Γ. Κυρίτσης: Η Κως που έδινε τροφή στη γραφικότητα, έχει τελειώσει. - Η Ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας εντάσσεται στο Στρατηγικό Σχέδιο για την Κω του 2023.

Γ. Κυρίτσης:  Η Κως που έδινε τροφή στη γραφικότητα, έχει τελειώσει. - Η Ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας εντάσσεται στο Στρατηγικό Σχέδιο για την Κω του 2023.

Συνέντευξη τύπου Δημάρχου Κω κ. Γιώργου Κυρίτση για τη διοργάνωση του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Τουρισμού Υγείας στην Κω με θέμα: “Τουρισμός, Υγεία και Ανάπτυξη” στις 23 & 24 Ιουνίου 2018.

Κυρίες και Κύριοι,

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας στη σημερινή συνέντευξη τύπου που έχει ως σημείο αναφοράς τη διοργάνωση ενός μεγάλου και σημαντικού συνεδρίου στο νησί μας, που διοργανώνεται από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και το Δήμο της Κω.

Στη θητεία αυτής της δημοτικής αρχής, ο Δήμος Κω απέκτησε ξανά εξωστρέφεια, είχε δυναμικές και ουσιαστικές παρεμβάσεις για την αυτοδιοίκηση αλλά και το νησί στα θεσμικά όργανα της ΚΕΔΕ.

Γιατί την προηγούμενη περίοδο η Κως ήταν απούσα από τις διεργασίες στην αυτοδιοίκηση και στην ΚΕΔΕ. Και φυσικά την προηγούμενη περίοδο δεν ήταν ο κ. Πατούλης Πρόεδρος για να αποτελεί άλλοθι για κάποιους, που έχουν απαξιώσει με απαράδεκτες εκφράσεις τον κ. Πατούλη στο δημοτικό μας συμβούλιο.

Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι, είναι ότι η Κως που ήταν κλεισμένη στο καβούκι της, η φοβική Κως, η Κως που έδινε τροφή στη γραφικότητα, έχει τελειώσει.

Την τελείωσαν με την ψήφο τους οι πολίτες.

Ο Δήμος Κω πλέον έχει ισχυρή παρουσία, έχει φωνή στην ΚΕΔΕ, καταθέτει προτάσεις και προωθεί συνεργασίες, όπως η διοργάνωση του συνεδρίου για τον Τουρισμό Υγείας, που είναι μια κίνηση που ενισχύει την εικόνα του νησιού μας αλλά και μας δίνει τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε μια νέα μεγάλη ιδέα και προοπτική για το νησί μας που συνδέεται με την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Πατούλη που αποδέχθηκε την πρόταση μας να διοργανωθεί το μεγάλο αυτό διεθνές συνέδριο για τον Τουρισμό Υγείας στην Κω, την πατρίδα του Ιπποκράτη.

Το Συνέδριο αυτό που ξεκινά το Σάββατο μας δίνει τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε ένα ακόμα μέρος από το Σχέδιο μας για την Κω του 2023, που είναι η ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας στο νησί.

Το Σχέδιο αυτό δεν είναι σχέδιο Κυρίτση, ανήκει σε όλους τους πολίτες, έχει ως σημείο αναφοράς την Κω. Είναι ανοιχτό στον εμπλουτισμό με προτάσεις από φορείς του νησιού και από πολίτες.

Η Κως πρέπει να διαφοροποιεί διαρκώς το τουριστικό της προϊόν, να προσθέτει νέα στοιχεία σε αυτό, να ανοίγεται σε νέες αγορές και νέους επισκέπτες, να είναι ανταγωνιστική.

Η Ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας εντάσσεται στο Στρατηγικό Σχέδιο για την Κω του 2023.

Είναι δεδομένο ότι κυρίαρχο και καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η Πολιτεία, αυτή οφείλει να διαμορφώσει το πλαίσιο για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας.

Αυτή τη στιγμή πρέπει η Πολιτεία να προχωρήσει σε άμεσες θεσμικές παρεμβάσεις για:

-Το πλαίσιο για την παροχή υπηρεσιών υγείας στα ξενοδοχεία.

-Την πιστοποίηση των παροχών υπηρεσιών υγείας.

-Τη δημιουργία ενός ελκυστικού φορολογικού πλαισίου για επενδύσεις στο συγκεκριμένο τομέα.

