Τελευταία εβδομάδα με χαμηλό ΦΠΑ στην Κω και σε άλλα τέσσερα νησιά - Αυξήσεις "φωτιά" σε αγαθά και υπηρεσίες από την αύξηση του ΦΠΑ

Τελευταία εβδομάδα με χαμηλό ΦΠΑ στην Κω και σε άλλα τέσσερα νησιά - Αυξήσεις "φωτιά" σε αγαθά και υπηρεσίες από την αύξηση του  ΦΠΑ

Από την  Κυριακή καταργείται το ειδικό καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ στα τελευταία 5 νησιά της χώρας, στην Κω, τη Λέρο, τη Χίο, τη Σάμο και τη Λέσβο με αποτέλεσμα οι νησιώτες από την 1η Ιουλίου να έρθουν αντιμέτωποι με μια οδυνηρή οικονομική πραγματικότητα που θα ανατρέψει την οικονομική και κοινωνική ζωή τους.

Όλο το προηγούμενο διάστημα παίχτηκε ένα πολιτικό παιγνίδι που καταλήγει, την Κυριακή 1η Ιουλίου, στην οριστική κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα τελευταία πέντε νησιά του Αιγαίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οι κόκκινες γραμμές ξεπεράστηκαν και οι συνειδήσεις αμβλύνθηκαν.

Πρέπει να επισημανθεί  ότι: 

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας κάθε φορά που επισκεπτόταν ένα νησί του Αιγαίου, διαμήνυε σε όλους τους τόνους ότι δεν θα αυξηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά δείχνοντας έτσι έμπρακτα τη στήριξη τής κυβέρνησής του στα νησιά  και σε όλους αυτούς που φυλάνε Θερμοπύλες και τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης. Oι ΑΝΕΛ τόνιζαν ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι «κόκκινη γραμμή» για το κόμμα τους σε βαθμό που να αποτελεί λόγο για αποχώρηση από την κυβέρνηση και μίλησαν ακόμα και για «casus belli». Οι νησιώτες( κυβερνητικοί) βουλευτές, σε όλους τους τόνους, προσπαθούσαν να πείσουν αυτούς που εκπροσωπούν στη Βουλή, ότι διαφωνούν με την αύξηση του ΦΠΑ  στα νησιά ,αλλά στο τέλος κάθε φορά που έπρεπε να ψηφιστεί η αύξηση του ΦΠΑ την ψήφιζαν και μάλιστα χωρίς αστερίσκους.

H κυβέρνηση και οι κυβερνητικοί βουλευτές μιλούν για μνημονιακή υποχρέωση με τον αρμόδιο ευρωπαίο επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί να απαντά ,επισήμως, ότι η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ και στα τελευταία πέντε νησιά αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης, αφού οι ελληνικές αρχές είναι αυτές που έχουν την ευθύνη για την φορολογική πολιτική και για το καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από τη μεταναστευτική κρίση.

 Όλη η αντιπολίτευση δεν ψήφισε την αύξηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά κατηγορώντας την κυβέρνηση  ότι εξαιτίας της πολιτικής της η Ελλάδα είναι η μοναδική  ευρωπαϊκή  χώρα που απεμπόλησε το δικαίωμά της να εφαρμόζει στα νησιά μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ κατά 30% ως αντιστάθμισμα των ειδικών συνθηκών που επικρατούν σε αυτά. Όμως κρυμμένη πίσω από τη στρατηγική του "ώριμου φρούτου" ενεργούσε τόσο όσο να αναδειχθεί η καταστροφική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έναντι των νησιωτών.

Oι τοπικές κοινωνίες (κάτοικοι και φορείς) ανήμπορες να αντιδράσουν αποδέχτηκαν τη μοίρα τους.

Το αποτέλεσμα είναι οι νησιώτες από την 1η Ιουλίου να έρθουν αντιμέτωποι με μια οδυνηρή οικονομική πραγματικότητα που θα ανατρέψει την οικονομική και κοινωνική ζωή τους. Η αύξησή του ΦΠΑ θα πυροδοτήσει από την 1η Ιουλίου 2018, στα συγκεκριμένα νησιά υπέρμετρες ανατιμήσεις σε εκατοντάδες προϊόντα και αγαθά ευρείας κατανάλωσης και υπηρεσίες αυξημένης ζήτησης.

Όσο για το αντισταθμιστικό μέτρο, «μεταφορικό ισοδύναμο», το οποίο σύμφωνα με κυβερνητικούς και οικονομικούς παράγοντες δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει αντιστάθμισμα στους αυξημένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, μένει να εφαρμοστεί και να ξεκαθαριστεί τι ακριβώς θα είναι και ποιους τελικά θα ωφελήσει.

Δείτε σχετικό ρεπορτάζ με τις Αυξήσεις "φωτιά" σε αγαθά και υπηρεσίες από την αύξηση του ΦΠΑ 

https://www.kosnews24.gr/politika/item/242215-yperpsifistike-to-polynomosxedio-oi-nisiotes-vouleftes-psifisan-tin-katargisi-tou-meiomenou-fpa-kai-sta-teleftaia-pente-nisia

ADVERTORIALS