Ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος - 6 νέους συνεργάτες παρουσίασε το Όραμα

Ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος - 6 νέους συνεργάτες παρουσίασε το Όραμα

Ξεκίνησε και επίσημα η προεκλογική περίοδος για τις δημοτικές εκλογές του 2019, με την παράταξη Όραμα να παρουσίαζει 6 νέους συνεργάτες της, στη σημερινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ.

Τα ονόματα

 1. Γιώργος Κίτσης
 2. Βαγγέλης Τζόγιας
 3. Κώστας Ξυνόγαλος
 4. Σπύρος Καρδούλιας
 5. Βαγγέλης Μωραΐτης
 6. Καλλιρρόη Ροπόκη

Από αριστερά προς δεξιά - Γ. Κίτσης , Β. Τζόγιας και Κ. Ξυνόγαλος

DSCN4793

Από αριστερά προς δεξιά - Σ. Καρδούλιας, Β. Μωραϊτης και Κ. Ροπόκη 

DSCN4794

ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

Γιώργος Κίτσης (Απόστρατος στρατιωτικός με το βαθμό του Συνταγματάρχη)

Η Δημοτική Αρχή έχει εγκαταλείψει το νησί. Καλώ την κοινωνία να πλαισιώσει την Ιωάννα Ρούφα και το Όραμα, για να βγούμε από τον βάλτο που μας έχει βάλει η Δημοτική Αρχή.

Βαγγέλης Τζόγιας (Πρόεδρος του Συλλόγου Αιμοδοτών, Ιδιοκτήτης της επιχείρησης TZOGIAS DORAL)

Έχουμε λάθος Δήμαρχο και το ''πληρώνουμε'' 9 χρόνια τώρα. Με κακό Δήμαρχο δεν πάμε μπροστά, να απαλλαγούμε στις επόμενες δημοτικές εκλογές από τη Δύναμη Απαλλαγής

Κώστας Ξυνόγαλος (Διευθυντικό Στέλεχος τράπεζας)

Η Ιωάννα όταν θέλει κάτι το πετυχαίνει. Είμαι μαζί της για να βοηθήσω με τις γνώσεις μου, το ήθος μου καθώς και με την τεχνοκρατική οπτική γωνία που διαθέτω.

Σπύρος Καρδούλιας (Γιός του Ατώνη Καρδούλια, ιδιοκτήτης Σιδηρουργείου)

Γαλουχήθηκα με αρχές και αξίες. Δηλώνω ''παρών'', δεν είμαι πολιτικός για αυτό και με τιμάει η πρόσκληση της Ιωάννας Ρούφα.

Βαγγέλης Μωραϊτης (Στρατιωτικός)

Το Όραμα το περιβάλουν άνθρωποι με εμπειρία, όρεξη για δουλειά οι οποίοι είναι κοντά στον πολίτη. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε το Δήμο Κω, αύριο το πρωί.

Καλλιρόη Ροπόκη (Νοσηλεύτρια) 

Επιλέγω την Ρούφα γιατί την έχω ζήσει από κοντά και επί το έργον. Είναι αξιοπρεπής- αυτοδημιούργητη και ειλικρινής. Τιμή μου να βρίσκομαι στην ομάδα της. Αγαπώ αυτό τον τόπο και δεν κυνηγώ καρέκλες.

Η Εισήγηση της Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΟΡΑΜΑ Κίνημα Πολιτών Νήσου Κω προς το Περιφερειακό Συνέδριο

Την πρόταση της παράταξης που θα κατατεθεί στο Περιφερειακό Συνέδριο που διεξάγεται στη Ρόδο στις 16-17 Απριλίου και παράλληλα θα τεθεί σε διαβούλευση με την Κωακή κοινωνία παρουσίασε στη σημερινή συνέντευξη τύπου η Επικεφαλής του ΟΡΑΜΑΤΟΣ Ιωάννα Ρούφα.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο και ταυτόχρονα ζωντανό και διαδραστικό διεκδικητικό πλαίσιο-πρόταση πάνω στο οποίο πιστεύουμε ότι πρέπει να χαραχθεί μέσα από διαβούλευση, εμπλουτισμό και εξειδίκευση των προτάσεων μία ενιαία πολιτική κατεύθυνση για το νησί της Κω που θα υπερβαίνει παρατάξεις, πρόσωπα, δημοτικές θητείες και κυβερνήσεις.

Η πρόταση εξειδικεύεται σύμφωνα με τις θεματικές που έχουν τεθεί στο πρόγραμμα του Περιφερειακού Συνεδρίου και περιλαμβάνει τις κεντρικές πολιτικές θέσεις πάνω στις οποίες θα στηριχθεί το αναλυτικό, ρεαλιστικό και χρονικά κατανεμημένο πρόγραμμα της παράταξης για το νησί της Κω (επισυνάπτουμε ολόκληρη την εισήγηση).

