Σε πέντε ημέρες λήγει το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην Κω και σε άλλα τέσσερα νησιά- Τι μέλλει γενέσθαι;

Σε πέντε ημέρες λήγει το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην Κω και σε άλλα τέσσερα νησιά- Τι μέλλει γενέσθαι;

Σε πέντε  ημέρες από σήμερα λήγει το καθεστώς των μειωμένων  συντελεστών ΦΠΑ που εφαρμόζονται σε Κω , Χίο, Σάμο, Λέσβο και Λέρο και μέχρι στιγμής  ουδείς  γνωρίζει τι θα ισχύει για τα νησιά αυτά μετά την Πρωτοχρονιά.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής μιλώντας την περασμένη Παρασκευή από το βήμα της Βουλής,προανήγγειλε την παράταση του ευνοϊκού καθεστώτος με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «θα έρθει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, πριν το τέλος του χρόνου, ο τρόπος, που θα παραταθεί στα 5 νησιά ο χαμηλός ΦΠΑ. Δεν μπορώ να την πω, γιατί είμαστε σε μία διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή».Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής απέφυγε να προσδιορίσει το χρόνο που θα παραταθεί το μέτρο, το οποίο λήγει στις 31/12/2018 (σε  πέντε ημέρες), αλλά διαβεβαίωσε για την παράταση. Η ρύθμιση θα αφορά Κω, Λέρο, Λέσβο, Σάμο και Χίο.

 Η δέσμευση του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέδειξε ένα αλαλούμ καθώς ευρωπαϊκές πηγές έλεγαν ότι υπάρχει κάποια διαβούλευση, αλλά σε καμία περίπτωση απόφαση ή καν βεβαιότητα ότι θα υπάρξει συμφωνία για παράταση του μειωμένου ΦΠΑ, αλλά και το Υπουργείο Οικονομικών δεν γνωρίζει κάτι για παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά. 

 Πάντως, τον περασμένο Ιούνιο, μετά τη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός  είχε δηλώσει ότι «όσο διαρκεί η μεταναστευτική κρίση και όσο είμαι εγώ Πρωθυπουργός – και απ» ό,τι φαίνεται και τα δύο θα διαρκέσουν πολύ – δεν θα υπάρξει άνοδος του ΦΠΑ στα νησιά».

Βέβαια μετά από εκείνες τις δηλώσεις του πρωθυπουργού η κυβέρνηση τήρησε σιγή ιχθύος για το θέμα,  αφού ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός  αναφέρθηκε στη διατήρηση  των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά  στις  εξαγγελίες του στη  ΔΕΘ, αλλά  ούτε  η παράταση του ευνοϊκού καθεστώτος προβλέπεται στον Προϋπολογισμό που ήδη ψηφίστηκε, καθώς θεωρείται ότι το μέτρο αντικαθίσταται από το μεταφορικό ισοδύναμο. Αξιοσημείωτο και το γεγονός ότι νησιώτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν  να πείσουν ότι το μεταφορικό ισοδύναμο είναι ένα αναπτυξιακό μέτρο που μπορεί να ληφθεί ως αντιστάθμισμα στην κατάργηση των Ειδικών Συντελεστών Φ.Π.Α  στα νησιά. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες αν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τα νησιά ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής για το θέμα, φέρεται ότι αναλυτική ενημέρωση δεν είχαν ούτε και οι ίδιοι.

Τα πράγματα φαίνεται να άλλαξαν με την ανακοίνωση του Δημήτρη Βίτσα . Όσοι γνωρίζουν καλά το Δημήτρη Βίτσα, ξέρουν ότι ο υπουργός δεν θα έκανε από μόνος του την εξαγγελία αυτή.  Σίγουρο, επίσης, είναι  ότι και η συζήτηση την τελευταία στιγμή για τη  διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα τελευταία πέντε νησιά,  αποπνέει  ένα έντονο προεκλογικό άρωμα.

Το θέμα πάντως καίει τους κατοίκους της Κω, Λέρου Χίου, Λέσβου και Σάμου , αφού σε περίπτωση που δεν υπάρξει παράταση, από την Πρωτοχρονιά θα αυξηθούν από 4 σε 6%, από 9 σε 13 και από 17 σε 24% οι συντελεστές ΦΠΑ, φέρνοντας «τσουνάμι» ανατιμήσεων σε αγαθά κι υπηρεσίες ενώ οι επαγγελματίες θα πρέπει να τρέχουν την τελευταία στιγμή για να προσαρμόσουν τις ταμειακές μηχανές και τα μηχανογραφικά συστήματα. 

  

  

  

ADVERTORIALS