«ΣΥΜΠΟΣΙΟΝ» του Δημήτρη Μαραμή, στην Κω

«ΣΥΜΠΟΣΙΟΝ» του Δημήτρη Μαραμή, στην Κω

Το μουσικό έργο του Δημήτρη Μαραμή με τίτλο «Συμπόσιον», που έχει θεματική τον Οίνο, θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο των θερινών Ιπποκρατείων 2018, στην Κω, στους Αμπελώνες Τριανταφυλλλοπούλου, στη θέση Μινιέρα, την Παρασκευή 27 Ιουλίου και ώρα 21:00.

Η παράσταση παρουσιάζεται με δύο φωνές, τον Θοδωρή Βουτσικάκη και την Μέλα Γεροφώτη, τον Λαέρτη Κοκολάνη στο βιολί και τον συνθέτη στο πιάνο.

Το Συµπόσιον είναι ένας ύµνος στην ευδαιµονία. Η ελληνικότητα του θέµατος δεσπόζει στην παράσταση, καθώς το ποτάµι του οίνου και η ίδια η γλώσσα ξεκινάει από τον Όµηρο, δηλαδή τις απαρχές του πολιτισµού στην Ελλάδα κι εξελίσσεται και φτάνει µέχρι σήµερα, χωρίς διακοπή. Ένα έργο με μελοποιημένα ποιήματα και κείμενα από τον Όμηρο και τον Ευριπίδη, μέχρι τον Καβάφη και τον Ρίτσο, με θέμα τον οίνο και τον έρωτα, που αναδεικνύει την πολιτισμική και συμβολική τους αξία στην αδιάκοπη πορεία τής ελληνικής γλώσσας, σε διάρκεια είκοσι πέντε αιώνων.

Η παράσταση παρουσιάζει µεγάλη ποικιλία ως προς τις µουσικές που διανθίζουν το έργο, αλλά και ως προς τα κείµενα που ακούγονται. Το κωµικό στοιχείο εναλλάσσεται µε το µελαγχολικό, με απόλυτη αρμονία. Μελοποιείται αρχαία, ελληνιστική, βυζαντινή, δημοτική, φαναριώτικη, μεσοπολεμική και σύγχρονη ελληνική ποίηση, πιο συγκεκριμένα ποιήματα και κείμενα των: Ευριπίδη, Ανακρέοντα, Eυαγγελιστή Ιωάννη, Αθ. Χριστόπουλου, Γ. Δροσίνη, Κ. Π. Καβάφη, Κ. Κρυστάλλη, Λ. Πορφύρα, Ν. Λαπαθιώτη, Ν. Καζαντζάκη, Γ. Ρίτσου και ερμηνεύονται σε αφηγηματική πρόζα κείμενα των: Ομήρου, Εύβουλου, Άλεξις και Πλάτωνα.

Η επιλογή στίχων από τον πνευματικό τρύγο του εκάστοτε ποιητή και της εκάστοτε χρονικής περιόδου, προβάλλει κορυφαία κι αιώνια σύμβολα όπως το κρασί, το αμπέλι, το σταφύλι, τον Διόνυσο, τη μέθη, τον έρωτα, το φιλί, τα οποία έρχονται κι επανέρχονται μέσα στο μουσικό ταξίδι αλλάζοντας κάθε φορά έννοια, ρόλο και σκηνικό. Η χαρά του τρύγου (Κ. Κρυστάλλης) εναλλάσσεται με τη μελαγχολία σε ένα νυχτερινό κέντρο (Ν. Λαπαθιώτης), το χιούμορ τριών επεισοδίων μέθης (Αθ. Χριστόπουλος) με την εκστασιακή είσοδο του Διόνυσου (Ευριπίδης) και την  τρυφερή εμφάνιση της Παναγιάς (Γ. Ρίτσος), ο αισθησιασμός των απολαύσεων (Κ.Π. Καβάφης), με την πραότητα της κάθαρσης (Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο) και το πάθος της ελευθερίας (Ν. Καζαντζάκης).

Έχει ήδη παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία εισπράττοντας ενθουσιώδη κριτικές:

Μακεδονία - Κτήμα Γεροβασιλείου Επανομή Θεσ/κης.

Πελοπόννησος - Επίδαυρος, Αρχαίο Στάδιο Ασκληπιείου Επιδαύρου. 

Μακεδονία - Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, χορηγός Κτήμα Κυρ-Γιάννη.

Πελοπόννησος - Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου - Φουγάρο Ναύπλιο - χορηγός Κτήμα Σκούρα. 

Κρήτη - Ρέθυμνο - Γιορτή Κρητικής Διατροφής - Δήμος Ρεθύμνης.

Πελοπόννησος - Νεμέα - Κτήμα Σεμέλη.

Βέλγιο – Βρυξέλλες.

 

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΑ 2018 | ΚΩΣ

 

ΣΥΜΠΟΣΙΟ του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΑΜΗ

ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΘΕΣΗ ΜΙΝΙΕΡΑ

 

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018 | Ώρα 21:00

 

Είσοδος ελεύθερη.

 

Περισσότερες πληροφορίες:

https://www.kosnews24.gr/koinwnika/item/242795-oi-politistikes-ekdiloseis-stin-ko-gia-tin-evdomada-apo-22-eos-28-iouliou

ice screenshot 20180724 100249

ice screenshot 20180724 100257

 

Manolis Xatziantoniou desk