Στο 1,5 τρισ. ευρώ οι απώλειες των αερομεταφορών το 2020

Στο 1,5 τρισ. ευρώ οι απώλειες των αερομεταφορών το 2020

Απώλειες της τάξεως του 1,5 τρισ. ευρώ προκάλεσε η πανδημία στις αερομεταφορές, με τις ζημίες που έχει υποστεί ο συγκεκριμένος κλάδος να επιβαρύνουν σημαντικά την εκτιμώμενη υποχώρηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3,7% το 2020, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Fitch Ratings. Στο μέγεθος αυτό αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) Αλεξάντερ Ντε Ζούνιακ κατά την τελευταία, για τη φετινή χρονιά, ενημέρωση δημοσιογράφων.

Ο επικεφαλής της ΙΑΤΑ, που πρόκειται να αντικατασταθεί από τον Ιρλανδό διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου IAG Γουίλι Γάλς, ανέφερε πως το 2021 θα είναι καλύτερη χρονιά, αλλά δεν πρόκειται η COVID-19 να εξαφανιστεί επειδή, απλώς, θα αλλάξει ο χρόνος. «Ο ιός θα εξακολουθήσει να βρίσκεται μαζί μας για αρκετό χρονικό διάστημα και η πρόκληση θα είναι να μάθουμε να ζούμε μαζί του» σημείωσε, απηχώντας τις εκτιμήσεις στελεχών και της εγχώριας αγοράς αερομεταφορών.

Παράγοντες της ελληνικής αγοράς υποστηρίζουν ότι από την έναρξη του σταδιακού εμβολιασμού του πληθυσμού θα χρειαστεί να παρέλθουν, τουλάχιστον, έξι μήνες, μέχρι δηλαδή τον Ιούνιο του 2021, ωσότου να υπάρξει σχετική σταθεροποίηση στις αεροπορικές μεταφορές, οπού υπολογίζεται ότι έχουν ήδη χαθεί 46 εκατ. θέσεις εργασίας. 

Ως εκ τούτου, μέχρι να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού, ο Ντε Ζούνιακ προτείνει να υιοθετηθεί, από όλες τις χώρες και τις αεροπορικές εταιρείες, το πρωτόκολλο υγειονομικής ασφάλειας που έχει δημιουργήσει ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO). Περιλαμβάνει συγκεκριμένες διαδικασίες που πρέπει να υιοθετούν οι χώρες, βάσει του βαθμού διασποράς της πανδημίας. Για παράδειγμα, κατά τις οδηγίες της ICAO, σήμερα, λόγω του lockdown, βρισκόμαστε στο πρώτο από τα συνολικά πέντε στάδια λήψης μέτρων περιορισμού, με το τελευταίο να αποκτά ισχύ όταν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.

Με τα δεδομένα αυτά και βάσει των μέτρων που ισχύουν μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, ένας ξένος επισκέπτης της Ελλάδας, θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει μέχρι και 72 ώρες πριν από την άφιξή του στη χώρα μοριακό τεστ, βάσει του οποίου θα προκύπτει ότι δεν είναι φορέας του ιού. Απαιτείται ακόμη, να τεθεί σε καθεστώς καραντίνας για διάστημα τριών ημερών. Πρόκειται για προληπτικό μέτρο που πλήττει περαιτέρω τις αεροπορικές, δεδομένου ότι αποθαρρύνεται, ουσιαστικά, το αεροπορικό ταξίδι προς την Ελλάδα, όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου.

Γι’ αυτό, όπως σημείωσε ο επικεφαλής της ΙΑΤΑ, απαιτείται το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων σε συνδυασμό με τη συστηματική διενέργεια προληπτικών τεστ COVID-19 και την άρση της καραντίνας, η οποία «σκοτώνει τη ζήτηση». Ο Ντε Ζούνιακ προτείνει τον πολλαπλασιασμό των τεστ που έχουν αποδεδειγμένα αποτελέσματα στον περιορισμό των εισερχόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτό, στη χώρα μας, η Aegean σε συνεργασία με τους ομίλους Βιοϊατρική και Ιατρικό Αθηνών δίνει τη δυνατότητα πραγματοποίησης τεστ ανίχνευσης του ιού, σε ειδικές τιμές ή μέσω χρήσης μόνο των μιλίων, σε όσους επιβάτες έχουν αποκτήσει εισιτήριο της αεροπορικής. «Τα ραντεβού για τα διαγνωστικά τεστ μπορεί να προγραμματιστούν είτε επειδή ζητούνται από τις χώρες προορισμού (συνήθως 72 ώρες πριν), είτε ανεξάρτητα από το ταξίδι», όπως έχει αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean Δημήτρης Γερογιάννης.

ADVERTORIALS