Δείτε τα «Ισοδύναμα» μέτρα για τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στην Κω και σε άλλα τέσσερα νησιά

Δείτε τα  «Ισοδύναμα» μέτρα για τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στην Κω και σε άλλα τέσσερα νησιά

Από κονδύλια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα προέλθουν τα ισοδύναμα για τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου(Κω ,Λέρο, Χίο, Σάμο, Λέσβο), επιβεβαίωσε ο Πάνος Καμμένος. 

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ανέφερε πως το κονδύλι (28 εκατομμύρια ευρώ) για τη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά,θα προέλθει από το υπουργείο ευθύνης του. «Η αναδιοργάνωση μονάδων με μεταφορά δυνάμεων στην παραμεθόριο και συρρίκνωση στρατοπέδων ανενεργών με περικοπή για το 2018 παλιών εξοπλιστικών προγραμμάτων μπορούν να εξασφαλίσουν το κονδύλι για μείωση του ΦΠΑ στά νησιά. Τα νησιά μας είναι η Άμυνα της Πατρίδας»έγραψε ο υπουργός.

Ο  Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών», κατέθεσε στο Eurogroup αναλυτικό πίνακα με τα «ισοδύναμα» μέτρα που θα προκύψουν από περικοπές στα κονδύλια του υπουργείου Άμυνας. Συγκεκριμένα, 5 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες για το ΝΑΤΟ, 4 εκατ. ευρώ από τη συντήρηση αεροσκαφών κ.ά., 9 εκατ. ευρώ από υγειονομικές, φαρμακευτικές και ταξιδιωτικές δαπάνες του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και 10 εκατ. ευρώ από εξοπλιστικά προγράμματα.

 Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι οι εθνικές διαδικασίες για την έγκριση της τελικής δόσης θα καθυστερήσουν, έως τον Αύγουστο. Όπως εξήγησε ο Κ. Ρέγκλινγκ, η καθυστέρηση αυτή συνδέεται με το ότι η Ελλάδα καλείται να βρει «ισοδύναμα μέτρα», ύψους 28 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό της, λόγω της διατήρησης χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά ως το τέλος του έτους.

Αξίζει να σημειωθεί  ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) αντέδρασε έντονα για το κόψιμο των κονδυλίων από το ΥΠΕΘΑ και ζήτησε με έγγραφό της προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο να μη γίνουν περικοπές στον τομέα της άμυνας.  

 Η  ΠΟΕΣ στο έγγραφό της αναφέρει -μεταξύ άλλων- ότι στα «ισοδύναμα» για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά που έχουν επιβαρυνθεί από την προσφυγική κρίση, «περιλαμβάνονται και περικοπές ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τις μετακινήσεις του προσωπικού».

«Η κατάσταση στον ευαίσθητο χώρο της Άμυνας έχει φτάσει στο απροχώρητο. Είμαστε βέβαιοι ότι, όπως κι εμείς, έτσι κι εσείς, θεωρείτε αυτονόητο ότι ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν μπορεί να δεχθεί περαιτέρω μειώσεις, όταν μάλιστα το υπουργείο σας δεν έχει:

α) συμμορφωθεί πλήρως και ορθώς (κατά το υπολειπόμενο 50%) με τις δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ αναφορικά με τις περικοπές στο μισθολόγιο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές,

β) εκδώσει το Προεδρικό Διάταγμα για τις μετακινήσεις του προσωπικού και γ) καταβάλλει το επίδομα υπερωριακής απασχόλησης.

Στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στην οποία κοινοποιείται το παρόν, εξακολουθούμε να δείχνουμε εμπιστοσύνη και να παρέχουμε την αμέριστη στήριξή μας, ώστε να προβεί στις ενέργειες που απαιτούνται, για να αποφευχθεί μία ακόμα δυσάρεστη εξέλιξη εις βάρος του προσωπικού, το οποίο αποτελεί τον πολλαπλασιαστή ισχύος στις Ένοπλες Δυνάμεις» αναφέρει στο σχετικό έγγραφο.

 Ο  υπουργός Εθνικής Άμυνας επιβεβαίωσε πως το κονδύλι για τα "ισοδύναμα μέτρα" θα προέλθει από το υπουργείο ευθύνης του. 

Το ερώτημα πάντως που πλανάται είναι τι είναι τα 28 εκατομμύρια ευρώ μπροστά στο καθαρό 4,2% πλεόνασμα που επικαλείται η κυβέρνηση; 

ADVERTORIALS