Καμία αποζημίωση στη Λέσβο από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Καμία αποζημίωση στη Λέσβο από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι ζημιές των λαϊκών νοικοκυριών στη Λέσβο δεν αποζημιώνονται από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμη όμως και για την χρηματοδότηση από αυτό το ταμείο όποιων έργων αποκατάστασης στο νησί, τα όρια των ζημιών που προβλέπει ο κανονισμός του είναι τόσο ψηλά που ουσιαστικά αποκλείουν οποιαδήποτε χρηματοδότηση. Αυτή είναι η κυνική απάντηση που δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια της αρμόδιας Επιτρόπου της, Κ. Κρέτσου σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Κώστα Παπαδάκη με την οποία ρωτούσε εάν, πότε και πώς θα συμβάλλουν τα διάφορα ταμεία της ΕΕ στην αποζημίωση λαϊκών νοικοκυριών και αυτοαπασχολούμενων και την αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών από τον καταστροφικό σεισμό στη Λέσβο στις 12-6-2017.

Συγκεκριμένα, η Επίτροπος, χωρίς περιστροφές, αναφέρει για το σεισμό στη Λέσβο ότι: «οι ελληνικές εθνικές αρχές μπορούν να ζητήσουν χρηματοδοτική συνδρομή από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (…) αν η συνολική άμεση ζημία υπερβεί το κατώτατο όριο που προβλέπεται για τις λεγόμενες περιφερειακές καταστροφές. Το όριο για την περιφέρεια του Βόρειου Αιγαίου ανέρχεται σήμερα στα 38,2 εκατομμύρια ευρώ». Πρόκειται βέβαια για ένα τόσο εξωπραγματικό όριο που πρακτικά σημαίνει ότι το λεγόμενο «Ταμείο Αλληλεγγύης» της ΕΕ δεν πρόκειται να δώσει ούτε ευρώ! Και για να μην αφήσει καμία αμφιβολία για το που κατευθύνονται τα κονδύλια της ΕΕ προσθέτει: «Πρέπει να σημειωθεί ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης μπορεί να παρέμβει μόνο στο πλαίσιο δημόσιων δράσεων έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης. Δεν μπορεί να καλύψει ιδιωτικές ζημίες». Τα ταμεία της ΕΕ δεν προορίζονται να καλύπτουν τις ζημιές των λαϊκών οικογενειών, αλλά αποκλειστικά για να χρηματοδοτούν τα κέρδη των καπιταλιστών!

Είναι μία ακόμη σαφής και αποκαλυπτική ομολογία ότι η ζωή και η περιουσία των εργατικών λαϊκών στρωμάτων δεν αποτελεί προτεραιότητα για μια διακρατική ένωση του κεφαλαίου, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για όλες διαχρονικά τις αστικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα, όπως και για τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Πρόκειται για τυποποιημένη και σταθερά επαναλαμβανόμενη απάντηση της Επιτροπής σε σειρά ερωτήσεων του ΚΚΕ για παρόμοιες καταστροφές. Αυτές οι απαντήσεις στην ουσία προεξοφλούν ότι και για τον μεγάλο σεισμό στην Κω, η ΕΕ επιφυλάσσει ανάλογη απάντηση στα επιτακτικά αιτήματα των πληγέντων για άμεση αποζημίωση κι ανακούφισή τους, αιτήματα που μεταξύ άλλων αποτύπωσε σε ερώτηση που κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Ούτε καν λόγος βέβαια για αποζημίωση της φτωχομεσαίας αγροτιάς αφού «Η τρέχουσα έκδοση του ελληνικού προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης για την περίοδο 2014-2020 προβλέπει συνεισφορά 40 εκατομμυρίων ευρώ από την Ένωση για την αποκατάσταση του γεωργικού παραγωγικού δυναμικού που έχει πληγεί, αλλά δεν προβλέπει μέτρα διαχείρισης των κινδύνων».

Ο νέος μεγάλος σεισμός στην Κω, που ακολούθησε αυτόν στη Λέσβο, ήρθε να επιβεβαιώσει το πασίγνωστο. Ότι σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, στην οποία γίνεται ένας αρκετά ισχυρός σεισμός κάθε ενάμιση χρόνο, ενώ εκλύεται το 50% της σεισμικής ενέργειας της Ευρώπης, το να γίνει ένας μεγάλος σεισμός είναι κάτι απολύτως αναμενόμενο. Με αυτά τα δεδομένα, η μη θωράκιση του λαού από τους σεισμούς αποτελεί διαχρονικό έγκλημα σε βάρος του λαού από την αστική εξουσία, που υπηρετεί την ανάπτυξη για λογαριασμό των μονοπωλίων σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτε ούτε από τις αστικές κυβερνήσεις, με όποια διαχειριστικής παραλλαγή κι αν υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, ούτε από τις ιμπεριαλιστικές τους ενώσεις. Η αντισεισμική, αλλά και γενικότερα η θωράκιση από φυσικές καταστροφές, η προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας του λαού είναι υπόθεση της πάλης του σε σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική και την εξουσία των μονοπωλίων που τη διαιωνίζει: Για να αποζημιωθούν οι πληγέντες της Λέσβου στο 100%. Να δοθούν άμεσα τα 580 ευρώ του επιδόματος και επιδότηση ενοικίου για τους άστεγους. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για όλο το νησί φέτος και την επόμενη χρονιά. Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη και να παγώσουν τα χρέη τους. Καμία κατάσχεση στο νησί. Άτοκα δάνεια σε όλους τους πληγέντες. Αποκατάσταση των προβλημάτων σε όλα τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία του νησιού για την αντισεισμική τους προστασία με άμεση χρηματοδότηση. Επαρκής στελέχωση όλων των εμπλεκόμενων κρατικών υπηρεσιών.