-Το πλαίσιο που θα επιβάλλει cluster συνεργασιών ανάμεσα σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και ιατρικά ή διαγνωστικά κέντρα ή κέντρα ευεξίας.

-Την ενίσχυση των υποδομών δημόσιας υγείας γιατί το Νοσοκομείο της Κω απέχει πολύ από το ιδεατό επίπεδο μιας δομής που μπορεί να υποστηρίξει τον τουρισμό υγείας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού.

Αυτά είναι προαπαιτούμενα που δεν εξαρτώνται από εμάς.

Από εκεί και πέρα ο Δήμος της Κω στοχεύει στην προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα του Τουρισμού Υγείας στο νησί.

Και από την πλευρά του, διαμορφώνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να μπει το νησί στο χάρτη των προορισμών του Τουρισμού Υγείας.

Τι περιλαμβάνει αυτό το σχέδιο:

1ον) Ένταξη του ιστορικού κεφαλαίου της Κω που συνδέεται με τον Ιπποκράτη και την Ιπποκρατική Ιδέα στο brand name που χτίζουμε για τον Τουρισμό Υγείας.

Ήδη έχουμε ξεκινήσει την προσπάθεια ένταξης του Ασκληπιείου και του Ιπποκρατικού όρκου στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Την προσπάθεια του Δήμου Κω συντονίζει ο πρώην Υπουργός κ. Παυλίδης.

Έχουν προχωρήσει συνεργασίες με Ιατρικές Σχολές και Πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως στην Ισπανία, για τον Ιπποκράτη, το δίκτυο SUN με Πανεπιστήμια και Ιατρικές Σχολές σε όλο τον κόσμο. Οι συνεργασίες αυτές θα επεκταθούν το επόμενο διάστημα.

Γνωρίζετε επίσης την πρώτη συμφωνία που υπογράψαμε με την Κίνα, θα ακολουθήσει και άλλη συμφωνία με Πανεπιστήμια και ιατρικές σχολές της Κίνας για επισκέψεις Κινέζων φοιτητών στην Κω για τον όρκο του Ιπποκράτη αλλά και συνεδρίων υγείας.

Παράλληλα ο Δήμος Κω σε συνεργασία με το ΔΙΙΚ θα προχωρήσει από το 2019 σε μια εμβληματική διοργάνωση αναβίωσης του Ιπποκρατικού όρκου.

2ον) Εκπόνηση προγράμματος προώθησης και προβολής της Κω σε αγορές-στόχους, ως προορισμού τουρισμού υγείας, στο οποίο δεν θα συμμετέχει μόνο ο Δήμος αλλά και οι επιχειρηματίες.

Στόχος μας είναι να κερδίσουμε μερίδιο αγοράς στον τουρισμό υγείας και να ανταγωνιστούμε περιοχές της Τουρκίας και της Κροατίας που αυτή τη στιγμή έχουν προβάδισμα και κυριαρχούν. Πως θα το πετύχουμε:

Με την προσέλκυση συνεδρίων υγείας μέσα από τις δράσεις τουριστικής προβολής και προώθησης της Κω με συνεργασία Δήμου και επιχειρηματιών. Πρέπει όμως να αναθεωρηθεί η οδηγία του ΕΟΦ που θέτει εμπόδια στη διοργάνωση ιατρικών και φαρμακευτικών συνεδρίων στην Κω, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Μία ακατανόητη απόφαση που το μόνο που πέτυχε ήταν να στείλει τα συνέδρια στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου ή σε άλλες ανταγωνίστριες χώρες.

Με την προβολή της Κω, ως προορισμού για τον τουρισμό υγείας και ευεξίας, σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις που αναπτύσσουν ή θα δημιουργήσουν ανάλογες υποδομές και υπηρεσίες.

3ον) Αξιοποίηση των ιαματικών πηγών στα Θερμά.

Όπως γνωρίζετε πρόσφατα, μετά από συλλογική προσπάθεια, υπήρξε επίσημη αναγνώριση και πιστοποίηση των ιαματικών πηγών στα Θερμά.

Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Το επόμενο βήμα είναι η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών στα Θερμά με τη σύμπραξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας αφού θα απαιτηθεί μια μεγάλης κλίμακας επένδυση με εγκαταστάσεις λουτροθεραπείας αλλά και υποδομές υπηρεσιών στους επισκέπτες.

