Η καθιέρωση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, αρχικά στα Δωδεκάνησα,έχει τη δική της ιστορία. Δείτε τι απεμπολούν οι Έλληνες πολιτικοί σε βάρος των νησιωτών.

Η καθιέρωση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, αρχικά στα Δωδεκάνησα,έχει τη δική της ιστορία. Δείτε τι απεμπολούν οι Έλληνες πολιτικοί σε βάρος των νησιωτών.

Στα ύψη θα εκτιναχθούν από την 1η Ιανουαρίου 2018 οι συντελεστές ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και των  Δωδεκανήσων. Η αύξησή τους θα πυροδοτήσει από την 1η Ιανουαρίου 2018, στα συγκεκριμένα νησιά, υπέρμετρες ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα και αγαθά ευρείας κατανάλωσης και υπηρεσίες αυξημένης ζήτησης. 

Η καθιέρωση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αρχικά στα Δωδεκάνησα έχει την ιστορία της.
 

 Tο 1938 δημοσιεύεται στο ΦΕΚ ο  νόμος 660/1-5-1937 «Περί του Φόρου επί του Κύκλου Εργασιών». Είναι ο έμμεσος φόρος (ο γνωστός ΦΚΕ) που  εφαρμόστηκε στην Ελλάδα μέχρι  31/12/1986. Ο παραπάνω φόρος δεν εφαρμόστηκε στα Δωδεκάνησα, αφού τότε δεν ανήκαν στην Ελληνική Επικράτεια. Μετά την ενσωμάτωση τους  στον κρατικό κορμό (1947) ο φόρος αυτός δεν επεκτάθηκε στα Δωδεκάνησα αναγνωρίζοντας η πολιτεία ότι διατηρώντας ένα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς θα επέλθει πιο γρήγορα η οικονομική ανάπτυξη σε αυτά τα νησιά.  

Ο ΦΕΚΕ ίσχυσε στην Ελλάδα μέχρι το 1986 οπότε και αντικαταστάθηκε με το ΦΠΑ, μετά από απαίτηση της ΕΟΚ, (μετά την πλήρη ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ).Ο νόμος δημοσιεύεται στο ΦΕΚ την 21η Αυγούστου 1986, με εφαρμογή από 1/1/1987.

 Με το άρθρο 1 του Ν 1676/29-12-1986 ανακοινώνονται οι συντελεστές ΦΠΑ από 1/1/1987, ενώ με το άρθρο 2 καθιερώνονται οι μειωμένοι για τα Δωδεκάνησα, κατά 30% ή 15%, με εξαίρεση τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα, το ηλεκτρικό ρεύμα, τα πετρελαιοειδή και την παροχή υπηρεσιών.

Το Μάρτιο του 1990 επί Οικουμενικής Κυβέρνησης Ξενοφώντα Ζολώτα, ψηφίζεται ο Ν 1881/1990, με το άρθρο 8 του οποίου επεκτείνονται τα γεωγραφικά όρια των μειωμένων συντελεστών κατά 30%, εκτός από την περιοχή των Δωδεκανήσων και στο νησί της Σαμοθράκης του Νομού Έβρου, ως και στους νομούς Λέσβου, Χίου και Σάμου. Η εξαίρεση πλέον περιορίζεται μόνο στα καπνοβιομηχανικά προϊόντα.

Το 1992 ,με το  Ν. 2093/1992,  γίνονται εκτεταμένες αλλαγές στον αρχικό νόμο 1642/1986, λόγω της κατάργησης των συνόρων στη διακίνηση των αγαθών και της καθιέρωσης του πληροφοριακού συστήματος VIES, οπότε επεκτείνεται για μια ακόμη φορά το ιδιαίτερο καθεστώς των μειωμένων συντελεστών σε Κυκλάδες, Θάσο, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο, ενώ οι εξαιρέσεις περιορίζονται στα βιομηχανοποιημένα καπνά και στα μεταφορικά μέσα. 

Οι διατάξεις του άρθρου αυτού, μεταφέρθηκαν αυτούσιες στην κωδικοποίηση του ΦΠΑ (Ν 2859/2000, άρθρο 21, παρ. 4) 

 Ο Ν.2859/2000 (ΦΠΑ) προέβλεπε στο :Άρθρο 21. Συντελεστές. Υπολογισμός του φόρου4.Για τα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και τα νησιά του Αιγαίου Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο, οι συντελεστές του φόρου μειώνονται κατά τριάντα τοις εκατό (30%).

Ότι κερδήθηκε με τους αγώνες και  τις συτονισμένες προσπάθειες του Δωδεκανησιακού λαού και των νησιωτών γενικότερα, έρχεται σήμερα η ελληνική κυβέρνηση να το καταργήσει  και να απεμπολήσει δικαιώματα του ελληνικού λαού, αφού η δυνατότητα εφαρμογής μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α προβλέπεται και στο άρθρο 120 της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έκτοτε αποτελεί μέρος του Κοινοτικού Κεκτημένου.

Σήμερα, πλέον, αναγνωρίζεται από όλους, ότι "...  το συγκεκριμένο μέτρο είναι το ελάχιστο, που μπορεί η Πολιτεία να παρέχει στους κατοίκους αυτών των περιοχών, για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους και τη βιωσιμότητά των επιχειρήσεών τους...και ότι το ειδικό αυτό καθεστώς δεν είναι προνόμιο, αλλά αποτελεί:

• Ανταγωνιστικό ισοδύναμο απέναντι στα μειονεκτήματα, που δημιουργεί η εδαφική ασυνέχεια 
• Παράγοντα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του νησιωτικού τουριστικού προϊόντος
• Πολιτική τόσο για την οικονομική ανάπτυξη των νησιών, όσο και για την παραμονή των κατοίκων στα νησιά
• Μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης (οι νησιώτες δεν απολαμβάνουν ισοδύναμα την ωφέλεια από τα βασικά κοινωνικά αγαθά του κράτους), για την οικονομική ανάπτυξη των νησιών και την παραμονή των κατοίκων στα νησιά.(Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας,Δελτίο Τύπου Διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, Αθήνα, 06-11-2017) 
"   

  

ADVERTORIALS