Μενέντεζ: Απορρίπτει τα τουρκικά αιτήματα για F-16

Μενέντεζ: Απορρίπτει τα τουρκικά αιτήματα για F-16

Αρνητικός στην προοπτική αγοράς εκ μέρους της Τουρκίας των μαχητικών F16 εμφανίστηκε εκ νέου ο Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ.

Συνομιλώντας με τον Αθανάσιο Έλλις, διευθυντή της αγγλόφωνης έκδοσης της Καθημερινής, στο πλαίσιο του Συνεδρίου για τη Νοτιονατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας δήλωσε ότι δεν βλέπει να προχωρά η πώληση των F-16 στην Τουρκία εκτός και αν υπάρξει, όπως είπε, μια δραματική αλλαγή που να αφορά στο σύστημα S-400 που αγόρασε η Τουρκία από τη Ρωσία.

Ο κ. Μενέντεζ επανέλαβε μετ’ εμφάσεως την πάγια θέση του ότι το ρωσικό πυραυλικό σύστημα πρέπει να φύγει από την Τουρκία, προσθέτοντας όμως ότι απαιτούνται και άλλα βήματα από την πλευρά της Άγκυρας.

Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής εκτίμησε επίσης ότι η επίθεση γοητείας του Ταγίπ Ερντογάν δεν θα αποδώσει.

«Αν ήταν να κάνω προβολή στο μέλλον και να το επιλέξω για τα παιδιά μας, και χωρίς να υπάρχει τότε η επιτακτικότητα τής στιγμής, θα προτιμούσα να μην κοιτάζω προς την μεριά της Βενεζουέλας, του Ιράν και άλλων τέτοιων χωρών, θα επέλεγα συμμάχους όπως η Ελλάδα και το Ισραήλ», είπε ακόμη ο κ. Μενέντεζ στέλνοντας ένα ακόμη μήνυμα.

Ο κ. Μενέντεζ μιλώντας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανέφερε ότι πρόκειται για το πιο μεγάλο, στρατηγικό λάθος που έχει κάνει ποτέ ο Ρώσος Πρόεδρος, ενώ πρόσθεσε ότι «καμία ευρωπαϊκή χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ δεν θα επιτρέψουμε να δεχθεί επίθεση, όχι μόνο γιατί το επιβάλλει η ίδια η συμφωνία, αλλά και για λόγους ηθικής. Η μόνη φορά στα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ που κάποια χώρα- μέλος δέχθηκε επίθεση ήταν οι ΗΠΑ την 11η Σεπτεμβρίου». Επισήμανε πως το ΝΑΤΟ είναι πιο δυνατό από ποτέ και πως η Ευρώπη αφυπνίστηκε.
Το δείπνο πραγματοποιήθηκε παρουσία του απερχόμενου πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, αλλά και του νέου πρέσβη στη χώρα μας, Τζωρτζ Τσούνη, ενώ συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με χαιρετισμό, o Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας, Endy Zemenidis, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, η Κυβερνήτης της California, Ελένη Kουναλάκης, η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Έρικα Όλσεν, η Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο ελληνικής καταγωγής Κρις Πάππας, μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου, ο Πρόεδρος του National Endowment for Democracy, Damon Wilson, η Πρόεδρος του αμερικανικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και της παγκόσμιας ομοσπονδίας Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας, Deborah Wince – Smith, ο ναύαρχος ε.α. του Ναυτικού των ΗΠΑ, James Foggo κ.α

kathimerini.gr

ADVERTORIALS