Παράλληλα με αφορμή την συνέντευξη τύπου η παράταξη είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στην Κωακή κοινωνία έξι νέα στελέχη τα οποία συστρατεύονται στην προσπάθεια του ΟΡΑΜΑΤΟΣ και της Ιωάννας Ρούφα να εγκαθιδρυθεί μία νέα σχέση Δημότη και Δημοτικής ηγεσίας που θα στηρίζεται στις δημοκρατικές αρχές και αξίες της εντιμότητας, της διαφάνειας, της ανιδιοτελούς προσφοράς, της συναπόφασης…

Τα νέα στελέχη της παράταξης είναι οι: Σπύρος Καρδούλιας, Γιώργος Κίτσης, Βαγγέλης Μωραΐτης, Κωνσταντίνος Ξυνόγαλος, Καλλιρόη Ροπόκη, Βαγγέλης Τζόγιας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΡΑΜΑ ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΗΣΟΥ ΚΩ

Εισήγηση της Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΟΡΑΜΑ Κίνημα Πολιτών Νήσου Κω προς το Περιφερειακό Συνέδριο

Ευελιξία – Καινοτομία – Αποτελεσματικότητα

Γνωρίζουμε τη δεδομένη αποστροφή των πολιτών σε διαδικασίες και εξαγγελίες που επενδύονται με τον όρο «ανάπτυξη» καθώς η στρεβλή και ανέξοδη χρήση του τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας τείνει να του προσδώσει τα χαρακτηριστικά της στασιμότητας, της απραξίας και του πολιτικού τυχοδιωκτισμού.

Για να αποκτήσει τη χαμένη αλλά και επιβεβλημένη του αίγλη ο όρος «ανάπτυξη», πρέπει να τεθούν σαφείς ποιοτικοί και ποσοτικοί δείκτες, μετρήσιμοι στόχοι και απτά αποτελέσματα για τον πολίτη.

Βασική παράμετρος, για εμάς, αποτελεί η μετατόπιση του πολιτικού λόγου και της εφαρμοσμένης πολιτικής από το θυμικό στο πραγματικό. Αλλά και η εγκαθίδρυση μίας καθαρής σχέσης μεταξύ πολίτη και πολιτικής ηγεσίας που θα εδράζεται στην πραγματική έννοια των όρων «ανάπτυξη» και «λογοδοσία». (έχουμε ήδη δεσμευθεί για τον συμμετοχικό προϋπολογισμό)

Μέσα από τα Περιφερειακά Συνέδρια τίθεται(;), τουλάχιστον σε ρηματικό - φραστικό επίπεδο, στο επίκεντρο της αναπτυξιακής πορείας της χώρας ο στρατηγικός σχεδιασμός ανάπτυξης των Περιφερειών και αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σπουδαίο πολιτικό γεγονός στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού - αποκεντρωμένου διαλόγου για την τοπική αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή διακυβέρνηση.

Για την επιτυχία ενός τέτοιου διαλόγου-εγχειρήματος απαιτείται πρωτίστως εθνική συνεννόηση για τον προσδιορισμό του μοντέλου που θα ακολουθήσουν πιστά όλες οι κυβερνήσεις τα επόμενα χρόνια.

Τίθεται ευθέως το ερώτημα:

Θα ακολουθήσουμε ένα μοντέλο που θα καθιστά τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας φορείς ουσιαστικής τοπικής διακυβέρνησης με χαρακτηριστικά ομοσπονδισμού ή θα παραμείνουμε καθηλωμένοι σε ένα συγκεντρωτικό μοντέλο που λειτουργεί επί της ουσίας ως τροχοπέδη σε κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία και δυναμική; (με δεδομένη την συρρίκνωση των πόρων)

Θα δώσουμε τη δυνατότητα και την απαιτούμενη πολιτική και νομοθετική ευελιξία σε κάθε Περιφέρεια και κάθε Δήμο να αναπτυχθεί με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες που διαθέτει ή θα συνεχίσουμε την εφαρμογή οριζόντιων πολιτικών που οδηγούν σε διασπάθιση πόρων χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα; (από κέντρα λήψης αποφάσεων που σχεδιάζουν για μας χωρίς εμάς) Για να γίνω πιο σαφής βλέπε διοικητική μεταρρύθμιση)

Ποια είναι όμως τα δεδομένα;

Ποιος είναι ο ρόλος που καλείται να παίξει το νησί της Κω στην πιο κατακερματισμένη χωροταξικά Περιφέρεια της χώρας; Πως διασφαλίζονται οι συνέργειες σε Περιφερειακό και διανησιωτικό επίπεδο;

