Τρομοκρατική επίθεση στο Στρασβούργο: Ανθρωποκυνηγητό για τον 29χρονο που σκότωσε τρία άτομα

Τρομοκρατική επίθεση στο Στρασβούργο: Ανθρωποκυνηγητό για τον 29χρονο που σκότωσε τρία άτομα

Ο Γαλλομαροκινός Σερίφ Σεκάτ ήταν γνωστός στις Αρχές και είχε ποινικό μητρώο - Είχε επαφές με ακραίους ισλαμιστικούς κύκλους στο Στρασβούργο - Τον αναζητούν 350 αστυνομικοί - 12 οι τραυματίες, έξι σε κρίσιμη κατάσταση

Ανθρωποκυνηγητό σε όλο το Στρασβούργο έχει εξαπολύσει η γαλλική αστυνομία μετά την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο κέντρο της πόλης το βράδυ της Τρίτης στην οποία τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δώδεκα τραυματίστηκαν. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι, σύμφωνα με τη Le Figaro, ένας 45χρονος Ταϊλανδός τουρίστας που πυροβολήθηκε στο κεφάλι έξω από ένα εστιατόριο ενώ η επίσης Ταϊλανδή σύζυγός του είναι μια από τις τραυματίες.

Από τους τραυματίες οι έξι βρίσκονται σε απολύτως κρίσιμη κατάσταση, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε τα ξημερώματα της Τετάρτης ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ.

Λίγη ώρα νωρίτερα ο δήμαρχος του Στρασβούργου Ρολάντ Ρις είχε κάνει λόγο με ανακοίνωσή του που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο για τέσσερις νεκρούς και περίπου δέκα τραυματίες. Τον ίδιο αριθμό είχαν δώσει πηγές προσκείμενες στη γαλλική αστυνομία.

Ο δράστης, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες είναι Γάλλος υπήκοος, με καταγωγή από το Μαρόκο και το όνομά του είναι Σερίφ Σεκάτ, ενώ η φωτογραφία του άρχισε να κυκλοφορεί στα ΜΜΕ

cherif-5-417x600


Ο ένοπλος ενεπλάκη σε ανταλλαγές πυρών με στρατιώτες και αστυνομικούς δύο φορές ανάμεσα στις 20:20 και τις 21:00 (21:20 και 22:00 ώρες Ελλάδας), ενημέρωσε ο Καστανέρ με γαλλικά μέσα να μεταδίδουν ότι μετά τη δεύτερη συμπλοκή ο Σεκάτ διέφυγε με ένα ταξί αφού τραυμάτισε τον οδηγό του. Ο δράστης της επίθεσης συνεχίζει ακόμη να διαφεύγει τη σύλληψη, διευκρίνισε ο υπουργός. Πριν διαφύγει, ο ένοπλος τραυματίστηκε από τις σφαίρες των ανδρών μιας στρατιωτικής περιπόλου που είχε αναπτυχθεί στο Στρασβούργο στο πλαίσιο της επιχείρησης Sentinelle και ήταν επιφορτισμένη με τη φρούρηση της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Κατά το επιτελείο, ένας στρατιώτης τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι από τον εξοστρακισμό μιας από τις σφαίρες του ενόπλου.

Σύμφωνα με τον Καστανέρ, 350 άνδρες, ανάμεσά τους μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και στρατιωτικοί, με την υποστήριξη δύο ελικοπτέρων, αναζητούν τον ένοπλο.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε πως ο δράστης της επίθεσης στην αγορά είναι «γνωστός» στις γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας αλλά δεν είχε ποτέ μέχρι χθες εμπλακεί σε υποθέσεις τρομοκρατικής φύσης. Είχε καταδικαστεί τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία και είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης, ανέφερε ο Κριστόφ Καστανέρ. Ο δράστης της επίθεσης, έχει φάκελο fiché S, συντομογραφία του όρου Sûreté de l'Etat υπογράμμισε η νομαρχία, η οποία προέτρεψε επιτακτικά τους πάντες στο Στρασβούργο να παραμείνουν «κλεισμένοι στα σπίτια τους».



