Προσωρινό λουκέτο σε κινεζικά εργοστάσια λόγω έλλειψης ενέργειας

Προσωρινό λουκέτο σε κινεζικά εργοστάσια λόγω έλλειψης ενέργειας

Εντείνεται η ανησυχία για ενδεχόμενη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, καθώς οι βιομηχανίες της αναγκάζονται να μειώσουν την παραγωγή αλλά και να αναστείλουν τη λειτουργία τους ακόμη και επί ημέρες, αδυνατώντας να επωμιστούν το υψηλό κόστος ενέργειας. Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας, τελευταίο σημάδι μιας ενδεχόμενης επιβράδυνσης της ανάπτυξης της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου. Η πρόσφατη εφαρμογή μέτρων περιορισμού της ζήτησης σε ενέργεια από το Πεκίνο αλλά και τις περιφερειακές κυβερνήσεις έχει πλήξει επιχειρήσεις και νοικοκυριά, με αρκετούς αναλυτές να υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για το ΑΕΠ της κινεζικής οικονομίας και άλλους να διατηρούν στάση αναμονής ώστε να αποτιμήσουν αργότερα την επίπτωση που θα έχει στην οικονομία. Προσφάτως η Goldman Sachs υποβάθμισε τις προβλέψεις της, αναμένοντας τώρα πως η ανάπτυξη της Κίνας θα διαμορφωθεί στο 7,8% έναντι των προηγούμενων προβλέψεων που μιλούσαν για ρυθμούς 8,2%. Είχε προηγηθεί και η αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων του οίκου Fitch αλλά και της Nomura. Σημειώνεται ότι οι ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα οδήγησαν στην αναστολή λειτουργίας πολλών εργοστασίων, στα οποία περιλαμβάνονται προμηθευτές της Apple και της Tesla, ενώ υπό το φως των κεριών λειτούργησαν και πολλά καταστήματα στις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας.

Ποιοι παράγοντες, όμως, οδήγησαν τελικά στην έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας; Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του CNBC, το 2020 η Κίνα διέκοψε για πολιτικούς λόγους τις εισαγωγές λιθάνθρακα από την Αυστραλία, ενώ την ίδια στιγμή αυξήθηκε, λόγω χαμηλών θερμοκρασιών, η ζήτηση σε άνθρακα. Παράλληλα με τις ανατιμήσεις σε μια σειρά από εμπορεύματα, η τιμή του θερμικού άνθρακα εκτινάχθηκε πάνω από το 40% τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ λίγους μήνες αργότερα η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επιτύχει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2060. Υπενθυμίζεται ότι σε ορίζοντα πενταετίας η Κίνα στοχεύει να αυξήσει την εξάρτησή της από μη ορυκτά καύσιμα στο 20% της ενεργειακής κατανάλωσης, από 15% που διαμορφώνεται τώρα. Καθώς όμως η Κίνα προσπαθεί να στραφεί προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ακραία ξηρασία που σημειώθηκε στην περιοχή Γιουνάν έπληξε σημαντικά την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα αυτή να μειωθεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο πάνω από 4% κάθε μήνα, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης. Την ίδια στιγμή, σημαντική επιβράδυνση παρατηρήθηκε και στην παραγωγή αιολικής ενέργειας.

Καθώς λοιπόν οι χώρες άρχισαν να προχωρούν στο σταδιακό άνοιγμα των οικονομιών τους, οι παραγγελίες για προϊόντα από την Κίνα άρχισαν να εκτοξεύονται. Ετσι, η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια από τις κινεζικές βιομηχανίες ενισχύθηκε προκειμένου να ανταποκριθούν στον αυξημένο όγκο παραγγελιών. «Η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια ενισχύθηκε παράλληλα με την ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας», είχαν επισημάνει σε σημείωμά τους αναλυτές του Eurasia Group. «Aρκετά βιομηχανικά hub στα ανατολικά της Κίνας, όπως στις περιοχές Guangdong, Zhejiang, Jiangsu και Shandong, προειδοποίησαν για ενδεχόμενη προσωρινή έλλειψη στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στο αποκορύφωμα της καλοκαιρινής σεζόν». Για την αντιμετώπιση αυτών των ελλείψεων οι Αρχές έλαβαν ορισμένες αιφνίδιες αποφάσεις, επιβάλλοντας, όπως αναφέρει το CNBC, περιορισμούς στην κατανάλωση ενέργειας στις 23 Σεπτεμβρίου στην περιοχή Hunan. Παράλληλα, το περασμένο Σάββατο αναφέρθηκαν διακοπές ρεύματος σε βιομηχανίες στην περιοχή Guangdong, ενώ ρεπορτάζ των Securities Times μετέφερε πως παρουσιάστηκαν αιφνίδιες διακοπές ρεύματος σε πολλά σημεία της βορειοανατολικής Κίνας. Λόγω αυτής της κατάστασης η χώρα αρχίζει να εγκαταλείπεται από ξένες εταιρείες που, αν και τη θεωρούν επιθυμητό επενδυτικό προορισμό, τελικά επιλέγουν άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως το Βιετνάμ. «Κάποιες εταιρείες δεν έχουν αποφασίσει εάν θα επενδύσουν στην Κίνα. Τώρα επιλέγουν να μην το κάνουν», επισήμανε στο CNBC ο Γιόχαν Ανελ, εταίρος στη συμβουλευτική εταιρεία Asia Perspective. «Eνώ η Κίνα παραμένει ένας πολύ δυνατός προορισμός για τον κλάδο της μεταποίησης, οι επιχειρήσεις τώρα αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στη Νοτιοανατολική Ασία, κυρίως στο Βιετνάμ».

kathimerini.gr

ADVERTORIALS