Ανακοίνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τη νόσο της Οζώδους Δερματίτιδας

Ανακοίνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τη νόσο της Οζώδους Δερματίτιδας

Η Οζώδης Δερματίτιδα είναι ιογενής νόσος των βοοειδών (συμπεριλαμβανομένων των ειδών βουβαλιών, βίσωνα, κ.τ.λ.), υποχρεωτικής δηλώσεως.

Ο υπεύθυνος ιός ανήκει στην οικογένεια των ιών της ευλογιάς (Poxviridae), όπως του προβάτου. Η νόσος πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα μας τον Αύγουστο του 2015,προερχόμενη από την Τουρκία, σε εκτροφές αγελαίων βοοειδών με έδρα στο Δέλτα του Έβρου και εξαπλώθηκε σταδιακά στο εσωτερικό της χώρας.

Η νόσος μεταδίδεται κυρίως με διάφορα είδη μύγας, τσιμπούρια, κουνούπια και σε μικρότερο βαθμό με άμεση επαφή, την τροφή ή το νερό. Η διακίνηση ζώντων βοοειδών, σπέρματος και δερμάτων από μολυσμένα βοοειδή ενέχει τους υψηλότερους κινδύνους μετάδοσής της. Η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Τα συμπτώματα στα ζώα περιλαμβάνουν: υψηλό πυρετό, ρινίτιδα και επιπεφυκίτιδα με έντονο ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα, υπερβολική σιελόρροια, αλλοιώσεις στους βλεννογόνους του στόματος, της μύτης και των ματιών που εξελκώνονται γρήγορα, εμφάνιση και σταδιακή αύξηση επώδυνων, σκληρών οζιδίων (έως 5 εκ.) κυρίως σε κεφαλή, αυχένα, μαστό και περίνεο, που στην αρχή γίνονται αντιληπτά έπειτα από ψηλάφηση, δημιουργία ελκών στις δερματικές αλλοιώσεις 1-2 εβδομάδων, διόγκωση λεμφαδένων, οιδήματα (πρηξίματα) στα πόδια και αδυναμία βάδισης, οίδημα στην λαμυρίδα (προγούλι), πνευμονία, μαστίτιδα, ορχίτιδα, τύφλωση.

Στόχος της πολιτείας για την προστασία της βοοτροφίας από τις σημαντικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της εξάπλωσης του νοσήματος (προκαλεί σοβαρή μόνιμη βλάβη στα δέρματα, μείωση στην αύξηση του σωματικού βάρους, προσωρινή ή οριστική παύση της παραγωγής γάλακτος και προσωρινή ή μόνιμη στειρότητα), με δυσμενείς επιπτώσεις και στον τομέα μεταποίησης ζωικών προϊόντων και υποπροϊόντων, είναι η επέκταση των εμβολιασμών σε όλο τον πληθυσμό των βοοειδών της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου, με σκοπό να αποτραπεί περαιτέρω εξάπλωση του νοσήματος στο εσωτερικό της χώρας.

Καλούμε τους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να επικοινωνήσουν με τις κατά τόπους Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για τον προγραμματισμό των εμβολιασμών των ζώων τους.

Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες καθώς και από ιδιώτες κτηνιάτρους που συμμετέχουν στα πλαίσια πρόληψης εμφάνισης του νοσήματος. Το εμβόλιο παρέχεται δωρεάν από τις κατά τόπους Κτηνιατρικές υπηρεσίες. Οι εμβολιασμοί είναι υποχρεωτικοί και απαραίτητοι για την απρόσκοπτη παροχή οικονομικών μέσων στήριξης (επιδοτήσεις, αποζημιώσεις κ.λ.π.) των κτηνοτρόφων καθώς και για την αποτροπή διασποράς του νοσήματος μέσω ανεμβολίαστων ζώων (διοικητικές -ποινικές κυρώσεις).

Επισημαίνουμε ότι ο εμβολιασμός των ζώων για την οζώδη δερματίτιδα δεν επηρεάζει την παραγωγική τους ικανότητα, παρά μόνο παρέχει την απαραίτητη άμυνα –μέσω αντισωμάτων- για το νόσημα.

Αποβλέπουμε στην αμέριστη συνεργασία όλων των κτηνοτρόφων και των φορέων τους για την επιτυχή έκβαση του προγράμματος.

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Ν.ΑΙΓΑΙΟΥ

Δ/νση Κτην/κής Δωδεκανήσου 2241364877

Δ/νση Κτην/κής Κυκλάδων 22810 82380

Τμήμα Κτην/κής Κω 2242057941

Τμήμα Κτην/κής Κέας 22880 22327

Τμήμα Κτην/κής Νάξου 22853 61440

Τμήμα Κτην/κής Άνδρου 22820 22819

Τμήμα Κτην/κής Τήνου 22830 22321

Τμήμα Κτην/κής Θήρας 22860 23141

Αγρ.Κτην/ρείο Κύθνου 22810 31490

Τμήμα Κτην/κής Πάρου 22840 21228

ADVERTORIALS