Κωνσταντινούπολη: Πέρασε του Ερντογάν, επαναλαμβάνονται οι δημοτικές εκλογές

Κωνσταντινούπολη: Πέρασε του Ερντογάν, επαναλαμβάνονται οι δημοτικές εκλογές

Απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου- Την είχε προαναγγέλει  ο Σουλτάνος - Στις 23 Ιουνίου οι επαναληπτικές

Τη διεξαγωγή νέων δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινουπολη αποφάσισε σήμερα το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) της Τουρκίας, κατόπιν αιτήματος του κόμματος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που αμφισβητεί τη νίκη της αντιπολίτευσης στις εκλογές του Μαρτίου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ζητούσε την επανάληψη των εκλογών, καταγγέλοντας "παρατυπίες" κατά τη διεξαγωγή τους στις 31 Μαρτίου.

"Οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη θα ξαναγίνουν" χαιρέτισε την απόφαση, μέσω του Twitter, ο εκπρόσωπος του AKP στο YSK, Ρετζέπ Οζέλ, διευκρινίζοντας ότι ως ημερομηνία δειξαγωγής ορίστηκε τη 23η Ιουνίου.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση η τουρκική λίρα υποχώρησε στο 6,1485 έναντι του δολαρίου.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μόλις προχθές είχε αφήσει σαφώς να εννοηθεί ότι τάσσεται υπέρ της επανάληψης των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη όπου νικητής αναδείχθηκε ο υποψήφιος του κυριότερου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, το οποίο έχασε επίσης τον έλεγχο στην πρωτεύουσα Άγκυρα στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, έχει ήδη καταθέσει αίτημα στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας για ακύρωση των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη εξαιτίας παρατυπιών, όπως υποστηρίζει, και για διεξαγωγή νέων εκλογών.

Η διαφορά στις ψήφους ανάμεσα στον Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον Εκρέμ Ιμάμογλου ήταν 14.000 ψήφοι.
 
protothema.gr
ADVERTORIALS