Ν.Μυλωνάς: Τα δημοτικά τέλη παγώνουν μαζί με τις αναπτυξιακές προοπτικές μας

Ν.Μυλωνάς: Τα δημοτικά τέλη παγώνουν μαζί με τις αναπτυξιακές  προοπτικές μας

Α. Συζητιέται στο δημοτικό συμβούλιο το τιμολόγιο 2017 των δημοτικών υπηρεσιών.

Το 2015, αυτές τις μέρες, στο ίδιο θεμα συζητήθηκε πρόταση της δημοτικής αρχής για ένα ειδικό τέλος επί του ξενοδοχειακού τομέα που είχε στόχο να συγκεντρωθεί ένα ποσό 550.000 ευρώ για να χρηματοδοτηθούν συγκεκριμένα δημοτικά έργα. Δυστυχώς η μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου το απέρριψε! Η ίδια η δημοτική πλειοψηφία είχε τις περιστολές της και δεν το προετοίμασε καλά. Έγιναν ενστάσεις από την ένωση ξενοδόχων και το ΕΒΕΔ και η αποκεντρωμένη περιφέρεια το απέρριψε!!!

Εκείνη την συζήτηση την παρακολούθησε και ο Δήμαρχος Ρόδου. Του θέσαμε το ερώτημα: γιατί αυτό δεν γίνεται αίτημα της ένωσης Δήμων Δωδεκανήσου και της χώρας για να βοηθηθούν οι τουριστικοί δήμοι εν όψει μάλιστα της κατάρρευσης του ΔΗΦΟΔΩ; Η απάντηση ήταν: ‘’το λέμε χρόνια μεταξύ μας αλλά δεν προχωρά, να δούμε πως θα πάει η δική σας πρόταση και βλέπουμε!!!’’. Είδαμε το αναμενόμενο! Σιωπή! Μην θίγετε τα κακώς κείμενα!!! Τώρα μέσα σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες και έχοντας πλέον χάσει το πλεονέκτημα την φρέσκιας λαϊκής εντολής, η δημοτική μας αρχή γυρίζει στην ευκολία της συνήθειας με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές. Αποτέλεσμα: αύριο για μια ακόμη φορά ψηφίζουμε συμπολιτευόμενοι και αντιπολιτευόμενοι το πάγωμα των δημοτικών τελών!!!

Και όμως η κρίση έπρεπε ΝΑ Μας ανοίξει τα μάτια και να μεθοδευτεί μια πειστική πρόταση αναπροσαρμογής της χρέωσης των τελών που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του Δήμου μας.

Β. Ας δούμε το βασικότερο από τα δημοτικά τέλη. Είναι της καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού μέσα από τους 2 πίνακες των δημοτικών υπηρεσιών και της οικονομικής επιτροπής. Αναμενόμενα έσοδα ανά δημοτική ενότητα με βάση του ισχύοντες συντελεστές για το οικ. έτος 2016 εκτιμώνται :

  1. Η αύξηση των αναμενόμενων εσόδων από 5,24 εκ σε 7,5 εκ είναι προϊόν πολύ μικρής επιβάρυνσης της εξισωτικής προσπάθειας χρέωσης των κατοικιών στην πόλη με τα χωριά (προάστια θα λέγαμε) του νησιού και κατά 85% στην εξίσωση χρεώσεων των καταστημάτων και

ξενοδοχείων σε όλη την δημοτική επικράτεια. Αυτό είναι στα θετικά της δημοτικής αρχής γιατί είναι αυτονόητη η ώση επιβάρυνση των επιχειρήσεων σε όλο το νησί.

  1. Τα τετραγωνικά μέτρα βάσει των οποίων γίνεται η χρέωση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού από 2.486.652μ2 έγιναν 2.493.500μ2. δηλαδή αύξηση 7.000 μ2 μόνον!!! Αντιστοιχεί μάλλον σε νέες οικοδομές και συνιστά ή έλλειψη προσπάθειας ή αποτυχία διασταύρωσης, ελέγχου και διόρθωσης των τετραγωνικών μέτρων των δηλωμένων επιφανειών! Αυτό είναι στα αρνητικά της δημοτικής αρχής γιατί είναι σε βάρος του διακηρυγμένου στόχου της για πάταξη της εισφοροδιαφυγής, εκσυγχρονισμό, ισοπολιτεία κλπ.

  2. Για κόμη μία φορά δεν τηρείται η ανταποδοτικότητα στην καθαριότητα. Η δημοτική αρχή κάνει ότι κάνουν όλες: βάζει χέρι στο τέλος διαμονής παρεπιδημούντων να συμπληρώνει το κόστος της καθαριότητας! Το τέλος παρεπιδημούντων προϋπολογίστηκε να αποδώσει 0,9 εκ ευρώ το 2016 και το 50% πάει στην καθαριότητα. Ένα μέρος περίπου 150.000 ευρώ πηγαίνει στον φορέα τουρισμού. Τι μένει από την τεράστια εισροή ξένου συναλλάγματος και την τεραστία συνεισφορά-εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του νησιού μας και των υποδομών μας από την τουριστική ..βιομηχανία; Ψίχουλα των 300.000 ευρώ!!! Αυτά δεν μπορούν όχι μονό να χρηματοδοτήσουν νέες δημοτικές υποδομές αλλά ούτε και να συντηρήσουν στοιχειωδώς τις υπάρχουσες, από τις οποίες το κράτος έχει πάρει …μνημονιακες αποστάσεις μέχρι 2040!!

Γ. Η διόρθωση του δημοτικού πελατολογίου και η ανακοστολόγηση των τελών είναι μονόδρομος.

Η άλλη λύση είναι η ιδιωτικοποίηση με ότι αυτή συνεπάγεται. Αλλά η ιδιωτικοποίηση δεν δημιουργεί …δωρεάν υποδομές! Και οι ιδιωτικές επενδύσεις χωρίς δημοτικές και δημόσιες υποδομές υστερούν. Η Κως χωρίς δρόμους της προκοπής, χωρίς πεζοδρόμια, ποδηλατοδρόμους, πεζόδρομους, χωρίς καθαρές θάλασσες και ακτές, χωρίς πόσιμο νερό, λιμάνια, πάρκα, ευπρεπείς κοινοχρήστους χώρους κλπ κάθε άλλο από ανταγωνιστικός τουριστικός προορισμός θα είναι. Δεν φταίνε οι επιχειρήσεις που δεν συνειδητοποιούν την κοινωνική τους ευθύνη και ασχολούνται με τα κέρδη τους μόνο, αλλά η πολιτική ηγεσία που δεν φροντίζει να δημιουργήσει τις ανάλογες συνθήκες συλλογικής συνύπαρξης. (με την ιδιότητα του μέλους του δημοτικού συμβουλίου θα καταψηφίσουμε την λογική της τιμολόγησης και του δημοτικού προϋπολογισμού 2018).

Ν. Μυλωνάς (δημοτικός σύμβουλος)

ADVERTORIALS