Ξεκινούμε τις διαδικασίες για την εκπόνηση οικονομοτεχνικής μελέτης και αναπτυξιακού σχεδίου με άξονα την αξιοποίηση και ανάδειξη των ιαματικών πηγών στα Θερμά προκειμένου να υποβληθεί στο Υπουργείο Τουρισμού και να υπάρξουν οι σχετικές εγκρίσεις.
Και σε αυτό το ζήτημα θα χρειαστεί η στήριξη της Πολιτείας αφού μέρος της έκτασης αποτελεί δημόσια περιουσία.

4ον) Μετατροπή της Κω σε νησί-πρότυπο για τα άτομα με αναπηρία και κινητικές δυσκολίες.

Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη προοπτική που δεν αφορά μόνο στο Δήμο Κω αλλά και στους επιχειρηματίες και επαγγελματίες του νησιού.

Το να γίνουμε ένα νησί-πρότυπο για να το επισκέπτονται άτομα με αναπηρία, προϋποθέτει:

-Έργα βελτίωσης της προσβασιμότητας. Το 2019 θα είναι η πρώτη χρονιά που ο Δήμος Κω θα συμπεριλάβει στο τεχνικό του πρόγραμμα έργα βελτίωσης της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία και κινητικά προβλήματα, αρχικά στην πόλη της Κω. Και κάθε χρόνο θα γίνονται τέτοια έργα. Όπως γνωρίζετε ήδη έχουμε αναπτύξει υποδομές για την προσβασιμότητα σε κάποιες παραλίες του νησιού.

-Μικρές παρεμβάσεις από κάθε επιχείρηση και κάθε επαγγελματία ώστε κάθε επιχείρηση να διασφαλίζει την προσβασιμότητα και να είναι ένας φιλόξενος χώρος για τα άτομα με αναπηρία.

-Δυναμική επικοινωνία και προώθηση αυτής της ιδέας.

5ον) Δημιουργία γραφείου μιας στάσης στο Δήμο Κω που θα παρέχει υποστηρικτικές δράσεις και υπηρεσίες σε επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν σε υπηρεσίες και υποδομές στον τουρισμό υγείας.

Με τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, ο Δήμος Κω πρέπει να κινηθεί με άλλες ταχύτητες.

Αυτό προϋποθέτει ένα γραφείο μιας στάσης που θα παρέχει ενημέρωση, συμβουλευτικές υπηρεσίες και θα διεκπεραιώνει ζητήματα των επιχειρηματιών που θέλουν να επενδύσουν στον τουρισμό υγείας και σχετίζονται με το Δήμο (αδειοδοτήσεις ή πολεοδομικά ζητήματα).

Κυρίες και Κύριοι

Στους 5 αυτούς άξονες που σας παρουσίασα σήμερα, θα αναφερθώ στο Συνέδριο που ξεκινά το Σάββατο πρωί.

Μια μεγάλη και σημαντική διοργάνωση για την Κω.

Θα ήθελα επίσης να σας ενημερώσω ότι πρόθεσή μου είναι να ενημερώσω τις δημοτικές παρατάξεις που έχουν επιδείξει συνθετική διάθεση και πρόθεση συνεργασίας για αυτά τα ζητήματα.

Όπως γνωρίζετε υπάρχει ήδη μια συνεργασία σε αυτό το επίπεδο με τον κ. Παυλίδη, υπάρχει καλή συνεργασία με τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους, ενώ και ο κ. Ζερβός έχει επιδείξει διάθεση και πνεύμα συνεργασίας πρόσφατα, ενώ με την κ. Μακρή υπάρχει σχέση ειλικρίνειας και αλληλοσεβασμού.

Είναι δεδομένο ότι θα επιδιώξουμε να εμπλουτιστεί αυτό το σχέδιο με τις προτάσεις αλλά κυρίως με τη συμμετοχή φορέων και επιχειρηματιών.

Σε κάθε περίπτωση, για πρώτη φορά η Κως έχει ένα σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας.

Και μέσα από τη διοργάνωση αυτού του Συνεδρίου μας δίνεται η ευκαιρία όχι απλά να το επικοινωνήσουμε αλλά και να το καταστήσουμε αναπόσπαστο μέρος της ατζέντας του αύριο.

Της Κω του μέλλοντος μας

ADVERTORIALS