Γ.ΚΥΡΙΤΣΗΣ: “Να μην οδηγηθούν σε ακυβερνησία και αποσταθεροποίηση οι Δήμοι” - Η ομιλία-παρέμβαση του Δημάρχου Κω στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

Γ.ΚΥΡΙΤΣΗΣ: “Να μην οδηγηθούν σε ακυβερνησία και αποσταθεροποίηση οι Δήμοι” - Η ομιλία-παρέμβαση του Δημάρχου Κω στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

Να δημιουργηθούν ασφαλιστικές δικλείδες για να μην οδηγηθούν σε ακυβερνησία και αποσταθεροποίηση οι Δήμοι, λόγω του εκλογικού συστήματος που θα ισχύσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ζήτησε ο Δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης στο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Ο Δήμαρχος Κω κατέθεσε τρεις προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση:

1ον) Να θεσμοθετηθούν αυξημένες εκτελεστικές αρμοδιότητες στο Δήμαρχο και στους Αντιδημάρχους για να επιλύονται ζητήματα της καθημερινότητας.

2ον) Να καθιερωθεί όριο 3% για την είσοδο στο δημοτικό συμβούλιο. Στην απλή αναλογική που ψήφισε η κυβέρνηση για τις βουλευτικές εκλογές, το όριο του 3% υπάρχει. Γιατί όχι και στην αυτοδιοίκηση;

3ον) Να δοθεί η δυνατότητα δημοκρατικής διεξόδου σε περίπτωση που δημιουργηθούν συνθήκες ακυβερνησίας και πλήρους αδυναμίας διοίκησης του Δήμου. Και δημοκρατική διέξοδος σημαίνει προσφυγή στον πολίτη.

Ο κ. Κυρίτσης τόνισε ότι δεν είναι από αυτούς που στέκονται δογματικά εναντίον της απλής αναλογικής.

Επισήμανε όμως ότι “Το σύστημα όμως με το οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση δεν είναι απλή αναλογική από τη στιγμή που υπάρχει δεύτερος γύρος.

Απλή αναλογική σημαίνει εκλογές σε ένα γύρο και σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδύναμη πλειοψηφία ενός συνδυασμού, τότε διαμορφώνονται μια πλειοψηφία συνεργασίας με Δήμαρχο τον επικεφαλής μιας εκ των παρατάξεων που συγκροτούν αυτή τη συνεργασία.

Και αν απωλεσθεί η δεδηλωμένη κατά τη διάρκεια της τετραετίας και δεν καταστεί δυνατή η συγκρότηση μιας νέας πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο, τότε να δοθεί δημοκρατική διέξοδος από τους πολίτες.

Γιατί δεν μπορεί αυτή η διέξοδος να προβλέπεται από το Σύνταγμα για την κεντρική πολιτική σκηνή και να μην προβλέπεται για την αυτοδιοίκηση.”

Ο Δήμαρχος Κω εξέφρασε την ανησυχία του ότι σε περίπτωση ακυβερνησίας των Δήμων, δημιουργείται ένα πλαίσιο για την ανάπτυξη ευκαιριακών συναλλαγών και συνεργασιών a la carte αλλά και ομηρίας από οργανωμένες μειοψηφίες. Τα πρακτικά προβλήματα που θα προκύψουν είναι πολύ περισσότερα, θα συνδεθούν με το μπλοκάρισμα έργων και δράσεων από οργανωμένες μειοψηφίες αλλά και οικονομικά συμφέροντα που θα αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που τους δίνει η αδυναμία διοίκησης των Δήμων.

Παράλληλα ο Δήμαρχος Κω κατέθεσε 5 προτάσεις για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση, που περιλαμβάνουν:

1ον) Μητροπολιτικό μοντέλο αυτοδιοίκησης στους μεγάλους νησιωτικούς δήμους αλλά και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

2ον) Επανασχεδιασμός και ανακατανομή αρμοδιοτήτων στο τρίγωνο Κράτος-Δήμοι-Περιφέρειες.

3ον) Άμεση, θεσμοθετημένη και δεσμευτική απόδοση στους Δήμους του 10% των εσόδων του Πράσινου Ταμείου αλλά και θεσμοθέτηση ποσοστού 10% από τα έσοδα των αρχαιολογικών χώρων στους Δήμους.

4ον) Νέο μοντέλο κατανομής των ΚΑΠ με ενίσχυση και θεσμοθέτηση του ελάχιστου κόστους λειτουργίας των δήμων.

5ον) Εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων για να έχουν τη δυνατότητα προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων αλλά και να λειτουργούν με ευελιξία και δυνατότητα διάθεσης μέρους των εσόδων τους για δράσεις τουριστικής προβολής.

 

 

Γραφείο Τύπου Δήμου Κω

ADVERTORIALS