Ανακοίνωση του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Κω για την Γιορτή της Γυναίκας

Ανακοίνωση του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Κω για την Γιορτή της Γυναίκας

Δ.Τ.: 8η Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

        Η 8η Μαρτίου η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είναι η Ημέρα Μνήμης των Αγώνων του Κινήματος για τα Δικαιώματα των Γυναικών. Υπάρχει για να μας υπενθυμίζει τον πολυετή και διαρκή αγώνα για την απόκτηση και κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων γυναικών και ανδρών σε όλους τους τομείς κι εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας. Αφορά κάθε γυναίκα, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα μέχρι και τις μικρότερες και πιο απομακρυσμένες επαρχιακές πόλεις της.

        Από την πρώτη ιστορικά καταγεγραμμένη απεργία των γυναικών εργαζομένων, στα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας της Νέας Υόρκης, στις 8 Μαρτίου του 1857, μέχρι και σήμερα η θέση των γυναικών έχει ξεκάθαρα επαναπροσδιοριστεί. Οι γυναίκες πλέον έχουν κατακτήσει αρκετά δικαιώματα, όχι όμως τη θέση που τους αναλογεί και τους αξίζει. Ακόμα και σήμερα γυναίκες 25-34 ετών δεν προσλαμβάνονται τόσο εύκολα, γιατί οι εργοδότες φοβούνται ότι λόγω της αναπαραγωγικής τους ηλικίας, προτεραιότητα τους είναι η οικογένεια και όχι η επαγγελματική τους πορεία. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε, το γεγονός ότι το ποσοστό ανεργίας των γυναικών είναι σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο των αντρών.

        Η ανισότητα και οι διακρίσεις σε όλους τους τομείς, η ενδοοικογενειακή και κάθε άλλη μορφή βίας, εξακολουθούν να υφίστανται και να αναπαράγονται διαρκώς. Οι πολιτικές για την ισότητα των φύλων που ακολουθούνται τα τελευταία χρόνια είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη, την ευημερία και την ανταγωνιστικότητα. Μέτρα πλέον λαμβάνονται και για την προώθηση της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών και των ανδρών στη λήψη αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα και σε θέσεις υψηλής ευθύνης, αποσκοπώντας τόσο στην κατοχύρωση του δικαιώματός για συμμετοχή όσο και στην αξιοποίηση των ικανοτήτων όλων των πολιτών ανεξαρτήτως φύλου. Ενδεικτικά αναφέρουμε το μέτρο της ποσόστωσης φύλου, το οποίο για πρώτη φορά εφαρμόστηκε το 2008, και το γεγονός ότι από τότε η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των γυναικών έχει αυξηθεί στο 33%. Άλλωστε το θέμα του ΟΗΕ για το 2024 είναι «Επενδύστε στις γυναίκες: Επιταχύνετε την πρόοδο», γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη της θέσπισης των μέτρων για την προώθηση της ισότητας των φύλων.

        Παρ’ όλες όμως τις προσπάθειες για ίσα δικαιώματα γυναικών και αντρών, προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει στη χώρα μας περίπου 100 χρόνια πριν, οι γυναίκες εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να αντιμετωπίζονται σαν πλάσματα β’ κατηγορίας. Μόλις το 1983 ψηφίστηκε στην Ελλάδα ο νόμος, για την εφαρμογή της συνταγματικής αρχής της ισότητας αντρών και γυναικών και εκσυγχρονίστηκαν οι διατάξεις που αφορούσαν το Οικογενειακό Δίκαιο. Όμως, οι νοοτροπίες και τα στερεότυπα που συνοδεύουν και τα δύο φύλα, εξακολουθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό να υπάρχουν και να καθορίζουν συμπεριφορές και αντιλήψεις. Τα θύματα των γυναικοκτονιών που είναι σταθερά αυξημένα τα τελευταία χρόνια δεν μας αφήνουν τα περιθώρια να πιστεύουμε οτιδήποτε άλλο.

        Επομένως, η 8η Μαρτίου 2024, ας αποτελέσει πέρα από Ημέρα Μνήμης των Αγώνων που δόθηκαν, Ημέρα Υπενθύμισης των Αγώνων που πρέπει ακόμη να κερδηθούν!!

 

 

Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Κω

 

 

ADVERTORIALS