Ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο, για το Αναπτυξιακό Συνέδριο, ο Δήμαρχος Κω. Δείτε την εισήγησή του

Ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο, για το Αναπτυξιακό Συνέδριο, ο Δήμαρχος Κω. Δείτε την εισήγησή του

Εισήγηση Δημάρχου Κω στην Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κω της 18ης Απριλίου 2018

Κυρίες και Κύριοι

Θα ήθελα να ενημερώσω το Δημοτικό Συμβούλιο για το Αναπτυξιακό Συνέδριο αλλά και για σημαντικές εξελίξεις που δρομολογήθηκαν.

Η Κως ήταν παρούσα, με δυναμικό και ουσιαστικό τρόπο, στο αναπτυξιακό συνέδριο.

Με προτάσεις ριζοσπαστικές αλλά και ρεαλιστικές.

Με νέες ιδέες που απαντούν στο τι σημαίνει νησιωτική πολιτική σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και με νέες ιδέες για ουσιαστικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην αυτοδιοίκηση.

Με αυτή τη Δημοτική Αρχή η Κως απέκτησε φωνή.

Και η φωνή αυτή ακούγεται.

Είτε στα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης και στην ΚΕΔΕ, είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο είτε σε εκδηλώσεις ανοιχτού διαλόγου όπως ήταν το Αναπτυξιακό Συνέδριο.

Γιατί την προηγούμενη περίοδο η Κως δεν είχε φωνή, ήταν φοβική.

Δεν είχε εξωστρέφεια.

Είναι πολύ σημαντικό ότι οι προτάσεις που καταθέσαμε έγιναν σημείο αναφοράς και συζήτησης, όπως η πρόταση για μηδενικό ΦΠΑ στις μεταφορές στο πρότυπο της Μάλτας, που θα σημαίνει ένα πραγματικό αναπτυξιακό μέτρο για την τοπική οικονομία και τον τουρισμό μας, προσδίδοντάς τους μεγάλη ανταγωνιστικότητα.

Όπως και η πρότασή μας για ένα χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στη διαμονή και στην εστίαση.

Γιατί δεν μπορούμε να έχουμε συντελεστές ΦΠΑ 13% και 24% όταν οι άλλοι ανταγωνιστές μας έχουν 9% και 10%.

Επισήμανα ότι μπορεί το Νότιο Αιγαίο, με βάση το ΑΕΠ, να είναι στην 136η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών περιφερειών αλλά σε ότι αφορά στην ανταγωνιστικότητα είναι στην 257η θέση ανάμεσα στις 271 περιφέρειες που έχει η Ευρώπη.


Αυτό έχει ως αποτέλεσμα

α) την άνιση χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

β) την αδυναμία των ΠΕΠ να χρηματοδοτήσουν δράσεις για τις μεταφορές και την προσβασιμότητα στα νησιά και την ουσιαστική άμβλυνση των ανισοτήτων.

Πρότεινα αλλαγή του πλαισίου της πολιτικής κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε για τα νησιά αλλά και των περιφερειακών ενισχύσεων με τη θεσμοθέτηση και ενεργοποίηση πρόσθετων δεικτών για την κατανομή των ενισχύσεων στις νησιωτικές περιφέρειες.

Πρότεινα επίσης δημιουργία Ειδικών Επενδυτικών Ζωνών στις νησιωτικές περιοχές με αυξημένα φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις στην καινοτομία, την ενέργεια, τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών αλλά και για δίκτυα επιχειρήσεων και clusters.

Προτείναμε και βαθιές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην αυτοδιοίκηση.

Για κάποιους η συζήτηση εξαντλείται στον εκλογικό νόμο και στην απλή ή ενισχυμένη αναλογική.

Ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι θα φέρει την απλή αναλογική, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα καταργήσει αμέσως μόλις εκλεγεί αυτό τον εκλογικό νόμο.

Εμείς θεωρούμε ότι άλλα είναι τα πιο σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην αυτοδιοίκηση και όχι ο εκλογικός νόμος. Άλλωστε υπάρχει αντιπροσώπευση, όλες οι παρατάξεις που έλαβαν μέρος στις εκλογές εκπροσωπούνται στο δημοτικό μας συμβούλιο.

