#ΔΙΕΣΗ για ΚΕΠΥ: Να συγκροτήσουμε ένα κοινό διαπραγματευτικό μέτωπο

#ΔΙΕΣΗ για ΚΕΠΥ: Να συγκροτήσουμε ένα κοινό διαπραγματευτικό μέτωπο

#Δίεση: Να συγκληθεί η Επιτροπή Διαβούλευσης για την κατάρτιση τοπικού σχεδίου διαχείρισης – Να αποσπαστούν εγγυήσεις από τους αρμόδιους για την ορθή λειτουργία του ΚΕΠΥ – Να συγκροτηθεί κοινό μέτωπο διεκδίκησης αντισταθμιστικών μέτρων

Είναι πλέον φανερό ότι η πλειονότητα των παραγωγικών και τουριστικών φορέων του νησιού προέκρινε από καιρό την αναγκαιότητα της λειτουργίας ενός κέντρου πρώτης υποδοχής για τους πρόσφυγες-μετανάστες, προκειμένου το νησί να μην ξαναεμφανίσει τις τραγικές εικόνες του περασμένου καλοκαιριού.

Στο πλαίσιο αυτό, και με δεδομένο ότι τις προσεχείς ημέρες ολοκληρώνονται οι εργασίες του ΚΕΠΥ στην 148ΤΕ, οφείλουμε όλοι από κοινού, φορείς, πολίτες και πολιτικές δυνάμεις του νησιού, να συγκροτήσουμε ένα κοινό διαπραγματευτικό μέτωπο, ώστε να διασφαλιστούν οι όροι και οι εγγυήσεις της σωστής λειτουργίας του κέντρου, βάσει των ευρωπαϊκών προδιαγραφών και της κείμενης νομοθεσίας του κράτους.

Σε αυτή την προσπάθεια, ο ρόλος του Δήμου οφείλει να είναι καθοριστικός και άκρως συμμετοχικός. Ο καιρός της τεχνητής όξυνσης και της στείρας άρνησης πρέπει να πάψει. Απέβη καταστρεπτικός τόσο για τη κοινωνική συνοχή όσο και για την οικονομική ζωή του τόπου μας. Καθετί που δίνει παράταση σε φαινόμενα διγλωσσίας, διαστρέβλωσης και συστηματικής παραπληροφόρησης θα ζημιώσει ακόμη περισσότερο την ήδη πληγωμένη εικόνα του νησιού.

Κατά συνέπεια, και με βάση τις παραπάνω κοινές παραδοχές, η #Δίεση προτείνει την άμεση σύγκληση της επιτροπής διαβούλευσης με την παρουσία των υπεύθυνων για τη λειτουργία του ΚΕΠΥ (Συντονιστή ΚΕΠΥ, Γεν. Γραμματέα Μετανάστευσης, Δωδεκανήσιους Βουλευτές, εθελοντικές οργανώσεις κλπ) ώστε αφού ενημερωθούν επισήμως οι φορείς και οι πολίτες, να καθοριστεί από κοινού ένα τοπικό σχέδιο συμβολής και λειτουργικής συνεργασίας για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των προσφυγικών ροών που περνούν από το νησί μας.

Κατόπιν, κρίνεται απαραίτητη  η επικύρωση της απόφασης των φορέων από το Δημοτικό Συμβούλιο, σε ειδική συνεδρία, όπου θα αποφασιστεί ο βαθμός της συνδρομής του Δήμου αλλά και τα αντισταθμιστικά μέτρα που οφείλουμε ως τοπική κοινωνία να διεκδικήσουμε ομόθυμα από την κεντρική εξουσία.

Αυτή τη δύσκολη στιγμή, η ενότητα, η συνεργασία και η συνεννόηση αποτελούν τα μόνα προαπαιτούμενα για την απόπειρα αναστροφής του αρνητικού κλίματος. Απαιτούνται ήπιοι τόνοι και πολλή προετοιμασία. Δεν είναι τώρα η κατάλληλη ώρα για καταλογισμό ευθυνών. Ούτε για εσωτερική φαγωμάρα και εύκολη μικροπολιτική.

Άλλωστε, στο ζήτημα του προσφυγικού, η τοπική μας Ιστορία έχει ήδη γράψει και οι πολίτες κρίνουν καθημερινά.

Αυτούς τους πολίτες και αυτή την Ιστορία οφείλουμε να προστατεύσουμε, βγάζοντας όλοι τον καλύτερό μας εαυτό, μακριά από θλιβερές φωνές μισαλλοδοξίας και φόβου.

# Γραφείο Τύπου

ADVERTORIALS