Ν.Μυλωνάς για τα δημοτικά έργα 2018: Δυστυχώς η νυν δημοτική αρχή ακολουθεί τον εύκολο δρόμο των καλών εντυπώσεων

Ν.Μυλωνάς για  τα δημοτικά  έργα  2018: Δυστυχώς η νυν δημοτική αρχή ακολουθεί  τον εύκολο δρόμο των καλών εντυπώσεων

Διαβάσαμε το σχέδιο προϋπολογισμού και του προγράμματος νέων δημοτικών έργων από ίδιους πόρους ύψους 9,5 εκ όπως κατατεθήκαν στην επιτροπή διαβούλευσης. Ευχόμαστε να υλοποιηθεί. Όμως! Δεν υπαρχει χειρότερο πράγμα από το να ωραιοποιείται μια προβληματική κατάσταση μια τόσο μα τόσο κακή περίοδο για το νησί και την χώρα μας!

Δεν αμφιβάλλουμε ότι έχουμε ανάγκη από ένα πρόγραμμα έργων από ίδιους πόρους το 2018 μεγαλύτερο από αυτό των 9,5 εκ. που προτάθηκε και το κυριότερο ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την χρηματοδότηση του!

—Άλλα λείπει η μία και μοναδική προϋπόθεση: η πολιτική βούληση να εισπραχτούν οι οφειλόμενοι και αρμόζοντες στον δήμο μας πόροι από την τεράστια παραγωγική δραστηριότητα και την εκμετάλλευση φυσικών και ανθρωπογενών πλουτοπαραγωγικών πόρων του νησιού. Μέσα στα πλαίσια της ασκούμενης οικονομικής δημοτικής πολιτικής το πρόγραμμα δημοσιοποιείται μόνο για επικοινωνιακούς λόγους! Στον πίνακα βλέπουμε την πορεία των ιδίων εσόδων του Δήμου από την τοπική οικονομική ζωή, που είναι γύρω στα 10,00εκ.! Από αυτά τα 7 εκ. πάνε ανταποδοτικά στην καθαριότητα άρα δεν μπορεί να γίνει λόγος για τοπική αυτό-χρηματοδοτούμενη δημοτική ανάπτυξη!!! Από το 2010 μέχρι σήμερα ακολουθείται η ίδια πολιτική λογική παρά τις σοβαρές διαχειριστικές προσπάθειες της κ. Παπαχρήστου και των υπηρεσιών.

Αν όμως το τοπικό ενδοδημοτικό πεδίο δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, τότε η πολιτική προσφεύγει στο τι μπορεί να αποσπάσει ο Δήμος από την κυβέρνηση και τα ευρωπαϊκά προγράμματα! Πριν το 2010 αυτός ο δρόμος απέδιδε! Ήταν τα χρόνια που ο δήμαρχος με τον τοπικό βουλευτή έκαναν την δουλειά! Γι αυτό, από κεκτημένη ταχύτητα ο προηγούμενος Δήμαρχος όταν επανήλθε στην εξουσία, ενώ υπό την πίεση του (μνημονιακού) παρατηρητηρίου αναγκάστηκε και παρουσίασε ένα τοπικό πρόγραμμα έργων 2011 από ιδίους πόρους 13,2 εκ ευρώ (τα ΠΕΕ των 3 Δήμων του 2010 που ήταν 11,7+5,4+7,2=24,3εκ.!!!) την επόμενη χρονιά το ανέβασε στα 32 εκ ! με τον νεολογισμό περί διεκδικούμενων έργων 12,5 εκ! Φυσικά ξεχνώντας να μας πει από πού διεκδικούνται; Εγινε προσπάθεια γείωσης του ΠΕΕ τα προηγούμενα χρόνια αλλα ξαφνικά μας προέκυψε…ανάπτυξη!

—ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ της περιόδου 2011-17 είναι ότι τα 2 επίπεδα ΚΡΆΤΟΥΣ-ΕΥΡΩΠΗΣ είναι προβληματικά! Οι κρατικές δεσμεύσεις των μνημονίων έχουν περιορίσει το πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων εδώ και 8 χρόνια περιορίζοντας το στο 50% και με το δεδομένο της απόδοσης τούς υποχρέωσης στον κρατικό προϋπολογισμό πλεονάσματος 3,5% στα προσεχή 10 χρόνια στους δανειστές δεν υπαρχει ελπίδα αλλαγής. Τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής σύγκλισης είναι ελάχιστα και πηγαίνουν κατά την πλειονότητα τους σε άυλες ενέργειες και σε προνοιακα προγράμματα κατά της φτώχειας και της ανεργίας που η κρίση και η κακή διαχείριση της κρίσης μέσω των μνημονίων έχουν δημιουργήσει. ΑΡΑ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι υπαρχει ανάγκη να διατυπώσουμε και να υποστηρίξουμε ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΓΕΝΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ που αγγίζει και τον ΔΗΜΟ!

Να απομακρυνθούμε από την λογική του κρατισμού, του κυβερνητικού και του ευρωπαϊσμού!

—Το πρώτο επίπεδο για τον Δήμο μας είναι να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το υπάρχων καθεστώς διαχείρισης. Επιβάλλονται διασταυρώσεις στοιχείων και καταγραφή των πραγματικών δεδομένων που αποδίδουν δημοτικά τέλη και φόρους (επιφάνειες οικοδομών), διεκδίκηση παλαιών οφειλών κλπ. Αυτό απαιτεί την ενδυνάμωση των οικονομικών υπηρεσιών και την αλλαγή νοοτροπίας τους στην προσέγγιση του οικονομικού δημοτικού προβλήματος. Το να μεταθέτει (παράδειγμα) ο Δήμαρχος στελέχη κατά το δοκούν, χωρίς ενημέρωση και χωρίς κατεύθυνση δεν είναι σωστή επιλογή.

—Πρέπει στα ταμεία του δήμου να εισρεύσει ένας νέος καθαρός πόρος που να χρηματοδοτήσει τοπικά έργα υποδομής. το υπόδειγμα υπαρχει. είναι ο καταργηθείς δημοτικός φόρος που στην προ του 2008 περίοδο παρά τα λάθη και τις λαθροχειρίες των πελατειακών σχέσεων των τότε δημοτικών αρχών. Δεν θα γίνει απλή επαναφορά αλλά σύγχρονη εφαρμογή. Στο νησί μας υπάρχουν δραστηριοποιούνται πάνω από 200 επιχειρήσεις με μέσο όρο συνολικού ακαθάριστου προϊόντος 1 δις ευρώ (δημοσιευμένα στοιχεία Συμπαράταξης Ελπίδας) και ένας τοπικός φόρος 0,5% θα δώσει στον δήμο 5 εκ για νέα έργα!

—να αξιοποιηθούν δυνατότητες που λιμνάζουν μέσω των δημοτικών επιχειρήσεων, μέσω δανεισμού, μέσω της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα και μέσω της πολιτικής σχεδιασμού της γης μέσω ακόμη και της μακροχρόνιας χρονομίσθωσης περιουσιακών στοιχείων.

Δυστυχώς η νυν δημοτική αρχή (άσχετως των καλων της προθέσεων) ακόλουθη τον εύκολο δρόμο των καλών εντυπώσεων. Πρόγραμμα ιδίων πόρων 9,5εκ. για το 2017 δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί με την εφαρμοζόμενη οικονομική της πολιτική.

Ν. Μυλωνάς

(δημοτικός σύμβουλος)

ADVERTORIALS