Το πρώτο βήμα είναι η αναγνώριση του αυτονόητου. Οι εφαρμοζόμενες πολιτικές με δεδομένη την νησιωτικότητα αλλά και τη διαφορετικότητα μεταξύ των νησιών σε επίπεδο μεγέθους, πληθυσμιακών κριτηρίων, ιδιαιτεροτήτων και δυνατοτήτων δεν μπορούν να είναι οριζόντιες. Πρέπει να είναι ευέλικτες και προσαρμοσμένες σε επίπεδο Νησιού-Δήμου δίνοντας τη δυνατότητα για παραγωγική εξωστρέφεια, καινοτομία, στοχευμένες επενδύσεις και πλουραλιστική επιχειρηματική ανάπτυξη. (επιμένουμε ότι η οικονομία της Κω πρέπει να εδράζεται σε μια πολυεπίπεδη βάση. Πρώτον γιατί αυτό είναι εφικτό και δεύτερον γιατί η τουριστική οικονομία είναι ευάλωτη σε αστάθμητους και εξωγενείς παράγοντες. Μια ισχυρή οικονομία μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα σε περιόδους κρίσης … βλέπε μεταναστευτικό.)

Η Κως είναι το τρίτο σε μέγεθος και το δεύτερο σε πληθυσμό νησί της Δωδεκανήσου. Παράλληλα, λόγω και της θέσης της, αποτελεί τον κόμβο του Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου ενώ ταυτόχρονα η μικρή απόσταση από τα Τουρκικά παράλια μπορεί να μεταφραστεί σε πλεονέκτημα και να παράσχει επιπρόσθετες αναπτυξιακές δυνατότητες.

Η Κως έστω και με τις υφιστάμενες γηρασμένες υποδομές -βλέπε οδικό δίκτυο- και την παντελή απουσία αναπτυξιακού σχεδιασμού και στοχοθεσίας διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο στην οικονομική δραστηριότητα της Περιφέρειας προσφέροντας παράλληλα σημαντικά οφέλη στην Εθνική Οικονομία.

Δυστυχώς η ανταπόδοση από την πλευρά του κράτους είναι αντιστρόφως ανάλογη με αποτέλεσμα να χάνονται σημαντικές ευκαιρίες και χρόνος για την περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού και την μεγέθυνσή της απόδοσης προς την Τοπική και Εθνική Οικονομία.

Ταυτόχρονα, η απουσία ενός ολοκληρωμένου και ευέλικτου θεσμικού πλαισίου τοπικής διακυβέρνησης έχει συμβάλει σε μία μονοθεματική και σε πλείστες περιπτώσεις στρεβλή ανάπτυξη της οικονομίας με αποτέλεσμα τη μεγιστοποίηση του επιχειρηματικού κινδύνου ειδικότερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης και πολιτικής αστάθειας. (παρακολουθούμε τις εξελίξεις και τα τεκταινόμενα)

Η Κως όπως και τα περισσότερα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου βρίσκονται αντιμέτωπα µε ποικίλες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις. Ειδικά η παράμετρος του περιβάλλοντος (ποιο περιβάλλον όταν εδώ και δύο χρόνια ο ΧΥΤΑ έχει καταρρεύσει και η φοβερή δημοτική αρχή της Κω κάνει πλάτες στον εργολάβο;), το κατεστημένο τουριστικό μοντέλο του «all inclusive», η εποχική αλλά έντονη απασχόληση, η εταιροαπασχόληση των νέων και ιδιαίτερα των νέων επιστημόνων, η κοινωνική ανισότητα (γι’ αυτήν ούτε κουβέντα)είναι πραγματικά στοιχεία που οφείλουμε να διαχειριστούμε με πολιτικές μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες με στόχο την άμβλυνση τους.

Δεν ονειροβατούμε. Η επικρατούσα άποψη είναι ότι οι απαιτήσεις της αειφόρου ανάπτυξης πολλές φορές είναι μη συμβατές, ή ακόμη έρχονται και σε σύγκρουση με την επιχειρηματική λογική και πραγματικότητα. Οι στοχευμένες πολιτικές σε συνδυασμό με μία προληπτική και ολιστική προσέγγιση με γνώμονα το διαχρονικό δημόσιο συμφέρον ανατρέπουν τα πολιτικά και ηθικά διλλήματα (εγώ είμαι αυτή που λέει ότι πίσω από κάθε πολιτική απόφαση κρύβεται μια ηθική απόφαση) και δύνανται στο να εξασφαλίσουν την αειφόρο οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη συνοχή.

Η στρατηγική σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα με όρους διαφάνειας που θα εξασφαλίζει ποιότητα υπηρεσιών και θα αποτρέπει τη δικαιολογημένη ανησυχία των πολιτών της αύξησης αλλά και της αμφιλεγόμενης ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών μπορεί να δώσει λύσεις καινοτόμες και να αξιοποιήσει πόρους που επί σειρά ετών βρίσκονται εν υπνώσει. Επιπλέον να εξασφαλίσει διαχρονικά τη λειτουργία τους καθώς κάποια στιγμή τα ΕΣΠΑ θα μας τελειώσουν…

Δυστυχώς για άλλη μία φορά η Κως θα παρουσιαστεί και στο Περιφερειακό Συνέδριο χωρίς ενιαίο διεκδικητικό πλαίσιο με ότι αυτό συνεπάγεται. Η δημοτική αρχή Κυρίτση ούσα απερχόμενη, αδυνατεί να ξεπεράσει τα μοναρχικά – μοναχικά της σύνδρομα. Κανένα συλλογικό όργανο του Δήμου δεν συνεδρίασε. Καμία απόφαση δεν ελήφθη.

