Η Apple μπλόκαρε τις πωλήσεις της στην τουρκική αγορά

Η Apple μπλόκαρε τις πωλήσεις της στην τουρκική αγορά

Μια δυσάρεστη έκπληξη επιφύλασσε η Apple στην πελατεία της στην Τουρκία, μπλοκάροντας τις πωλήσεις των κινητών iPhone. Οσοι Τούρκοι προσπαθούσαν να αγοράσουν χθες το δημοφιλές κινητό, αλλά και άλλα ηλεκτρονικά είδη, έλαβαν διαδικτυακά μηνύματα που τους ενημέρωναν ότι δεν υπήρχε διαθεσιμότητα προϊόντων. Η πληροφορία κυκλοφόρησε και μέσα από την τοπική ιστοσελίδα της Apple, μετά την κατάρρευση κατά 15% της τουρκικής λίρας. Οπως προέκυψε από έρευνα του Reuters, η ιστοσελίδα δεν επέτρεπε να προχωρήσουν οι πωλήσεις πολλών άλλων προϊόντων της και εμφάνιζε το μήνυμα «μη διαθέσιμο αυτή τη στιγμή».

Οι τιμές των τηλεφώνων και των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Τουρκία ήταν έως τώρα κατά 10% χαμηλότερες από τις αντίστοιχες στις ΗΠΑ. Οι εταιρείες λιανικής προσπαθούν να συμβαδίσουν με τις προσαρμογές στις τιμές εν μέσω της αναταραχής στην αγορά. Στέλεχος πωλήσεων σε κατάστημα της Apple στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε στο Reuters ότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται τα ηλεκτρονικά προϊόντα τόσο ως επένδυση όσο και ως κάτι χρήσιμο. Σχολιάζοντας τη μεγάλη ζήτηση για τα διάφορα προϊόντα του αμερικανικού κολοσσού, υπογράμμισε πως «είναι σουρεαλιστικό με την οικονομία της χώρας και την όλη κατάσταση, αλλά ο κόσμος θεωρεί ότι πρόκειται για κάτι στο οποίο μπορεί να αποθέσει αξία και σπεύδει στα καταστήματα». Εδωσε μάλιστα την εξήγηση ότι «ο κόσμος γνωρίζει πως θα μπορεί να πουλήσει αυτά τα είδη έπειτα από έναν χρόνο και σε τιμή υψηλότερη από αυτήν που κατέβαλε για να τα αγοράσει». Αλλος υπάλληλος τουρκικής εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου επισήμανε πως η πελατεία του στρέφεται σε γνωστές μάρκες εισαγόμενων προϊόντων και προτιμάει κυρίως τα ηλεκτρονικά είδη και τα καλλυντικά.

Στο μεταξύ, η κατάρρευση που γνωρίζει η τουρκική λίρα μετά την τελευταία μείωση των επιτοκίων συμπίπτει με την περίοδο των προσφορών της Black Friday και με την έναρξη της περιόδου των χειμερινών εκπτώσεων ενόψει του νέου έτους. Προκαλεί, έτσι, εντεινόμενη ανησυχία για το ενδεχόμενο είτε ανεπάρκειας είτε πλήρους έλλειψης ορισμένων προϊόντων, καθώς και για τον κίνδυνο εκτόξευσης των τιμών σε επίπεδα που θα τις καταστήσουν απρόσιτες για την πλειονότητα των τουρκικών νοικοκυριών. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση γραφίστα στην Κωνσταντινούπολη, που μιλώντας στο Reuters σχολίασε πως «είναι η χειρότερη στιγμή για να δαπανήσει κανείς χρήματα, αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει καλύτερη περίοδος. Οσο ακριβές κι αν φαίνονται σήμερα οι τιμές, αύριο θα είναι υψηλότερες».

kathimerinigr

ADVERTORIALS