Ο δράστης, μεγαλωμένος στο Στρασβούργο, 29 ετών, σχεδιαζόταν να συλληφθεί το πρωί της Τρίτης από άνδρες της χωροφυλακής, στο πλαίσιο έρευνας για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστεία, ανέφερε πηγή προσκείμενη στην έρευνα που διενεργείται στο Γαλλικό Πρακτορείο. Άλλοι ύποπτοι για την ίδια υπόθεση συνελήφθησαν. Ο 29χρονος διέφυγε τις πρωινές ώρες, κατά τη διάρκεια εισβολής της αστυνομίας στο διαμέρισμά του. Στο διαμέρισμα βρέθηκαν και χειροβομβίδες, οι οποίες κατασχέθηκαν, ενώ ο ίδιος ύποπτος διέφυγε αρχικά έχοντας όπλα στην κατοχή του. Η έρευνα αφορούσε υπόθεση ληστείας.

Η γαλλική κυβέρνηση εξάλλου αύξησε το επίπεδο συναγερμού για τον κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών στο πλαίσιο του σχεδίου Vigipirate μετά την επίθεση, συνέχισε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε πλέον να μετακινήσει (το επίπεδο επαγρύπνησης) στο "συναγερμός για επίθεση", με την εφαρμογή ενισχυμένων ελέγχων στα σύνορα», είπε ο Καστανέρ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο κτίριο της νομαρχίας.

Θα γίνονται επίσης περισσότεροι έλεγχοι «σε όλες τις χριστουγεννιάτικες αγορές» της Γαλλίας «για να προληφθεί ο κίνδυνος επίθεσης κάποιου επίδοξου μιμητή» των τραγικών γεγονότων στο Στρασβούργο, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Καστανέρ, οι αρχές θα απαγορεύσουν όλες τις δημόσιες συγκεντρώσεις στην πόλη του Στρασβούργου για να διευκολυνθεί η επιχείρηση των αρχών για τη σύλληψη του δράστη. Όλα τα σχολεία στην πόλη θα λειτουργήσουν κανονικά, αλλά οι γονείς μπορούν να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι εάν το επιθυμούν, πρόσθεσε.

Τι είπαν οι Έλληνες που βρέθηκαν εκεί

Το περιστατικό συνέβη στο κέντρο του Στρασβούργου, στην πλατεία Κλεμπερ και μεταξύ των πολιτών που βρίσκονταν εκεί είναι και ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, μαζί με άλλους τρεις Ελληνες. Οπως είπε στο protothema.gr η αστυνομία οδήγησε τον ίδιο μαζί με περίπου τριάντα άτομα συνολικά, στο πίσω μέρος μιας καφετέριας και να παραμείνουν εκεί με κλειστά όλα τα φώτα. Μαζί με τον κ.Ανδρουλάκη βρίσκονται άλλοι τρεις Ελληνες - όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Στην ίδια περιοχή βρισκόταν και ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κύρτσος, ο οποίος, όπως ενημέρωσε μέσω Twitter, πρόλαβε να αποχωρήσει πριν αποκλειστούν οι δρόμοι από την αστυνομία, διευκρινίζοντας ότι δεν επικράτησε πανικός.

Ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Σταύρος Ιωαννίδης δήλωσε ότι βρίσκεται σε ένα ξενοδοχείο σε 100 μέτρα από το σημείο που φαίνεται ότι έγινε επίθεση, και άκουσε κρότους, για τους οποίους, όπως ανέφερε, «δεν καταλάβαμε ότι είναι πυροβολισμοί».

Ο Σταύρος Ιωαννίδης έκανε λόγο για πληροφορίες ότι ο δράστης ή δράστες έχουν καλάσνικοφ. «Δεν μπορούμε να βγούμε, ο κόσμος εκκενώνει την περιοχή, τρέχουν κάποιοι στο σημείο που τους έχουν υποδείξει οι αστυνομικοί» τόνισε. 

Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος του σταθμού Απόστολος Μαγγηριάδης, ο οποίος βρίσκεται σε εστιατόριο, κοντά στη Χριστουγεννιάτικη Αγορά του Στρασβούργου, σημείωσε ότι υπάρχουν πληροφορίες για τρεις νεκρούς. 

«Είμαι το εστιατόριο... Είμαστε κλειδωμένοι με κλειστά τα φώτα. Περιμένουμε ποια θα είναι η εξέλιξη του συμβάντος. Υπάρχουν πληροφορίες από πολίτες ότι οι αστυνομικοί έχουν αποκλείσει την περιοχή. Είδα από τα παράθυρα κόσμο να τρέχει. Είμαστε στο πίσω μέρος του εστιατορίου και περιμένουμε να ελευθερώσει η αστυνομία το χώρο» τόνισε ο Απόστολος Μαγγηριάδης.

 
ADVERTORIALS