Εκ του θεσμικού μας ρόλου είμαστε υποχρεωμένοι να παρουσιάσουμε στους συνδημότες μας και να καταθέσουμε στα πρακτικά του Συνεδρίου τη δική μας πρόταση, το δικό μας διεκδικητικό πλαίσιο που πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα αποτελεί το πλαίσιο στρατηγικής διακυβέρνησης και ανάπτυξης του τόπου που θα επιλέξουν με την ψήφο τους οι συμπατριώτες μας.

Το πλαίσιο των προτάσεων που καταθέτουμε ακολουθεί τις θεματικές του συνεδρίου για εύλογους λόγους.

Η επιλογή των προτάσεων που κατατίθενται δεν αφορούν επιμέρους δράσεις που μπορούν να διεκπεραιωθούν από μία δημοτική αρχή αλλά εκείνες τις δράσεις που απαιτείται η παρέμβαση και η συνεργασία με την Περιφέρεια και την κεντρική διοίκηση.

 • Ψηφιακές Υπηρεσίες, Δημόσια Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση

Η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση του πολίτη πρέπει επιτέλους να πάρει «σάρκα και οστά».

Ο πολίτης δεν είναι πελάτης.

Η οριζόντια διασύνδεση όλων των βάσεων δεδομένων που τηρούνται στους διάφορους δημόσιους φορείς θα επιφέρει τεράστια εξοικονόμηση πόρων, χρόνου και ανθρώπινου δυναμικού που μπορούν να διατεθούν σε πιο παραγωγικές εργασίες και να πάρει μπρος η μηχανή.

Αυτό προϋποθέτει την ισόνομη πρόσβαση όλων των πολιτών στις νέες τεχνολογίες είτε από το σπίτι τους είτε από τα ΚΕΠ ένας θεσμός που πρέπει να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί.

Η κρίση και ο Καλλικράτης ανέδειξε πολλά ζητήματα, όπως σύγχυσης αρμοδιοτήτων ζητήματα διαφάνειας ενώ η άτακτη, όπως την χαρακτηρίζει ο συνήγορος του πολίτη στην έκθεση του, μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους οδήγησε στην αδράνεια τους.

Η δημόσια διοίκηση σε όλο το εύρος και το φάσμα της πρέπει να προτυποποιήσει - μοντελοποιήσει διαδικασίες και να ορίσει μετρήσιμους δείκτες. Η μέτρηση της αποτελεσματικότητας, η αποδοτικότητα και η ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών με δεδομένο ότι ο πολίτης πληρώνει, η αξιολόγηση του προσωπικού και των υπηρεσιών, η σχέση κόστους και οφέλους είναι στοιχεία που πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή.

Κανένα συγκεντρωτικό σύστημα λήψης αποφάσεων δεν μπορεί να αντικαταστήσει την άμεση και σε βάθος αντίληψη - γνώση των τοπικών συνθηκών και ιδιαιτεροτήτων που έχει η τοπική αυτοδιοίκηση.

Βασικές παράμετροι για να μην μείνουμε στα λόγια είναι:

-          Μετάβαση στην Περιφερειακή και Τοπική Διακυβέρνηση με αυξημένες αρμοδιότητες θεσμικών παρεμβάσεων ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες τις εκάστοτε κοινωνίας γεγονός που ταυτόχρονα θα διευκολύνει αλλά και θα αποτρέπει ενέργειες που συνάδουν ή απειλούν –αντίστοιχα- το δημόσιο συμφέρον.

-          Ευελιξία στη διαμόρφωση των αναγκαίων ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ ανά Δήμο. Με τεκμηριωμένη πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου προς το ΥΠΕΣ να διαμορφώνονται σύμφωνα με τις εξειδικευμένες ανάγκες του ΟΤΑ. (βλέπε κοινωφελής επιχείρηση και συνύπαρξη πρόνοιας και αστικής συγκοινωνίας)

-          Δυνατότητα άσκησης τοπικής ανταποδοτικής φορολογικής πολιτικής χωρίς περιορισμούς. Με μετρήσιμη απτή ανταποδοτικότητα και όχι φοροεισπρακτική αφαίμαξη του δημότη.

-          Μετεξέλιξη - αξιοπιστία των θεσμών ελέγχου και λογοδοσίας. Δεν μπορεί μία απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου να είναι ταυτόχρονα και νόμιμη (βλ. Αποκεντρωμένη Διοίκηση) και παράνομη (βλ. Ελεγκτικό Συνέδριο).

