Πρωτοφανή αγριότητα στην Καταλονία: Πλαστικές σφαίρες, ξύλο και πάνω από 761 τραυματίες από την επίθεση της αστυνομίας

Πρωτοφανή αγριότητα στην Καταλονία: Πλαστικές σφαίρες, ξύλο και πάνω από 761 τραυματίες από την επίθεση της αστυνομίας

Πρωτοφανή αγριότητα καταγγέλλουν οι Καταλανοί ψηφοφόροι - Ξύλο και αίμα έξω από τα εκλογικά κέντρα - Κλωτσούσαν και έσπρωχναν ακόμη και ηλικιωμένους

Πολλοί περισσότεροι από 465, τους οποίους ανέφερε ο αρχικός απολογισμός των υπηρεσιών υγείας της Καταλονίας, είναι τελικά οι τραυματίες από τις «κρούσεις» των αστυνομικών στα εκλογικά τμήματα της περιφέρειας, όπου διεξήχθη σήμερα το απαγορευμένο δημοψήφισμα της Ανεξαρτησίας.

Όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής το καταλανικό «υπουργείο» Υγείας, μετά το κλείσιμο της κάλπης, τα άτομα που χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια μετά από συμπλοκές με τους αστυνομικούς, οι οποίοι εισέβαλαν βίαια σε εκλογικά κέντρα, ξεπερνούν τους 761. Μόνο στη Βαρκελώνη, τραυματίστηκαν 335 άτομα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για μικροτραυματισμούς ωστόσο οι εικόνες και τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας μόνο σοκ προκαλούν για την πρωτοφανή αυτή επίθεση. Τα ισπανικά ΜΜΕ αναφέρουν τον τραυματισμό ενός πολίτη στο μάτι από ελαστική σφαίρα. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο (Sant Pau) στην Βαρκελώνη, ενώ βρίσκεται στο χειρουργείο. Φαίνεται, πως τραυματίστηκε από βολή αστυνομικού μετά την μετακίνηση του από το ινστιτούτο (Ramón Llull) στο οποίο είχε οργανωθεί εκλογικό κέντρο.
Η Δήμαρχος της καταλανικής πρωτεύουσας, κάλεσε τον Μαριάνο Ραχόι να φροντίσει ώστε οι αστυνομικοί να σταματήσουν να χτυπούν ανυπεράσπιστους πολίτες.

Η ισπανική αστυνομία είχε κλείσει μέχρι τις 18:00 ώρα Ελλάδας 92 εκλογικά τμήματα στην Καταλονία, αφού συγκρούσεις ανάμεσα στις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και ψηφοφόρους προκάλεσαν τον τραυματισμό 12 αστυνομικών, ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Τρία άτομα συνελήφθησαν για ανυπακοή και επίθεση, ανάμεσα στα οποία ένα νεαρό κορίτσι, πρόσθεσε το υπουργείο, καθώς δεκάδες χιλιάδες Καταλανοί επιχείρησαν να ψηφίσουν σ' ένα δημοψήφισμα που έχει χαρακτηρισθεί παράνομο από την κεντρική κυβέρνηση.

Από πολύ νωρίς το πρωί οι αστυνομικοί, πριν καλά-καλά ανοίξουν οι κάλπες, έδειξαν το πιο σκληρό τους πρόσωπο απέναντι στους ψηφοφόρους που από αργά το βράδυ είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα εκλογικά κέντρα σχηματίζοντας ουρές.

Οι εικόνες που κυκλοφορούν δείχνουν αστυνομικούς να έχουν πάρει σηκωτή μια ηλικιωμένη γυναίκα ενώ άλλες δείχνουν αιμόφυρτους ανθρώπους.

Σοκαριστικό βίντεο δείχνει αστυνομικούς να κλωτσούν με μανία ψηφοφόρους και να τραβούν γυναίκα από τα μαλλιά

Παράλληλα Καταλανοί καταγγέλλουν ότι η αστυνομία έκανε σε πολλές περιπτώσεις και χρήση πλαστικών σφαιρών.

Ο πρόεδρος της επαρχίας της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ, δήλωσε ότι η χρήση κλομπ και ελαστικών σφαιρών από την αστυνομία αποτελεί αδικαιολόγητη χρήση βίας, ενώ δημιουργεί μία απαίσια εικόνα για την Ισπανία.

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, κάλεσε τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να παραιτηθεί, απαιτώντας τον τερματισμό της χρήσης βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά των πολιτών που θέλουν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα.

protothema.gr

ADVERTORIALS