Καμία οικονομική βοήθεια στους σεισμοπαθείς της Κω από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Καμία οικονομική βοήθεια στους σεισμοπαθείς της Κω από την Ευρωπαϊκή  Ένωση

Καμία οικονομική βοήθεια δεν πρόκειται να δώσει το λεγόμενο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους σεισμοπαθείς της Κω, μετά το σεισμό 6,6 Ρίχτερ στα τέλη Ιούλη, που κόστισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους, προκάλεσε δεκάδες τραυματισμούς και προξένησε μεγάλες υλικές ζημιές. Αυτό απάντησε, επί της ουσίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχετική Ερώτηση που κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Ειδικότερα, η Επιτροπή ανέφερε στην απάντησή της: «Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ) μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνον εάν οι ελληνικές εθνικές αρχές υποβάλλουν αίτηση εντός 12 εβδομάδων από την επέλευση της καταστροφής, καταδεικνύοντας ότι η συνολική άμεση ζημία υπερβαίνει το 1,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕγχΠ) της πληγείσας περιοχής. Η Κως ανήκει στην Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου, για την οποία το κατώτατο όριο ζημίας ανέρχεται σε 90,7 εκατ. ευρώ. Η Επιτροπή δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το Ταμείο Αλληλεγγύης με δική της πρωτοβουλία». Σημείωσε επίσης: «Στο παρόν στάδιο, η Επιτροπή δεν διαθέτει επίσημες πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν από το σεισμό που έπληξε την Κω ή αν οι ελληνικές αρχές προτίθενται να υποβάλουν αίτηση».

Ενώ ξεκαθάρισε: «Σε περίπτωση ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί για δράσεις έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης, όπως η αποκατάσταση βασικών υποδομών και η εξασφάλιση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η χρηματοδότηση τέτοιων δραστηριοτήτων, που αναλαμβάνονται αμέσως μετά την καταστροφή, είναι δυνατή αναδρομικά». «Δεν υπάρχει μηχανισμός σε επίπεδο ΕΕ για την κάλυψη ζημιών σε ιδιωτικές κατοικίες και επιχειρήσεις», τόνισε.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ στην Ερώτησή τους προς την Επιτροπή υπογράμμισαν πως ο ισχυρότατος σεισμός στην Κω φανερώνει μεταξύ άλλων «το γεγονός ότι τα αντισεισμικά έργα, διαχρονικά, για τις ελληνικές κυβερνήσεις όπως και την ΕΕ δεν αποτελούν επιλέξιμα έργα προτεραιότητας γιατί δεν αποφέρουν την προσδοκώμενη κερδοφορία για το μεγάλο κεφάλαιο». Οι Ερωτήσεις που τέθηκαν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διασφαλιστεί άμεσα η ανθρώπινη ζωή και να υπάρξει άμεση ανακούφιση των σεισμοπαθών αναφέρουν: «Πότε και με ποιον τρόπο θα αποζημιωθούν πλήρως από τα Ταμεία της ΕΕ για τις φυσικές καταστροφές τα λαϊκά νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις για τις ζημιές που υπέστησαν; Πότε και με ποιον τρόπο θα υπάρξει από τα Ταμεία της ΕΕ για τις φυσικές καταστροφές αποκατάσταση όλων των δημόσιων υποδομών, του λιμανιού, των οδικών δικτύων, καθώς και αποκατάσταση των τεράστιων καταστροφών που υπέστησαν πολλά αρχαιολογικά μνημεία, εκκλησίες και τζαμιά;».

902.gr

ADVERTORIALS