Τι λέει ο Δήμαρχος Λέρου για τη συνάντηση με τον επίτροπο μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλο

Τι λέει ο Δήμαρχος Λέρου για τη συνάντηση με τον επίτροπο μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλο

Στην Αθήνα βρίσκεται από την Παρασκευή ο Δήμαρχος Λέρου κ. Μιχάλης Κόλιας για την επίλυση σημαντικών προβλημάτων του νησιού.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Κόλιας συμμετείχε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20-1-2017 στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, με τον  επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τους δημάρχους της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου και της Κω, προκειμένου να βρεθεί άμεση λύση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από τις προσφυγικές ροές.

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Ευρωπαίος συντονιστής για την εφαρμογή της Δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας, Μάρτιν Βερβέι.

Ο κ. Αβραμόπουλος ενημερώθηκε από τους πέντε δημάρχους ότι η Κυβέρνηση δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα, καθώς και ότι δεν υπήρξε σχεδόν καμία χρηματοδότηση των δήμων αναφορικά με το πρόβλημα.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος διαπίστωσε ότι οι πρόσφατες, εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ανέδειξαν ελλείψεις, και ζήτησε να εγκατασταθούν άμεσα ειδικά προσαρμοσμένα για χειμερινές συνθήκες καταλύματα της Ύπατης Αρμοστείας, τα οποία έχει ήδη χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παράλληλα, ζήτησε οι συντονιστές των νησιών να αναλάβουν «χωρίς καθυστέρηση» τα καθήκοντά τους και να συνεργαστούν με τις τοπικές αρχές, καθώς και να συζητηθεί με την ελληνική κυβέρνηση «κάθε δυνατή πρωτοβουλία για τη στήριξη των νησιών, συμπεριλαμβανομένων μέτρων οικονομικής στήριξης», υπογραμμίζοντας ότι «η διαχείριση του μεταναστευτικού είναι μια ευρωπαϊκή και εθνική πρόκληση και ξεπερνάει τις κομματικές αντιπαραθέσεις» και επανέλαβε ότι «πρέπει να συνεχίζει να τηρείται και να επιταχυνθεί η Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας».

Διαβεβαίωσε δε τους δημάρχους ότι η Επιτροπή βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας και των νησιών, αλλά και κάθε άλλης χώρας που αντιμετωπίζει ανάλογη κατάσταση και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τους κατοίκους των νησιών «που έχουν δείξει αξιοθαύμαστη ευαισθησία και ανθρωπιά».

Ο επίτροπος απηύθυνε πρόσκληση στους δημάρχους των πέντε νησιών να επισκεφθούν τις Βρυξέλλες τον επόμενο μήνα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Δήμαρχος Λέρου τόνισε μεταξύ άλλων ότι η αποσυμφόρηση των νησιών θα επιτευχθεί μέσα από τη συνεργασία αλλά και την ειλικρίνεια όλων των πλευρών και ζήτησε από τον Επίτροπο να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Τη Δευτέρα 23-1-2017, ο κ. Κόλιας και οι άλλοι τέσσερις δήμαρχοι των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, έχουν ζητήσει να δουν τον Πρωθυπουργό, ενώ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου προγραμματίζουν συναντήσεις και με τους αρχηγούς των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων. 

Τέλος την Δευτέρα 23-1-2017 στις 13:00, οι πέντε δήμαρχοι θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Γραφείο Τύπου

ADVERTORIALS