Εμείς θα παίξουμε με τους κανόνες, είτε τους αλλάξει ο κ. Τσίπρας είτε ο κ. Μητσοτάκης.

Δεν φοβόμαστε τίποτα.

Ο Δήμος Κω χρειάζεται ισχυρή και δημοκρατική λειτουργία. Καθαρές σχέσεις, καθαρές εντολές από τους πολίτες.

Για εμάς λοιπόν μια μεγάλη αλλαγή στην αυτοδιοίκηση στο νησιωτικό χώρο είναι η μετατροπή της Κω σε μητροπολιτικό και διανησιωτικό κέντρο συνεργασίας των Δήμων του Βορείου Συγκροτήματος.

Σημαίνει ότι με έδρα το Δήμο Κω θα ασκούνται μητροπολιτικές λειτουργίες διανησιωτικής συνεργασίας με άλλους Δήμους.

Στην τουριστική προβολή και ανάπτυξη, στα έργα διανησιωτικού ενδιαφέροντος όπως στην ενέργεια ή τις πολιτικές στον πρωτογενή τομέα.

Σημαίνει επαρκείς υποδομές και δομή τεχνικών υπηρεσιών με έδρα την Κω που θα στηρίζει και τους άλλους δήμους του Βορείου Συγκροτήματος.

Παράλληλα οι προτάσεις του Δήμου Κω για τις μεγάλες και ουσιαστικές αλλαγές στην αυτοδιοίκηση, περιλαμβάνουν:

-Νέο μοντέλο κατανομής των ΚΑΠ στους νησιωτικούς δήμους, που θα λαμβάνει υπόψιν του τις ιδιαιτερότητες των νησιών.

-Νέο πλαίσιο ελέγχου της νομιμότητας των αποφάσεων και των δαπανών της αυτοδιοίκησης, στο τρίπτυχο : Ευελιξία-Διαφάνεια-Απλοποίηση διαδικασιών.

-Πιλοτική εφαρμογή της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων και πιστοποιητικών στους νησιωτικούς δήμους για την ταχύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

-Νέα κατανομή αρμοδιοτήτων στο τρίγωνο Δήμος-Περιφέρεια-Κράτος στα πεδία που υπάρχουν επικαλύψεις και εμποδίζουν τους Δήμους να ασκήσουν πολιτικές σε τομείς όπως ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός, η χωροταξία, η αξιοποίηση ή παραχώρηση δημοτικών ή δημόσιων ακινήτων, η διαχείριση των υδάτων.

-Θεσμοθέτηση νέων πόρων στους νησιωτικούς δήμους (όπως η εκχώρηση ποσοστού από τα έσοδα των αρχαιολογικών χώρων, το τοπικο τουριστικό τέλος ειδικά μετά τη μείωση κατά 75% του τέλους παρεπιδημούντων) που θα διατίθεται, δεσμευτικά, για έργα στον πολιτισμό και την τουριστική προβολή και ανάπτυξη.

-Εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων για να έχουν τη δυνατότητα προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων αλλά και να λειτουργούν με ευελιξία.

-Ενίσχυση της λειτουργίας των δημοτικών κοινοτήτων, με την οικονομική τους αυτοτέλεια και τη δυνατότητα είσπραξης και κατανομής πόρων από τα τοπικά συμβούλια.

Στο Αναπτυξιακό Συνέδριο παρουσίασα και το δικό μας τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης. Είναι το ΚΩΣ 2024 που κινείται σε 9 άξονες:

1ον) Ο επανασχεδιασμός των λιμενικών εγκαταστάσεων, με έμφαση στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας, σε συνεργασία με ιδιώτες-επενδυτές.

2ον) Η ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης της Μαρίνας στο Δήμο με την υποβολή συγκεκριμένου επενδυτικού και αναπτυξιακού σχεδίου από την πλευρά του Δήμου και παράλληλα με τη δημιουργία δικτύου μαρινών. Θα ήθελα να ενημερώσω ότι θα συγκροτηθεί με πρότασή μου επιτροπή, με τη συμμετοχή και φορέων του νησιού που με τη στήριξη τεχνοκρατών, θα διαμορφώσει αυτή την πρόταση. Γιατί δεν μπορούμε να περιμένουμε να μας την παραχωρήσει το Υπερταμείο, χωρίς να υπάρχει επενδυτική πρόταση από την πλευρά μας. Και όποιοι περιμένουν να γίνει κάτι τέτοιο, προφανώς ζουν σε άλλη εποχή.

