Ο Ιερός Νιπτήρας στην Ιερά Νήσο Πάτμο (ΦΩΤΟ)

Ο Ιερός Νιπτήρας στην Ιερά Νήσο Πάτμο (ΦΩΤΟ)

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και την αρμόζουσα βυζαντινή μεγαλοπρέπεια τελέστηκε τη Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με το έθιμο της μεγάλης του Χρίστου Εκκλησίας η τελετή του Ιερού Νιπτήρα στην Ιερά Νήσο της Αποκαλύψεως, την Πάτμο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι εδώ και αιώνες η ακολουθία του νιπτήρα τελείται σε δύο μέρη στα Ιεροσόλυμα και στην νήσο Πάτμο.

Στο μεγαλόπρεπη βυζαντινό εορτασμό προέστη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, ο οποίος έχει ορισθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Πατριαρχικός Επίτροπος.

Ο εορτασμός ξεκίνησε με την ακολουθία του ιερού ευχέλαιου που έγινε στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Στη συνέχεια τελέσθηκε η θεία και ιερά Λειτουργία, η οποία τελείται το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης σε ανάμνηση του μυστικού δείπνου και της ιεράς παρακαταθήκης που άφησε στην Εκκλησία του ο ίδιος ο Χριστός.

Η συμμετοχή του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη. Αξίζει να αναφέρουμε ότι και φέτος είχαν έρθει από διάφορα σημεία της Ελλάδος, της Δωδεκάνησου αλλά και του κόσμου. Η ακολουθία του Ιερού Νιπτήρος τελέστηκε σε ιδιαίτερα συγκινησιακή ατμόσφαιρα, καθώς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου δεν έκρυψε τα δάκρυά του.

Στην τελετή του Ιερού Νιπτήρα παρέστησαν, ο μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο πρώην υπουργός κ. Αριστοτέλης Παυλίδης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δωδεκανήσου κ. Δημήτρης Κρεμαστινός o πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δωδεκανήσου κ. Γιώργος Νικητιάδης, οι βουλευτές της Ν.Δ. Δωδεκανήσου κ. Βασίλης Υψηλάντης και Μάνος Κόνσολας. Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Αντώνης Χατζηιωάννου ως εκπρόσωπος του περιφερειάρχη κ. Μαχαιρίδη, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος της περιφερειακής ενότητας Καλύμνου κ. Κώστας Σταυλάς, ο διοικητής του Κ.Θ.Λέρου κ. Δημήτρης Καρανικόλας, ο διοικητής του Α.Τ. Πάτμου, ο λιμενάρχης Πάτμου, ο δήμαρχος Πάτμου και δημοτικοί σύμβουλοι.

Μετά το πέρας της τελετής ο πατριαρχικός επίτροπος της Ιεράς Μονής Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ μίλησε για την ιδιαίτερη αγάπη του Οικουμενικού μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και για τις θερμές ευχές γεμάτες αγάπη που στέλνει προς τον λαό της ιεράς νήσου Πάτμου και προς το λαό της Δωδεκάνησου.

Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν καλύτερα την μεγαλόπΦωτογραφίες-Ρεπορτάζ : Βασίλειος Δημ. Γεωργιόπουλος, για το AMEN.GRρεπη ιερά ακολουθία του νιπτήρα που τελέστηκε το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης στην Πάτμο.

ADVERTORIALS