Στα Τίρανα ο Τσαβούσογλου -Προετοιμάζει επίσκεψη Ερντογάν και συμφωνίες Αλβανίας-Τουρκίας

Στα Τίρανα ο Τσαβούσογλου -Προετοιμάζει επίσκεψη Ερντογάν και συμφωνίες Αλβανίας-Τουρκίας

Τα Τίρανα για την προετοιμασία μελλοντικής επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αλβανία, επισκέφτηκε την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον εκτελούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας Γκέντ Τσάκαϊ και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λιουλεζίμ Μπάσια, ενώ θα έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό της χώρας Έντι Ράμα.

Τσαβούσογλου: Αδελφική χώρα η Αλβανία
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου των Τσαβούσογλου-Τσάκαϊ, μετά τη μεταξύ τους συνάντηση, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ολόπλευρη «στενή συνεργασία» «με την αδελφική χώρα» -όπως χαρακτήρισε την Αλβανία-, ενώ δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να στηρίζει την Αλβανία ιδιαίτερα στο ξεπέρασμα των συνεπειών από το σεισμό του προηγούμενου Νοεμβρίου.
Ωστόσο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνέδεσε την παροχή περαιτέρω οικονομικής ενίσχυσης προς την Αλβανία με τη δέσμευση της τελευταίας να παραδώσει στις τουρκικές αρχές υποστηρικτές του κινήματος Γκιουλέν που -όπως υποστήριξε- στεγάζονται στην Αλβανία, σημειώνοντας ότι αποτελούν απειλή για το μέλλον της χώρας. Μίλησε μάλιστα για εκατοντάδες που πρέπει να εκδοθούν, χαρακτηρίζοντας το κίνημα του Φεταλάχ Γκιουλέν, επικίνδυνο όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για τις χώρες όπου στεγάζεται. «Πρόκειται για κίνημα υπό εύκολο έλεγχο μυστικών υπηρεσιών μερικών χωρών» είπε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι τις αρχές του Περασμένου Ιανουαρίου τα Τίρανα εξέδωσαν στην Τουρκία έναν καταζητούμενο από την τουρκική κυβέρνηση ως μέλος του κινήματος Γκιουλέν, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις για παραβίαση του σχετικού νομικού πλαισίου της Αλβανίας.

Τσάκαϊ σε Τσαβούσογλου: Αξιόλογος σύμμαχος του ΝΑΤΟ η Τουρκία

Από τη δική του πλευρά ο κ. Τσάκαϊ εξέφρασε την απεριόριστη ευγνωμοσύνη της Αλβανίας προς την Τουρκία για τη συνεισφορά της σε όλους τους τομείς, αναφερόμενος ειδικά στις εξελίξεις στο Κόσοβο και την ασφάλειά του. Χαρακτήρισε την Τουρκία αξιόλογο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, μίλησε για συνεισφορά της στην εθνική ασφάλεια της Αλβανίας και την ασφάλεια στην περιοχή. Είπε ακόμα ότι η χώρα του αναγνωρίζει τα προβλήματα της Τουρκία στα σύνορά της με τη Συρία και χαρακτήρισε «συνεισφορά για την ευρωπαϊκή ασφάλεια την θέληση της Τουρκίας να στεγάσει στο έδαφός της μερικά εκατομμύρια προσφύγων και μεταναστών».

Ο Γκέντ Τσάκαϊ δήλωσε ότι κατά την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στην Αλβανία θα υπογραφεί η συμφωνία ίδρυσης του Ανωνάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, το οποίο -όπως είπε- αναμένεται να βελτιώσει την ουσία της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ανακοίνωσε τέλος ότι υπέγραψαν με τον Τσαβούσογλου, τρεις σημαντικές συμφωνίες: 1. Μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των διπλωματικών ακαδημιών που θα συμβάλλει στην αύξηση των επαγγελματικών δυνατοτήτων και εμπειρίας των Αλβανών διπλωματών, αλλά στην πολιτική και διπλωματική διάδραση μεταξύ των δύο χωρών. 2. Κοινή δήλωση των δύο υπουργείων Εξωτερικών με στόχο το συντονισμό των μεταξύ τους θέσεων σε διεθνή φόρα σε ό,τι αφορά την δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος, την πάταξη του λαθρεμπορίου και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. 3. Συμφωνία αναγνώρισης των διπλωμάτων οδήγησης στις δύο χώρες.
.iefimerida.gr

ADVERTORIALS