Έκρηξη στη Βηρυτό: Θρήνος στα συντρίμμια

Έκρηξη στη Βηρυτό: Θρήνος στα συντρίμμια

 

Στους 145 ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών - Τα έγγραφα που «καίνε» τους αξιωματούχους που έχουν τεθεί σε κατ'οίκον περιορισμό - Το τελωνείο είχε ζητήσει επανειλημμένα να απομακρυνθεί το εξαιρετικά εκρηκτικό χημικό από το λιμάνι

Την αδράνεια και την αμέλεια ετών, σχετικά με την αποθήκευση εξαιρετικά εκρηκτικού υλικού, «δείχνουν» ως αιτίες της φονικής έκρηξης που σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στη Βηρυτό, τα πρώτα στοιχεία.

Ο Λίβανος, μετρά τις πληγές του μετά την ανείπωτη καταστροφή που σημειώθηκε και η οποία στο πέρασμά της άφησε πίσω της 145 νεκρούς (σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό) και πάνω από 5.000 τραυματίες, ενώ προς το παρόν, άγνωστος αριθμός αξιωματούχων στο λιμάνι της πόλης έχει τεθεί σε κατ'οίκον περιορισμό.


Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Λιβάνου, πρόκειται για πρόσωπα που εμπλέκονται στην αποθήκευση των τόνων νικτρικού αμμωνίου και ήταν υπεύθυνα για την επίβλεψη της αποθήκευσης και της ασφάλειας από το 2014, ενώ ο στρατός θα επιβλέπει τον κατ’ οίκον περιορισμό εωσότου καθοριστούν τυχόν ευθύνες, ενώ εκκρεμεί το πόρισμα της έρευνας για τα αίτια που προκάλεσαν την έκρηξη.



Lebanon: Drone footage shows devastation of Beirut blast


Ανείπωτος ο ανθρώπινος πόνος

Πάνω από εκατό ανθρώπινες ζωές χάθηκαν, τραυματίες παλεύουν για τη ζωή τους και χιλιάδες περιουσίες έγιναν συντρίμμια. Χωρίς αμφιβολία, ο Λίβανος θα χρειαστεί αρκετό καιρό για να ανακάμψει μετά από αυτή την καταστροφή. 

 Τρεις είναι οι Κύπριοι τραυματίες, ευτυχώς ελαφρά, ενώ πέντε Έλληνες τραυματίστηκαν από την έκρηξη με δύο από αυτούς να νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. 
beirut_14
 
Τα νοσοκομεία της Βηρυτού δεν μπορούν να περιθάλψουν όλους τους τραυματίες, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να στέλνονται σε νοσοκομεία άλλων πόλεων, ενώ το πρώτο βράδυ της καταστροφής γιατροί και νοσοκόμοι έβγαιναν στον δρόμο με φακούς για να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες σε τραυματίες. 

beirut_13

Ατύχημα ή έγκλημα;
Έγγραφα που επικαλείται το CNNi, αποκαλύπτουν την άφιξη 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου στη Βηρυτό με ένα ρωσικό πλοίο το 2013. Το πλοίο προοριζόταν για το λιμάνι της Μοζαμβίκης, ωστόσο λόγω οικονομικών δυσκολιών σταμάτησε στη Βηρυτό και από εκείνη τη στιγμή δεν έφυγε ποτέ από τον Λίβανο, σύμφωνα με τον διευθυντή του τελωνείου, Μπαντρί Νταχέρ.

beirut_12

Ο ίδιος είχε προειδοποιήσει ότι το φορτίο είναι ισοδύναμο μιας «επιπλέουσας βόμβας» και είχε ζητήσει επανειλημμένα να απομακρυνθεί από το λίμανι, ωστόσο όπως λέει ο ίδιος «αυτό δεν συνέβη».

Μάλιστα, η παραμονή του πλοίου στο λιμάνι της Βηρυτού είχε προκαλέσει και εντάσεις ανάμεσα στο ρωσικό και ουκρανικό πλήρωμά του.
beirut_11

«Λόγω του ακραίου κινδύνου που δημιουργεί αυτό το αποθηκευμένο υλικό σε ακατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες, επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας προς τις λιμενικές αρχές να επανεξαγάγουν τα αγαθά αμέσως για να διατηρηθεί η ασφάλεια του λιμανιού και εκείνων που εργάζονται σε αυτό», έγραψε ο προκάτοχός του Νταχέρ, Σαφίκ Μεχρί, σε επιστολή του το 2016 απευθυνόμενος σε δικαστή που εμπλέκεται στην υπόθεση.

Οι αρχές του Λιβάνου δεν έχουν κατονομάσει το εν λόγω πλοίο ως την πηγή της ουσίας που τελικά εξερράγη, αλλά ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ δήλωσε ότι η καταστροφική έκρηξη προκλήθηκε από 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου.
beirut_10

Πρόσθεσε, δε, ότι η ουσία είχε αποθηκευτεί για έξι χρόνια στην αποθήκη του λιμένα χωρίς μέτρα ασφαλείας, «θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών».

Ο επικεφαλής γενικής ασφάλειας του Λιβάνου είπε επίσης ότι ένα «εξαιρετικά εκρηκτικό υλικό» είχε κατασχεθεί χρόνια νωρίτερα και αποθηκεύτηκε στην αποθήκη, η οποία απέχει λίγα μόλις λεπτά με τα πόδια από τις περιοχές της Βηρυτού με εμπορικά καταστήματα και νυχτερινή ζωή.
beirut_2

Την Τετάρτη, ο υπουργός Πληροφοριών του Λιβάνου δήλωσε ότι υπάρχουν έγγραφα από το 2014 που αποδεικνύουν την ύπαρξη ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με το «υλικό» που κατασχέθηκε από τις λιβανικές αρχές.

Τέλος, και το Reuters επικαλείται δύο έγγραφα, βάσει των οποίων τα Τελωνεία του Λιβάνου είχαν ζητήσει από το δικαστικό σώμα το 2016 και το 2017 να ζητήσει από «την αρμόδια ναυτιλιακή υπηρεσία» να επανεξαγάγει ή να εγκρίνει την πώληση του νιτρικού αμμωνίου, το οποίο είχε απομακρυνθεί από ένα φορτηγό πλοίο, το Rhosus, και είχε εναποτεθεί στην αποθήκη 12, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του λιμανιού. Παρόμοια αιτήματα φέρεται ότι είχαν υποβληθεί το 2014 και το 2015.
beirus_3
beirut_4
protothema.gr

ADVERTORIALS