Έκλεισαν οι κάλπες στα Σκόπια, έχασε το στοίχημα της συμμετοχής ο Ζάεφ

Έκλεισαν οι κάλπες στα Σκόπια, έχασε το στοίχημα της συμμετοχής ο Ζάεφ

Έκλεισαν στις 20:00 ώρα Ελλάδος οι κάλπες στην ΠΓΔΜ για το δημοψήφισμα σχετικά με την συμφωνία των Πρεσπών, ενώ όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση έχασε το στοίχημα για μαζική θετική λαϊκή ψήφο που θα έδινε και ώθηση για να ολοκληρωθεί και η συνταγματική αναθεώρηση.

Μολονότι το «Ναι» αναμένεται να επικρατήσει με διαφορά, μισή ώρα πριν κλείσουν τα εκλογικά κέντρα η συμμετοχή είχε μετρηθεί στο 34,59%, σαφώς κάτω από το ελάχιστο όριο του 50% που απαιτούνταν ώστε να είναι έγκυρη η διαδικασία.

Στις κάλπες προσήλθαν σχεδόν 586 χιλιάδες ψηφοφόροι, τη στιγμή που η κυβέρνηση χρειαζόταν να λάβουν μέρος περίπου 900 χιλιάδες άτομα.

Ασαφές παραμένει τι θα ακολουθήσει την επόμενη ημέρα.

Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να δώσει έμφαση στον συμβουλευτικό ρόλο του δημοψηφίσματος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να συνεχίσει την διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να τοποθετηθεί μέσα στην επόμενη ώρα.

Ο κ. Ζάεφ στηριζόταν στο δημοψήφισμα ώστε να συγκεντρώσει ενισχυμένη πλειοψηφία 80 εδρών που απαιτείται στην 120μελή Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Για την ώρα ο πρωθυπουργός φαίνεται πως απέχει οκτώ με δέκα έδρες από τον στόχο.

Σημειώνεται πως η εθνικιστική αντιπολίτευση επέλεξε να μην υποστηρίξει το «Όχι» στο δημοψήφισμα, εστιάζοντας αντίθετα στην στήριξη της αποχής.

skai.gr

ADVERTORIALS