-          Η κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και η εκχώρηση των αρμοδιοτήτων στις περιφέρειες είναι μονόδρομος όπως και η συνέργεια με το ελεγκτικό συνέδριο. (ενιαίος ελεγκτικός μηχανισμός)

-          Σταθερός χρονικός προγραμματισμός υλοποίησης ενεργειών και δράσεων (π.χ. προσλήψεις εποχικών υπαλλήλων, οι ανάγκες μιας τουριστικής περιοχής είναι δεδομένες).

-          Σταθερότητα στη χρηματοδότηση και ανάπτυξη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων.

-          Ειδικό θεσμικό πλαίσιο για τη συνεργασία (ΣΔΙΤ) ιδιωτών με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. (το υπάρχον είναι γενικό και αμφιλεγόμενο)

 • Πολιτισμικά Αγαθά και Αθλητικές Υποδομές

Η συνέργεια αυτών των δράσεων πρέπει να συντελεί στη διαμόρφωση και διατήρηση μιας τοπικής ταυτότητας με ιστορικό, πολιτιστικό και αξιακό υπόβαθρο. Να παραπέμπει στην Κω και μόνο στην Κω. Η αποτύπωση του τοπικού οράματος για τον πολιτισμό πρέπει να συνδυάζεται άρρηκτα με το ευρύτερο πολιτικό όραμα για την ανάπτυξη της περιοχής.

Η ανάδειξη και η αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, του αρχαιολογικού κόσμου μας, του Ιπποκράτη, που τον εκχωρούμε χωρίς αιδώ, (κριτική .. επίκληση στο ρόλο του ΔΙΙΚ) είναι στόχοι αυτονόητοι και δεν είναι για κατανάλωση. Είναι αγαθά κατεξοχήν αναπτυξιακού χαρακτήρα με τους δικούς μας όρους ανάπτυξης που πρέπει να συνυπάρχουν, να συνεργούν ως στοιχείο ταυτότητας και αυτογνωσίας με μιαν αρμονική σχέση με το σήμερα που θα προστατεύει το αύριο αυτού του τόπου.

-          Διεκδικούμε τη μεταφορά της αρμοδιότητας και των αντίστοιχων πόρων- εσόδων της προστασίας και διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς στους ΟΤΑ (αρχαιολογικοί χώροι κλπ)

Αντίστοιχα ο αθλητισμός και οι υποδομές του είναι επίσης στοιχείο πολιτισμού. Ζούμε σε ένα νησί όπου δεν μπορούμε να αναπτύξουμε στοιχειωδώς την αθλητική ενασχόληση των παιδιών με το στοιχείο του νερού.

-          Διεκδικούμε τη χρηματοδότηση (από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους) της δημιουργίας κλειστού κολυμβητηρίου.

-          Ζητάμε να μας επιτραπεί η τροποποίηση της πρότασης του Δήμου Κω στο τρέχων Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ώστε αντί για ένα κλειστό γυμναστήριο μεγαθήριο, με την ίδια χρηματοδότηση να δημιουργηθούν τρία κλειστά γυμναστήρια (ένα σε κάθε δημοτική ενότητα) ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της προσβασιμότητας και της άθλησης για όλους.

-          Σχεδιάζουμε ένα πρότυπο ανοιχτό αθλητικό πάρκο στη θέση του παλαιού σταδίου Ανταγόρας (με υποδομή για άθληση και ατόμων με αναπηρίες).

 • Ενεργειακή Πολιτική και Περιβαλλοντική Προστασία

Η περιβαλλοντική προστασία και ανάδειξη του φυσικού πλούτου κάθε περιοχής μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά και στην οικονομική ανάπτυξη. Η Κως διαθέτει περιβαλλοντικούς και φυσικούς πόρους που βρίσκονται για χρόνια εν υπνώσει ή έχουν υποστεί υποβάθμιση.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα όπου απαιτούνται στοχευμένα τομεακά προγράμματα χρηματοδότησης είναι ο Βιότοπος Ψαλιδίου, η Αλυκή, οι Ιαματικές Πηγές, τα πρώην λατομεία, ο δασικός πλούτος (Τσουκαλαριά, Κονιαριό, Πλάκα).

Αντίστοιχα στο επίπεδο της περιβαλλοντικής προστασίας πρέπει να αναπτυχθούν πολιτικές και δράσεις για την προστασία των υδάτινων πόρων, των ακτών, την ανακύκλωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Σε όλους τους ανωτέρω τομείς είμαστε πολύ μακριά από τις τρέχουσες εξελίσσεις. Ακόμα και οι ΧΥΤΑ αποτελούν πλέον έναν ξεπερασμένο τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων.