3ον) Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Κω, με αλλαγή χρήσεων γης και τη μετατροπή του σε ένα χώρο φιλικό για το ποδήλατο και τους πεζούς. Η πρώτη κίνηση θα γίνει με την ανοιχτή και δημόσια διαβούλευση για να περάσουμε μετά στη φάση των μελετών.

4ον) Η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος της Κω με άνοιγμα σε νέες αγορές και με την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο ιατρικός τουρισμός σε συνδυασμό με την ταύτιση του νησιού με την Ιπποκρατική Ιδέα αλλά και η μετατροπή της Κω σε ένα νησί φιλικό για τα ΑμεΑ, με τη δημιουργία των ανάλογων υποδομών στο δημόσιο χώρο και στις επιχειρήσεις.

5ον) Η εκπόνηση ενός Τοπικού Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον τουρισμό που θα ενταχθεί στο Νέο Χωροταξικό. Με στόχο την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη στροφή στον τουρισμό που επενδύει στην ποιότητα και την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδήματος. Μαζί με τους φορείς και το ΤΕΕ θα διαμορφώσουμε την πρόταση του Δήμου Κω.

6ον) Κos Smart Island. Το σύστημα ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης του Δημότη που ήδη λειτουργεί είναι μόνο η αρχή. Ακολουθεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο στη δημοτική συγκοινωνία, το parking μέσω εφαρμογής κινητού τηλεφώνου, η επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών και η διεκπεραίωση των συναλλαγών των πολιτών με το Δήμο μέσω κινητού τηλεφώνου και μια σειρά νέων καινοτομιών.

7ον) Η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα. Με τον επαναπροσδιορισμό χρήσεων γης, την ανάδειξη και προβολή των τοπικών προϊόντων και της τοπικής γαστρονομίας και τη δημιουργία clusters συνεργασιών ανάμεσα σε παραγωγούς, τυποποιητές και τουριστικές επιχειρήσεις.

8ον) Η ανάπτυξη του δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από το Δήμο Κω, που έχει τη δυνατότητα να το χρηματοδοτεί ο ίδιος και να προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες υγείας στους δημότες. Το Δημοτικό Ιατρείο που δημιουργήσαμε είναι μόνο η αρχή.

9ον) Αξιοποίηση του ιστορικού και πολιτιστικού κεφαλαίου του νησιού με στόχο για την επόμενη περίοδο τη Δημιουργία Καινοτομικού Μουσείου αφιερωμένου στον Ιπποκράτη και στην κληρονομιά του, με την χρήση ψηφιακών τεχνολογιών.

Κυρίες και Κύριοι

Το Αναπτυξιακό Συνέδριο με τις απαντήσεις που έδωσαν οι Υπουργοί στις τοποθετήσεις μου και το ζωντανό διάλογο που είχαμε από το βήμα του Συνεδρίου, φέρνει δύο σημαντικές εξελίξεις.

Η πρώτη αφορά στα έργα στην παραλιακή ζώνη του λιμανιού στην Ακτή Κουντουριώτη.

Γιατί δεν αρχίζουν τα έργα ή γιατί καθυστερούν;

Πολύ απλά γιατί η κυβέρνηση ψάχνει να βρει λεφτά για να χρηματοδοτήσει τα έργα. Οι πόροι αυτοί δεν έχουν δεσμευθεί.

Αυτή είναι η αλήθεια, που δυστυχώς πηγάζει από την αδυναμία της χώρας και την εκχώρηση της κυριαρχίας της στους δανειστές.

Εμείς λοιπόν τι έπρεπε να κάνουμε; Να περιμένουμε ή να δείχνουμε με το δάχτυλο την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα;

Αυτά είναι για όσους παίζουν κομματικά παιχνίδια, όσους έχουν μικροκομματικές και παραταξιακές λογικές.

Δεν είναι για εμάς. Γιατί εμείς ανήκουμε στην πιο μεγάλη παράταξη στην Κω.

