιοίκησης στον οποίο μέχρι τώρα έχει ισχνή καταγραφή δυνάμεων.

Μπροστά στην πιθανότητα καταβαράθρωσης του ΠΑΣΟΚ που ελέγχει σήμερα σε μεγάλο βαθμό την Τοπική Αυτοδιοίκηση (πχ Δωδεκάνησα, Κως κλπ) το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλουν να δημιουργηθούν εντυπώσεις πλήρους αποδυνάμωσης του μοναδικού κυβερνητικού εταίρου. Γι αυτό πρόθεση της κυβέρνησης είναι η αποπολιτικοποίηση των αυτοδιοικητικών εκλογών ώστε να μην μπορεί να φτιαχτεί χάρτης με μπλε και κόκκινους νομούς, δηλαδή να μην εξάγεται καθαρό πολιτικό συμπέρασμα σε σχέση με τη δύναμη των κομμάτων. Το γεγονός ότι μπορεί να εκλεγούν δημοτικοί σύμβουλοι που θα προέρχονται από διαφορετικό συνδυασμό από εκείνον του δημάρχου, θα δημιουργήσει πολυχρωμία και θα είναι δύσκολη η εκτίμηση σχετικά με τους νικητές και τους ηττημένους! Από την άλλη, το 42% κατατείνει στον περιορισμό των συμμαχιών του δεύτερου γύρου, όπου και πάλι για τα κόμματα της συγκυβέρνησης η κατάσταση θα είναι δύσκολη, αφού η ΝΔ δεξιά της έχει τους ΑΝΕΛ και τη Χρυσή Αυγή, ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν βρίσκει συνομιλητές στα αριστερά του. Υπάρχουν σκέψεις για κοινές υποψηφιότητες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες με το επιχείρημα ότι πρέπει να απαλλαγεί η τοπική αυτοδιοίκηση από τα ...κομματικά δεσμά!

---Το προτεινόμενο μοντέλο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές δίνει την δυνατότητα στο δήμο μας, τα ιστορικά τοπικά πρόσωπα της κομματοκρατιας και του παραγοντισμού: Καΐσερλης, Παυλίδης, Κυρίτσης να διεκδικήσουν την ψήφο των δημοτών με νέους όρους! προβάλλοντας την αυτόνομη προσωπικότητα τους συνδυασμένη με την ...πολιτική εμπειρία τους και τα ...υπερκομματικά τους χαρακτηριστικά!

Πως αλλάζουν οι καιροί!!!

Ν. Μυλωνάς

ADVERTORIALS