Αντίστοιχα στον τομέα της ενέργειας οι ΟΤΑ αποτελούν ενεργοβόρα σύνολα γεγονός που καθιστά αναγκαία την προσαρμογή του συνόλου των δομών στις νέες τεχνολογίες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

Η επένδυση στις σύγχρονες μορφές πράσινης ενέργειας (αιολική, ηλιακή, υδάτινη) με τη σύμπραξη και ιδιωτών είναι μονόδρομος ειδικά σε μία Περιφέρεια που προσφέρεται για την ανάπτυξη και των τριών μορφών ενέργειας.

-          Βασική πολιτική μας στόχευση στον συγκεκριμένο τομέα είναι τουλάχιστον για την Κω η μετατροπή της ΔΕΥΑ σε εταιρεία περιβαλλοντικής προστασίας και ανάπτυξης μεταφέροντας σε αυτήν όλες τις δραστηριότητες και τους πόρους για τη συνολική διαχείριση των περιβαλλοντικών θεμάτων και της ανάπτυξης των νέων μορφών πράσινης ενέργειας.

 • Υποδομές και Πολιτικές για την Υγεία

Είναι παράδοξο να μιλάμε για υποδομές στο νησί μας όταν το Κέντρο Υγείας στην Αντιμάχεια δεν έχει λειτουργήσει ποτέ ως τέτοιο. Σε αντιδιαστολή με το πάρτι που συντελείται στο όνομα της δημόσιας υγείας. Η πρόταση Κοπάδη παραμένει στο τραπέζι ως η μόνη ρεαλιστική και εφαρμόσιμη. Είναι μια πρόταση που βάζει την τοπική αυτοδιοίκηση α και β βαθμού στον τομέα της Υγείας με την συμμετοχή της Κοινωφελούς και της Αναπτυξιακής αντίστοιχα.

Αποδείχθηκε ότι οι δαπάνες για την πραγματική δημόσια υγεία μπορούν να υπερδιπλασιαστούν αποκλειστικά και μόνο από την εξάλειψη της σπατάλης και της αναποτελεσματικότητας.

Οι ΟΤΑ Α και Β βαθμού οφείλουν να παίξουν ρόλο στην προστασία της υγείας των πολιτών.

-          Η Κως στον τομέα της υγείας διεκδικεί τα αυτονόητα.

-          Στελέχωση και πλήρης λειτουργία των υφιστάμενων δομών.

-          Τη δημιουργία νέου νοσοκομείου στην περιοχή Λινοπότι με παράλληλη κατάργηση του ΦΕΚ που προβλέπει την ίδρυση στον χώρο αυτό κέντρου υποδοχής προσφύγων και μεταναστών.

-          Την ανάπτυξη δομών προληπτικής ιατρικής.

-          Τη θεσμική και νομική δυνατότητα να συμμετέχουμε και να συνεισφέρουμε στον νευραλγικό αυτόν τομέα.

 • Τουρισμός: Εργασιακές Σχέσεις, Χωροταξία και Πολιτικές Αειφορίας

Η αναπτυξιακή αειφορία τις Κω περνάει μέσα από την σύγχρονη χωροταξία την επιβολή κανόνων και την στοχευμένη τουριστική ανάπτυξη. Η ανεξέλεγκτη προσθήκη τουριστικών καταλυμάτων που λαμβάνει χώρα τα τελευταία 30 χρόνια με το πρόσχημα του εύκολου κέρδους και του μαζικού τουρισμού οφείλει να αναθεωρηθεί.

Ταυτόχρονα το μεγαλύτερο μέρος του τουριστικού τζίρου που παράγεται σε νησιά όπως η Κως δεν καταλήγει πλέον ούτε στις τοπικές κοινωνίες αλλά ούτε καν στην Εθνική Οικονομία. Παράλληλα η οικονομική κρίση και η ταυτόχρονη υπερσυγκέντρωση των τουριστικών δομών σε λίγους έχουν δημιουργήσει έναν εργασιακό μεσαίωνα τον οποίο αδυνατεί να ελέγξει η κεντρική διοίκηση.

Για εμάς η τουριστική ανάπτυξη της Κω τουλάχιστον για τα επόμενα δέκα χρόνια περνάει μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και πολιτικές οι οποίες οφείλουν να στηριχθούν από την κεντρική διοίκηση. Συγκεκριμένα διεκδικούμε:

-          Την παραχώρηση κατά πλήρη κυριότητα της Μαρίνας στο Δήμο της Κω χωρίς ενοίκιο ως έμμεση χρηματοδότηση της επέκτασής της.

-          Τη χρηματοδότηση από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους της εφαρμογής των δύο εν εξελίξει μελετών για τα λιμάνια Καρδάμαινας και Κεφάλου.

