Ικανοποίηση Μέρκελ για τη συμφωνία με Τσίπρα για το μεταναστευτικό - Ερωτηματικό το πού θα πάνε οι 2000 μετανάστες που επιστρέφονται στην Ελλάδα.

Ικανοποίηση Μέρκελ για τη συμφωνία με Τσίπρα για το μεταναστευτικό - Ερωτηματικό το πού θα πάνε οι 2000 μετανάστες που επιστρέφονται στην Ελλάδα.

Την ικανοποίησή της για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση και την επίτευξη συμφωνίας για το μεταναστευτικό εξέφρασε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

«Χαίρομαι που οι διαπραγματεύσεις, τις οποίες παρακολουθήσαμε πολύ στενά, τώρα έχουν ουσιαστικά τελειώσει και για το γεγονός ότι τώρα μπορούμε να αρχίσουμε τη δράση σε αυτόν τον τομέα. Αυτό είναι ακριβώς το πνεύμα το οποίο είχαμε προβλέψει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», δήλωσε χθες το βράδυ η κ. Μέρκελ και διευκρίνισε ότι τις διαπραγματεύσεις διεξήγαγε για λογαριασμό του Βερολίνου το υπουργείο Εσωτερικών. «Είναι καλό ότι καταλήξαμε σ' αυτό το θέμα σε ένα αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

 Όπως αναφέρει ο κ. Βίτσας, στα επόμενα 24ωρα θα υπάρξει ανταλλαγή επιστολών των αρμόδιων υπουργών για θέματα Μετανάστευσης της Γερμανίας και της Ελλάδας, στις οποίες θα επισυνάπτεται διμερής «Διοικητική Διευθέτηση» 

Θυμίζουμε πως στο πλαίσιο της «Διοικητικής Διευθέτησης»  συμφωνήθηκαν  τα ακόλουθα:

 Η Γερμανία θα μπορεί να επιστρέψει εφεξής στην Ελλάδα, κάθε ενήλικο υπήκοο τρίτης χώρας, ο οποίος θα εντοπίζεται σε έλεγχο στα γερμανο-αυστριακά σύνορα, εφόσον αυτός έχει αιτηθεί άσυλο στην Ελλάδα από τις 1.7.2017 και μετά. Η Γερμανία δεσμεύεται να ολοκληρώσει, μέχρι το τέλος του έτους, τις οικογενειακές επανενώσεις τις οποίες έχει κάνει ήδη αποδεκτές εντός του πλαισίου του Κανονισμού Δουβλίνου .

Βάσει της διμερούς συμφωνίας, η  Ελλάδα, ως πρώτη χώρα καταγραφής τους, θα υποδεχθεί την ταχεία επιστροφή (μέσα σε 48 ώρες) περίπου 2.000 μεταναστών.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί πάντως αν αυτοί οι δύο χιλιάδες μετανάστες θα επιστρέψουν στον τόπο όπου έγινε η καταγραφή τους, όπως, στην Κω, Λέρο, Χίο, Σάμο και Λέσβο ή  θα μεταφερθούν σε δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας.   

Επισημαίνεται ότι οι αφίξεις μεταναστών στην Κω είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο. Σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής από την 1η Αυγούστου έως και την 16η Αυγούστου αφίχθησαν στο νησί 181 νέοι παράτυποι μετανάστες.

Αξιοσημείωτο και το γεγονός ότι το αρχηγείο του λιμενικού σώματος με ανακοίνωσή του στις 18/8/2018 αναφέρθηκε στον εντοπισμό ικανού αριθμού αλλοδαπών στην Κω στις 17 Αυγούστου, χωρίς να αναφέρει αριθμό.(Δείτε σχετικό ρεπορτάζ)

https://www.kosnews24.gr/astinomika/item/243302-syllipsi-diakiniti-allodapon-stin-ko-meta-apo-katadioksi

Σύμφωνα με πληροφορίες του kosnews24.gr "ο ικανός αριθμός αλλοδαπών"  ήταν περισσότεροι από 40 και εντοπίστηκαν σε δύο θαλάσσιες περιοχές της Κω και όχι μόνο στο Σκανδάρι. 

Συμπερασματικά, από την 1η Αυγούστου έως και την 17η Αυγούστου αφίχθησαν στο νησί περισσότεροι από 200 νέοι παράνομοι μετανάστες.  

ADVERTORIALS