Η κυβέρνηση θα μελετήσει την απόφαση του ΣτΕ για τους πρόσφυγες- Να σεβαστεί την απόφαση ζήτησε από την κυβέρνηση ο Σακελλαρίδης.

Η  κυβέρνηση θα μελετήσει την απόφαση του ΣτΕ για τους πρόσφυγες- Να σεβαστεί την απόφαση ζήτησε από την κυβέρνηση ο Σακελλαρίδης.

Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ανακοίνωσε πως θα μελετήσει την απόφαση 805/2018 του Συμβουλίου της Επικρατείας( όσοι πρόσφυγες έρθουν από εδώ και στο εξής στα νησιά Κω, Σάμο, Χίο, Λέρο, Ρόδο και Μυτιλήνη δεν θα είναι σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας και θα κυκλοφορούν ελεύθερα ανά την επικράτεια), κατά το σκεπτικό και το διατακτικό της, ενώ υποστηρίζει ότι έχει κατατεθεί στη Βουλή διάταξη που ρυθμίζει το θέμα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, «Ήδη στο κατατεθέν στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου, υπάρχει σχετική διάταξη (άρθρο 7 που αντιστοιχεί στο άρθρο 7 της Οδηγίας 2013/33/ΕΕ), η οποία ρυθμίζει το θέμα»

Να σεβαστεί την απόφαση ζήτησε από την κυβέρνηση ο διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης. «Περιμένουμε οι ελληνικές αρχές να σεβαστούν αυτήν την απόφαση και να μεταφέρουν στην ηπειρωτική χώρα τους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στα νησιά» δήλωσε.

Σημειώνεται πως το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι οι πρόσφυγες που είναι στα νησιά  Κω, Σάμο, Χίο, Λέρο, Ρόδο και Μυτιλήνη  σε περιοριστικό καθεστώς κυκλοφορίας από την 20η Μαρτίου 2016, θα εξακολουθήσουν να παραμένουν στο καθεστώς αυτό, ενώ όσοι πρόσφυγες έρθουν από εδώ και στο εξής, δεν θα είναι σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας και θα κυκλοφορούν ελεύθερα.Το ΣτΕ με την απόφασή του επιτρέπει στους πρόσφυγες που υπέβαλαν αίτηση ασύλου από τις 17 Απρίλη του 2018 και μετά να μετακινούνται ελεύθερα στην ελληνική επικράτεια. 

Με βασικό σκεπτικό την υποβάθμιση των περιοχών αυτών και την αδυναμία τους να σηκώσουν το βάρος στη διαχείριση του Προσφυγικού, το Δικαστήριο (Δ' Τμήμα) ακύρωσε ως «μη επαρκώς αιτιολογημένη» την απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου με την οποία, από το Μάρτη του 2016, επιβάλλονταν περιορισμοί στην κυκλοφορία όσων προσφύγων είχαν ζητήσει άσυλο στα  παραπάνω νησιά .

ADVERTORIALS