-          Τη χρηματοδότηση από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους της δημιουργίας τουλάχιστον δύο θέσεων πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων 300 μέτρων. (Τα κρουαζιερόπλοια εξαφανίστηκαν και έν έτη 2018 γίνεται λόγος για λάντζες)

-          Τη μετατροπή του Λιμενικού Ταμείου σε ΑΕ (Οργανισμός Λιμένος)

-          την πρόσληψη ειδικού επιστημονικού προσωπικού σε τομείς όπως ο τουρισμός και τα λιμενικά έργα (λιμενικό ταμείο)

-          την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τη δημιουργία μίας μεγάλης Αναπτυξιακής ΑΕ η οποία θα αναλάβει και τον τομέα της προβολής και διαφήμισης του νησιού και στην οποία θα συγχωνευθούν η Μαρίνα, η ΑΝΕΜ (χωρίς τον ιδιώτη), η αστική συγκοινωνία κλπ

-          την υποστήριξη για την ολοκλήρωση από το κτηματολόγιο των πράξεων εφαρμογής για τα σχέδια πόλεως Κω και Μαστιχαρίου.

-          την υποστήριξη για την εκπόνηση του Νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Νήσου Κω. Βασικό αναπτυξιακό εργαλείο. Προτείνουμε την άμεση συνεργασία με το ΤΕΕ.

-          την υποστήριξη για την εφαρμογή από το μονοπωλιακό ιδιώτη του αεροδρομίου της Κω ενός μοντέλου κλιμακωτών χρεώσεων των τελών του αεροδρομίου ώστε να δοθούν κίνητρα στις αεροπορικές εταιρείες και στους tour operators επέκτασης του προγράμματός τους και στους μήνες της χαμηλής ζήτησης.

 • Επιχειρηματικότητα, Επενδύσεις, Χρηματοδοτικά Μέσα και Δημόσια Περιουσία

Η επιχειρηματικότητα και οι επενδύσεις δεν αφορούν μόνο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων μεγάλων επενδυτών και διεθνών funds. Πρέπει πρωτίστως να υποστηριχθεί η καινοτόμα επιχειρηματικότητα ταυτόχρονα με την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αν θέλουμε ειδικά στις νησιωτικές κοινωνίες να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και η ισόρροπη ανάπτυξη σε όλο το νησί.

Οι πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας πρέπει να υποστηριχθούν με συγκεκριμένες πολιτικές που θα μπορούσαν να διαφοροποιούνται ανάλογα με την Περιφέρεια για να αποδώσουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

-          Προτείνουμε και διεκδικούμε ένα ειδικό πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ ή από Εθνικούς πόρους αποκλειστικά για την αναβάθμιση και επέκταση πολύ μικρών «οικογενειακών» επιχειρήσεων με τζίρο έως 100.000 Ευρώ στους τομείς του τουρισμού, της μεταποίησης, και του πρωτογενή τομέα.

Στο επίπεδο της δημόσιας περιουσίας πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι ο ρόλος των ΟΤΑ δεν είναι η μετατροπή τους σε κτηματομεσιτικά γραφεία. (βλέπε περίπτωση ιαματικών λουτρών, ίδρυμα Φανουράκη, Ακταίον, Δημοτικά τρένα, νέα ΑΒΙΚΩ).

Η στρεβλή άποψη περί της άκρατης ιδιωτικοποίησης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς έμφαση στην καινοτομία, της δημόσιας περιουσίας πρέπει να αναθεωρηθεί άρδην.

Σε κάθε άλλη περίπτωση εστιάζοντας ειδικότερα στην Κω το μόνο που θα επιτευχθεί είναι να ξενοδοχοποιήσουμε ολόκληρη τη δημόσια περιουσία με ολέθρια αποτελέσματα για το νησί, το περιβάλλον και την οικονομία του.

-          Διεκδικούμε την παραχώρηση κατά πλήρη κυριότητα όλων των δημόσιων ακινήτων που βρίσκονται πάνω στο νησί και που το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς δεν μας επιτρέπει την αξιοποίησή τους.

-          Διεκδικούμε θεσμικό - νομικό πλαίσιο που να εξασφαλίζει την πλήρη παραχώρηση και προστασία αιγιαλού και παραλίας στους ΟΤΑ.

-          Παράλληλα στο πλαίσιο των ΣΔΙΤ διεκδικούμε ένα θεσμικό πλαίσιο που θα αφορά κατά κανόνα καινοτόμες επιχειρηματικές δραστηριότητες στις οποίες οι ΟΤΑ θα μπορούσαν να συμβάλουν ως εταίροι με τη δημόσια περιουσία (βιοτεχνική ζώνη, τεχνολογικό πάρκο).

 • Αγροτική Ανάπτυξη, Αλιεία και Παραγωγική Ανασυγκρότηση

Ο πρωτογενής τομέας σύμφωνα με τη δική μας προσέγγιση μπορεί να γίνει εφάμιλλος του τουριστικού και να λειτουργήσει υποστηρικτικά σε μια πολυεπίπεδη βάση οικονομίας πιο ισχυρή και πιο στέρεη. Η μεταποίηση και η τυποποίηση τοπικών προϊόντων στο πλαίσιο ενός δικτύου τοπικού σήματος ποιότητας θα προσδώσει αξία, ανταγωνιστικότητα και δυναμική.

