Ν. Μυλωνάς: Ο «Γολγοθάς» της Ελλάδας στη δίνη των Μνημονίων, σήμερα και σαν σήμερα!

Ν. Μυλωνάς: Ο «Γολγοθάς» της Ελλάδας στη δίνη των Μνημονίων, σήμερα και σαν σήμερα!

Ο «Γολγοθάς» της Ελλάδας στη δίνη των Μνημονίων, σήμερα και σαν σήμερα!

Α. Δήλωνε ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από το ακριτικό νησί του Καστελορίζου στις 23 Απριλίου του 2010: «Είναι ανάγκη, ανάγκη εθνική και επιτακτική, να ζητήσουμε επισήμως από τους εταίρους μας την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, που από κοινού δημιουργήσαμε στην Ε.Ε.», χωρίς να ξέρει τι θα μας συμβεί   τα επόμενα χρόνια. Φυσικά μέσα στην βαθειά νυχτωμένη σκέψη του, δεν ήξερε ότι μιλά δίπλααπό το εξωκλήσι του ‘’Αη Γιώργη, το Φτωχουλάκι’’, ανήμερα της γιορτής του! Οι λίγοι που  το ήξεραν δαγκώθηκαν! Αλλά και αυτοί όπως αποδείχτηκε, εξόρκιζαν τα φαινόμενα, μηδενίζοντας τις πιθανότητες του συμβολισμού της επερχόμενης φτώχειας του Ελληνισμού που μας ακολουθεί εδώ και 7 χρόνια! Ο συμβολισμός όμως των λέξεων επιμένει: η ‘’λιτότητα’’ οι Ευρωπαίοι λένε ‘’austerity’’, προέρχεται από την ελληνική λέξη ‘’υστέρηση’’! Ο μετέπειτα πρωθυπουργός Α. Σαμαράς  δήλωσε τότε στην Βουλή: ‘’το άδικο δεν το ψηφίζω’’! ο εγγονός ενός δικτάτορα και εφ όρου ζωής υπουργού Θ. Πάγκαλος  μας πέταξε ‘’στην μούρη’’ το: ‘’μαζί τα φάγαμε’’, ενώ οι ευρωπαίοι φίλοι μας συνέστησαν στα ελληνικά:  ‘’κουράγιο’’!!!. Πηγή: http://www.iefimerida.gr/news/  Η 23-5-2010 μένει στην Ιστορία ως η αρχή του «Γολγοθά» της Ελλάδας στη δίνη των Μνημονίων με απροσδιόριστο τέλος.

Β. Πολυ-εθνοτική παρέα στο μπαλκόνι του Gabriel στον Εμπορειό της Νισύρου, χθες, αρχιτέκτονας στο Παρίσι ο ίδιος, ένας Ιταλός, μια Βελγίδα, μια Γερμανίδα, ένας Ελβετός, μια Ισπανίδα είναι συγκινητική και μόνο από την ταυτόχρονη ηχητική των γλωσσών που εναλλάσσονται για να καταλήξουν στην αγγλική, όταν απευθύνονται σε όλους! Η συζήτηση από την ομορφιά του ‘’Πάσχα στην Νίσυρο’’ περνά στις γαλλικές εκλογές!  Τα προβλήματα και η απογοήτευση για την πολιτική στην Ευρώπη είναι προφανής! Η παγκοσμιοποίηση και τα προβλήματα που δημιουργεί σε κάθε χώρα το άνοιγμα των αγορών, οι περικοπές στο κράτος πρόνοιας, η οικονομική ανασφάλεια, οι μετανάστες και ο ριζοσπαστικός ισλαμισμός, οι πόλεμοι και η αστάθεια, οι τράπεζες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ότι συζητάμε και εμείς! Το συμπέρασμα είναι ότι μπορεί ο παγκόσμιος χαρακτήρας των προβλημάτων και η άμεση διάδοση των πληροφοριών οδηγεί στην ενοποίηση της πολιτικής σκέψης των ευρωπαίων πολιτών αλλά μας χωρίζει είναι η απουσία Ευρωπαϊκής ενοποιητικής πολιτικής!  