Η  ερώτηση του Κώστα Παπαδάκη και η απάντηση της Επιτροπής

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή

Άρθρο 130 του Κανονισμού

Κωνσταντίνος Παπαδάκης

Θέμα: Άμεση αποζημίωση των σεισμοπαθών και την αποκατάσταση των ζημιών στη Λέσβο

«Ο σεισμός στη Λέσβο, που προκάλεσε το θάνατο μια 43χρονης γυναίκας και μεγάλες υλικές ζημιές, φέρνει για άλλη μια φορά στην επιφάνεια με τον πιο τραγικό τρόπο την απουσία σχεδίου και έργων αντισεισμικής θωράκισης. Διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις και η ΕΕ αντιμετωπίζουν τα αντισεισμικά έργα που αφορούν την προστασία του λαού ως κόστος και δεν τα επιλέγουν κατά προτεραιότητα, γιατί δεν εξασφαλίζουν κέρδη για το κεφάλαιο.

Με βάση τα παραπάνω και δεδομένης της «πρόσθετης βοήθειας σε κράτη μέλη που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές», ερωτάται η Επιτροπή:

- Πότε και πώς θα αποζημιωθούν από τα Ταμεία της ΕΕ πλήρως τα λαϊκά νοικοκυριά και οι μικροί επαγγελματίες για τις ζημιές που υπέστησαν;

- Πότε και πώς θα υπάρξει αποκατάσταση όλων των δημόσιων υποδομών που επλήγησαν;».

P-003941/2017

Απάντηση της κυρίας Creţu

εξ ονόματος της Επιτροπής

(26.7.2017)

«Η πρωταρχική ευθύνη για την οργάνωση και τη χρηματοδότηση των υποδομών πολιτικής προστασίας και του προσωπικού, με σκοπό την πρόληψη και την αντιμετώπιση των κινδύνων καθώς και τη σχετική προετοιμασία, ανήκει στα κράτη - μέλη. Η ΕΕ έχει την αρμοδιότητα να υποστηρίζει, να συμπληρώνει και να συντονίζει τις ενέργειες των κρατών μελών στον τομέα της πολιτικής προστασίας.

Η πολιτική συνοχής υποστηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την πρόληψη των κινδύνων, την ανάπτυξη ανθεκτικότητας στις καταστροφές και τη δημιουργία νέων υποδομών ή την τροποποίηση υφιστάμενων, με στόχο την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Για την περίοδο 2014-2020 είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ, που θα επενδυθούν στο πλαίσιο του θεματικού στόχου "Προώθηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και της πρόληψης των κινδύνων".

Μέσω των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης τα κράτη - μέλη μπορούν να παράσχουν στήριξη για την αποκατάσταση του γεωργικού παραγωγικού δυναμικού που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και να θεσπίσουν μέτρα διαχείρισης κινδύνων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η ασφάλιση καλλιεργειών, ζώων και φυτών, αμοιβαία κεφάλαια και μέσα σταθεροποίησης του αγροτικού εισοδήματος. Η τρέχουσα έκδοση του ελληνικού προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης για την περίοδο 2014-2020 προβλέπει συνεισφορά 40 εκατομμυρίων ευρώ από την Ένωση για την αποκατάσταση του γεωργικού παραγωγικού δυναμικού που έχει πληγεί, αλλά δεν προβλέπει μέτρα διαχείρισης των κινδύνων.

Όσον αφορά τον πρόσφατο σεισμό στη Λέσβο, οι ελληνικές εθνικές αρχές μπορούν να ζητήσουν χρηματοδοτική συνδρομή από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ εντός 12 εβδομάδων από την επέλευση της καταστροφής, αν η συνολική άμεση ζημία υπερβεί το κατώτατο όριο που προβλέπεται για τις λεγόμενες περιφερειακές καταστροφές. Το όριο για την περιφέρεια του Βόρειου Αιγαίου ανέρχεται σήμερα στα 38,2 εκατομμύρια ευρώ. Πρέπει να σημειωθεί ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης μπορεί να παρέμβει μόνο στο πλαίσιο δημόσιων δράσεων έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης. Δεν μπορεί να καλύψει ιδιωτικές ζημίες». 

902.gr

ADVERTORIALS