Φωτιά σε ρωσικό υποβρύχιο - 14 νεκροί

Φωτιά σε ρωσικό υποβρύχιο - 14 νεκροί

Το δυστύχημα έγινε ενώ το ερευνητικό υποβρύχιο βαθυσκάφος βρισκόταν στην Θάλασσα του Μπάρεντς, εκεί όπου το 2000 είχε βυθιστεί το Κουρσκ, με 118 άτομα πλήρωμα

Φωτιά που ξέσπασε τη Δευτέρα σε ρωσικό ερευνητικό υποβρύχιο, προκάλεσε το θάνατο 14 ναυτικών που επέβαιναν σε αυτό, ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο από το πλήρωμα, όμως οι 14 άνθρωποι πέθαναν από τις αναθυμιάσεις στην προσπάθειά τους αυτή. Το περιστατικό συνέβη ενώ το ερευνητικό βαθυσκάφος βρισκόταν στην Θάλασσα του Μπάρεντς.

Την στιγμή της φωτιάς, το υποβρύχιο βαθυσκάφος, βρισκόταν σε ρωσικά χωρικά ύδατα και εκτελούσε επιχείρηση βιομετρικών μετρήσεων για λογαριασμό του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας. Τώρα έχει μεταφερθεί στην ναυτική βάση του Σεβορομόσκ.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το BBC, πρόκειται για το πυρηνικό υποβρύχιο βαθυσκάφος AS-12, γνωστό και ως «Losharik», που έχει ενταχθεί στο ρωσικό πολεμικό ναυτικό από το 2003 και έχει σχεδιαστεί για επιχειρήσεις έρευνας, διάσωσης και ειδικού στρατιωτικού ενδιαφέροντος.

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Αυγούστου του 2000, στη θάλασσα του Μπάρεντς, είχε βυθιστεί αύτανδρο το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο Κουρσκ, με 118 άτομα πλήρωμα, παρά τις επί ημέρες, αγωνιώδεις προσπάθειες διάσωσης.
ADVERTORIALS