---Πως βλέπετε την υποψηφιότητα της ανυπότακτης Γαλλίας του  Ζ.Λ. Μελανσόν;

---Μας ενδιαφέρει η ενοποίηση της Ευρώπης και ο Μελανσόν δεν έχει καθαρή θέση! Είναι ακραίος! Δεν νομίζω λέει ο Ιταλός, αυτός ψήφισε το Μάαστριχτ σαν υπουργός του Ζοσπέν και είναι το ανάλογο του Τσίπρα! Είμαι παραδοσιακός ψηφοφόρος του σοσιαλιστικού κώματος και θα ψηφίσω το κόμμα μου! Μετά την απογοήτευση που σκόρπισε ο Ολάντ που θα άλλαξε τις συνθήκες της Γερμανοκρατούμενης Ευρώπης το 2012 και την ‘’κολοτούμπα-parodie’’ του ΣΥΡΙΖΑ, η αποχή είναι η πιο αξιοπρεπής στάση συμπλήρωσε η Βελγίδα! Πόσο κοντά μας έφερε η ζωή όλους τους Ευρωπαίους! Κλείσαμε την συζήτηση με το αρχαιοελληνικό: ‘’κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αόρατων’’! Πολύ πικρό για μάς που πιστέψαμε ότι μέσα από την αριστερά και τον κομμουνισμό είχαμε βρει την οδό, ή έστω, μια οδό,  για τα ‘’Ηλύσια Πεδία’’!

Γ.  Μας συγκινεί, το ίσως και το μήπως που μας ανοίγει ο Ζ.Λ. Μελανσόν! Όπως του Σάντερς στις ΗΠΑ! και του Κόρμπιν στην Μ. Βρετανία, σαν εναλλακτική της σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής που κυριαρχεί.  Ο υποψήφιος της Αριστεράς Ζ.Λ.Μ. στη Γαλλία έχει δημιουργήσει ένα ρεύμα. Ο δημόσιος λόγος του δεν είναι συνθηματολογικός, δεν είναι απλά καταγγελτικός, αλλά με επιχειρήματα και δεν αεροβατεί. Καλεί την «ανυπότακτη Γαλλία» σε μια άλλη πορεία, θυμίζοντας δημοκρατικές της παραδόσεις, μιλά για την 6η Γαλλική Δημοκρατία, κατακεραυνώνει τα άλλα κόμματα ως παρασιστικά και ως φορείς ενός εντελώς άδικου τρόπου διακυβέρνησης, αρνείται την ευθυγράμμιση του θλιβερού Ολάντ με την πολιτική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, υπερασπίζεται την ειρήνη, μιλά διαφορετική γλώσσα για τη Γαλλία των έκτακτων μέτρων και των μεταναστών ενώ καταδίκασε απερίφραστα τους πρόσφατους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στη Συρία!

---Στην τελευταία ομιλία του στη Μασσαλία στην αρχή και στο τέλος της ομιλίας του αναφέρθηκε στην Ελλάδα: «εδώ πριν 2.600 χρόνια βρέθηκαν Έλληνες ναυτικοί, οι οποίοι έφεραν το αλφάβητο», «το πρώτο κείμενο που γράφτηκε στη Γαλλία γράφτηκε στο ελληνικό αλφάβητο, κυρία Λεπέν!», «σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση», «Από την Ελλάδα δανειστήκαμε τα γράμματα που συνοψίζουν την αρμονία», συνέχισε ο Μελανσόν και «σε αυτή την Ελλάδα γυρίζει σήμερα η σκέψη μας η οποία χάνει τους νέους της που φεύγουν στο εξωτερικό ενώ οι συνταξιούχοι πέφτουν στη μιζέρια», «πριν τελειώσω είναι πάλι στην Ελλάδα πρέπει να γυρίσω για να δανειστώ λέξεις. Για ακόμα μια φορά βυθισμένοι στα βάσανα και στις θυσίες αναρωτούνται πότε θα ξεκινήσει η αρχή του τέλους του φρικτού επεισοδίου που βιώνουν; Έλληνες! αν εμείς οι Γάλλοι απελευθερωθούμε πρώτοι από τα δεσμά του χρήματος, να είστε βέβαιοι ότι θα έρθουμε για τη σωτηρία σας»! κλείνοντας την ομιλία του με το ποίημα του Γ. Ρίτσου «Η ειρήνη» https://www.youtube.com/watch?v=yrjWwsV4zS4&t=2895s

---Από τόσο μακριά και τόσο κοντά: Καλή επιτυχία Ζ.Λ. Μελανσόν-bonne chanceν Ζ.Λ.Μ.

Ν. Μυλωνάς  (δημοτικός σύμβουλος)

ADVERTORIALS