Προτείνουμε ένα τοπικό - ενδογενές σύστημα αγροτικής ανάπτυξης που θα στηρίζεται στην οργάνωση της παραγωγής και της εμπορίας των τοπικών αγροτικών προιόντων, στην οικολογική συνείδηση και την προστασία των φυσικών πόρων (βλέπε νερό), στην on line σύνδεση της αγροδιατροφής με το τουριστικό προϊόν.

Αυτό είναι το αναπτυξιακό μίγμα μιας έμμεσης εξαγωγής προϊόντων εντός των τειχών μια πραγματική οικονομική ατμομηχανή που θα είναι η καλύτερη και πειστικότερη προβολή του τόπου μας.

 • Η Κως μπορεί να πετύχει πολλά με την υποστήριξη ενός ολοκληρωμένου πλαισίου στήριξης της τοπικής επώνυμης παραγωγής που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

ü  τη δημιουργία σύγχρονων λαϊκών αγορών - αμιγώς αγροτικών.(όχι περιφερόμενων) (Έτοιμη πρόταση στον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης σε συνεργασία με τον αγροτικό σύλλογο Κω)

ü  τη δημιουργία ηλεκτρονικού δημοπρατηρίου για τα τοπικά προϊόντα

ü  την αναβάθμιση – λειτουργία των σφαγείων με τη συμμετοχή του κτηνοτροφικού συλλόγου και την εγκατάσταση συστήματος αδρανοποίησης (rendering) ζωικών υποπροϊόντων και αποβλήτων σφαγείου. (Έτοιμη πρόταση)

ü  την υποστήριξη συνεργατικών δράσεων παραγωγών (αναβίωση ΒΙΜΕΛ)

 • Υποδομές, Νησιωτικότητα, Προσβασιμότητα και Μεταφορικό Ισοδύναμο

Στην περίπτωση των ΟΤΑ της Δωδεκανήσου η κατάργηση από το ΣτΕ ενός σημαντικού αναπτυξιακού εργαλείου όπως ο ΔΗΦΟΔΩ πλαισιώθηκε λανθασμένα από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ χωρίς την πρότερη εφαρμογή αντισταθμιστικών μέτρων όπως η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το κόστος ζωής για τους νησιώτες να αυξηθεί υπέρμετρα σε σύγκριση με την ηπειρωτική Ελλάδα την ώρα που στερούνται βασικές υπηρεσίες και υποδομές όπως αυτές της υγείας.

Ως εκ τούτου η άμεση εφαρμογή χωρίς εκπτώσεις και εξαιρέσεις του μεταφορικού ισοδύναμου αποτελεί για εμάς ύψιστη προτεραιότητα. (έχουμε ήδη καταθέσει πρόταση)

Διεκδικούμε την ίδρυση – έδρα του Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής στο νησί της Κω.

Αντίστοιχα αναγκαίες είναι οι στοχευμένες διανησιωτικέςσυνεργασίες σε επίπεδο τουρισμού, εμπορίου και συγκοινωνίας. Ειδικότερα στο επίπεδο της διανησιωτικής συγκοινωνίας είναι απαράδεκτο ένας Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης να πρέπει να μεταβαίνει σε ένα άλλο Δήμο της Περιφέρειας χρησιμοποιώντας ως ενδιάμεσο σταθμό το αεροδρόμιο της Αθήνας ή το Λιμάνι του Πειραιά.

Στο επίπεδο των υποδομών η κεντρική διοίκηση στην περίπτωση της Κω οφείλει να μεριμνήσει εκτός από αυτά που προαναφέρθηκαν και για τα τους κάτωθι άμεσους και μεσο-μακροπρόθεσμους στόχους:

-          Τη δημιουργία τουλάχιστον τριών απολύτως αναγκαίων νέων σχολικών μονάδων

-          Τη χωροθέτηση και κατασκευή ενός νέου εμπορικού και επιβατηγού λιμένα. (μακροπρόθεσμος στόχος)

-          Τη μετεγκατάστασή των υπηρεσιών της Β Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου.

-          Τη δημιουργία νέου δικαστικού μεγάρου.

Η παρούσα εισήγηση όπως προαναφέραμε αποτελεί ένα ολοκληρωμένο και ταυτόχρονα ζωντανό και διαδραστικό διεκδικητικό πλαίσιο-πρόταση πάνω στο οποίο πιστεύουμε ότι πρέπει να χαραχθεί μέσα από διαβούλευση, εμπλουτισμό και εξειδίκευση των προτάσεων ένα ενιαίο διεκδικητικό και πολιτικό πλαίσιο για το νησί της Κω που θα υπερβαίνει παρατάξεις, πρόσωπα, δημοτικές θητείες και κυβερνήσεις.

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να υπερβούμε πολιτικές και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις πετυχαίνοντας να καταστήσουμε τον χρόνο σύμμαχο και όχι εχθρό.

zamagias