Στην Κω ο Aντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. Πάνω από 22.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στα 5 νησιά

Στην Κω ο Aντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. Πάνω από 22.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στα 5 νησιά

Tην Κω, τη Ρόδο, και την Τήλο, επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα, ο Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Philippe Leclerc, προκειμένου να διαπιστώσει και ο ίδιος από κοντά, τις συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν και να καταγράψει τα προβλήματα που παρουσιάζονται.

Ο κ. Leclerc επισκέφτηκε τις δομές στο Πυλί, το σχολείο όπου φοιτούν παιδιά προσφύγων και μεταναστών και  συναντήθηκε με εκπροσώπους τοπικών φορέων με τους οποίους και συζήτησε το θέμα της υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών.

Στη συνάντησή του με του τοπικούς φορείς στην Κω ο κ. Leclerc αναφέθηκε στη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Πυλί όπου υπάρχει υπερσυνωστισμός, αφού το κέντρο σήμερα φιλοξενεί σχεδόν τρεις φορές παραπάνω κόσμο από τη χωρητικότητά του. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο προαναχωρησιακό κέντρο της Κω, το οποίο αν και χώρος κράτησης, χρησιμοποιείται και για την υποδοχή νέων αφίξεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα  οι συνθήκες διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο να  έχουν επιδεινωθεί σημαντικά όπως τόνισε και επισήμανε ότι χρειάζονται γρήγορες και στοχευμένες δράσεις.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ πάνω από 22.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται σήμερα στα ελληνικά νησιά μετά από εβδομάδες εντατικών αφίξεων.

.

Τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές τους τελευταίους μήνες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του Λιμενικού για τον φετινό Ιούλιο.Τον Ιούλιο το λιμενικό διαχειρίστηκε 208 περιστατικά παράτυπης εισόδου μεταναστών στην Ελλάδα, με 5.608 αλλοδαπούς, και 77 περιστατικά παράτυπης εξόδου μεταναστών προς κάποια χώρα της ΕΕ, με 358 αλλοδαπούς.

Επίσης οι λιμενικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη συνολικά 32 διακινητών και στην κατάσχεση 50 σκαφών και 4 οχημάτων. Κατασχέθηκαν 109 πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Παρόμοια εικόνα είχε καταγραφεί και τον Ιούνιο με τους Λιμενικούς να σταματούν φέτος 3.855 παράτυπους αλλοδαπούς ενώ δώδεκα μήνες νωρίτερα ο αριθμός των συλλήψεων ήταν 2.497.

Αν και οι κάτοικοι των 5 νησιών (Κω, Λέρου, Χίου, Σάμου και Λέσβου)  έχουν φτάσει στο μη περαιτέρω, η  ουσία είναι ότι τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα αποσυμφόρηση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Οι μετανάστες έρχονται για να μείνουν. «Εμείς έχουμε αποδεχθεί ότι όσοι έρχονται στην Ελλάδα μετά τις 26 Σεπτεμβρίου 2017(σ.σ.: όταν έπαψε να ισχύει το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης σε άλλα κράτη-μέλη) θα μείνουν στη χώρα μας»  είχε πει ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλας.

Εικόνες από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Πυλί της Κω  και από το σχολείο KEDU στην Κω.

ADVERTORIALS