Στο λιμάνι θα κάνουμε ότι κάναμε και με τα σχολεία.

Θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, θα αποκαταστήσουμε τις ζημιές στο παραλιακό μέτωπο στην Ακτή Κουντουριώτη με δικούς μας πόρους, με χρήματα του Λιμενικού Ταμείου.

Εδώ και δύο μήνες κατέθεσα πρόταση στον Υπουργό Υποδομών για να μας δώσουν την άδεια, διαβλέποντας τις καθυστερήσεις.

Έστω και με καθυστέρηση και εξ ανάγκης, ο Υπουργός Υποδομών έκανε αποδεκτή την πρότασή μας και ο Δήμος και το Λιμενικό Ταμείο θα αναλάβουν, με δικούς τους πόρους, να αποκαταστήσουν το παραλιακό μέτωπο.

Το επόμενο βήμα θα γίνει με προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο Λιμενικό Ταμείο και το Υπουργείο Υποδομών και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στο διαγωνισμό με βάση τη μελέτη του Υπουργείου.

Ότι κάναμε και με τα σχολεία θα κάνουμε και με το λιμάνι.

Γιατί αποδεδειγμένα, η μόνη σταθερά που υπάρχει είναι να στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις, στη δυνατότητα που κατακτήσαμε με σκληρή δουλειά και προσπάθεια για να έχουμε ένα Δήμο οικονομικά υγιή και ισχυρό και ένα αντίστοιχο Λιμενικό Ταμείο.

Από εκεί και πέρα, μια δεύτερη θετική εξέλιξη είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να συζητήσει την πρόταση του Δήμου Κω για τον επανασχεδιασμό και την επέκταση των λιμενικών εγκαταστάσεων.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό. Συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί μια σύσκεψη στην Αθήνα, με τους Υπουργούς Υποδομών και Ναυτιλίας. Ακόμα πιο θετικό είναι το γεγονός ότι κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Πιτσιόρλας βλέπουν θετικά την πρόταση του Δήμου για την εμπλοκή ιδιώτη-επενδυτή στο συγκεκριμένο project που αφορά στις εγκαταστάσεις της κρουαζιέρας.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο ρεαλισμός αντικαθιστά τις ιδεοληψίες.

Όπως έχω πει, η πρότασή μας για τις νέες λιμενικές εγκαταστάσεις δεν είναι πρόταση Κυρίτση.

Όσοι τη βλέπουν έτσι, δεν βλέπουν το αύριο αλλά το χθες.

Όσοι τη βλέπουν έτσι για να την απαξιώσουν, θέλουν να φέρουν την Κω στα δικά τους μέτρα, της μετριότητας, της ήσσονος προσπάθειας, των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και των άγονων αντιπαραθέσεων.

Είναι μια πρόταση για την Κω του μέλλοντός μας.

Η Κως χρειάζεται ένα μεγάλο βήμα μπροστά.

Αυτό το βήμα θα το κάνουμε όλοι μαζί.

Ενωμένοι.

Με συνεργασία, συνεννόηση και συνένωση όλων των δημιουργικών δυνάμεων του νησιού, χωρίς αποκλεισμούς.

Στη σύσκεψη που θα γίνει με τους Υπουργούς για να συζητηθεί η πρόταση που διαμορφώσαμε, θα ζητήσω να έρθουν μαζί μου εκπρόσωποι των φορέων, εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων.

Γιατί είναι υπόθεση όλων μας, η πρόταση αυτή έχει σημείο αναφοράς την Κω, όχι των επόμενων εκλογών, αλλά των επόμενων γενιών.

Και θα το κάνω πράξη, επιδιώκοντας τη συμμετοχή όλων.

Θα ήθελα επίσης να ενημερώσω το Δημοτικό Συμβούλιο ότι αμέσως μετά την επιστροφή μου από την Κύπρο, θα καλέσω τους επικεφαλής των παρατάξεων για να τους ενημερώσω για την πορεία ωρίμανσης και τις δράσεις που αφορούν τα πέντε έργα, ύψους 7,5 εκατομμυρίων ευρώ, που εντάχθηκαν στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα.

Δήμαρχος Κω

Γιώργος Κυρίτσης

ADVERTORIALS