Εxit Poll: Σε πτώση η Μέρκελ με 32,7%, SPD:20,2%, τρίτο κόμμα η ακροδεξιά

Εxit Poll: Σε πτώση η Μέρκελ με 32,7%, SPD:20,2%, τρίτο κόμμα η ακροδεξιά

Πολιτικός σεισμός στη Γερμανία καθώς ύστερα από 60 χρόνια ένα ακροδεξιό κόμμα μπαίνει ξανά στη γερμανική βουλή. 

Σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη αποτελέσματος (ώρα 2100 Ελλάδος) του ARD

Χριστιανοδημοκράτες 32,9%

Σοσιαλδημοκράτες 20,8%

AfD 13,1%

Φιλελεύθεροι 10,5%

Πράσινοι 8,9%

Αριστερό Κόμμα 8,9%

Με βάση αυτή την πρόβλεψη το κόμμα της Μέρκελ εξασφαλίζει 218 έδρες, το SPD του Σουλτς 138, οι ακροδεξιοί 87, οι Φιλελεύθεροι 70, Πράσινοι και Αριστερό Κόμμα από 59.

Ένας μεγάλος συνασπισμός θα εξασφάλιζε έτσι 356 έδρες, ενώ ο συνασπισμός «Τζαμάικα» 347.

Η συμμετοχή κυμάνθηκε στο 75,6%, αυξημένη σε σχέση με το 2013 (71,5%).

Από τους Χριστιανοδημοκράτες διέρρευσαν περίπου 1.330.000 ψηφοφόροι προς τους Φιλελεύθερους και περίπου ένα εκατομμύριο (1.070.000) προς την ακροδεξιά.

Η προσφυγική κρίση και η πολιτική των ανοικτών συνόρων της Μέρκελ έπαιξε σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με αναλυτές, στη μεγάλη εκλογική επιτυχία των ακροδεξιών. Σχεδόν οι μισοί εξ’ όλων των Γερμανών ψηφοφόρων (49%) είπαν ότι το AfD «κατανόησε καλύτερα από τους άλλους ότι ο κόσμος δεν αισθάνεται πλέον ασφαλής.»

Το γεγονός αυτό το παραδέχθηκε και η Μέρκελ στην ομιλία της στο αρχηγείο των Χριστιανοδημοκρατών στο Βερολίνο, λέγοντας ότι είναι σαφές ότι το θέμα της ασφάλειας απασχόλησε τους ψηφοφόρους το ίδιο όπως και η ευημερία τους.

Η Γερμανίδα καγκελάριος στάθηκε στην είσοδο για πρώτη φορά του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ως τρίτη δύναμη στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο με ποσοστά που φαίνεται ότι θα υπερβούν το 13%. Η Άνγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για «μεγάλο καθήκον», θέτοντας ως στόχο να «ξανακερδίσουμε τους ψηφοφόρους της AfD».

Σκιαγραφώντας τους στόχους της επόμενης τετραετίας δεσμεύθηκε να μεριμνήσει «πάνω από όλα για οικονομική ευημερία. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται να κρατήσουμε ενωμένη την ΕΕ και να χτίσουμε μια ισχυρή Ευρώπη. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται να καταπολεμήσουμε την παράνομη μετανάστευση», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ.

Νωρίτερα τα exit polls έφερναν τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ στο 32,7%, να τερματίζουν δηλαδή πρώτοι αλλά με βαριές απώλειες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι το χειρότερο που συγκεντρώνει το CDU τα τελευταία 70 χρόνια, από το 1949. 
Δεύτερο κόμμα έδιναν  το SPD του Μάρτιν Σουλτς με 20,2% το οποίο σημειώνει το χειρότερο ποσοστό του στην μεταπολεμική πολιτική ιστορία της Γερμανίας.  Εκπρόσωπός του δήλωσε ότι το SPD δεν θα συμμετέχει στην κυβέρνηση. Επομένως το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού καταρρέει και η Ανγκελα Μέρκελ θα χρειαστεί να συνεργαστεί με δύο κόμματα για να κάνει βιώσιμη κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με το exit poll του ARD στις 19:00 (ώρα Ελλάδος)

 • Χριστιανοδημοκράτες 32,7%
 • Σοσιαλδημοκράτες 20,2%
 • ΑfD 13,4%
 • Φιλελεύθεροι 10,5%
 • Αριστερό Κόμμα 8,9%
 • Πράσινοι 9,4%

Σύμφωνα με το exit poll του ZDF (στις 19:00 ώρα Ελλάδος)

 • Χριστιανοδημοκράτες 33,5%
 • Σοσιαλδημοκράτες 21%
 • AfD 13%
 • Φιλελεύθεροι 10%
 • Αριστερό Κόμμα 9%
 • Πράσινοι 9%

Τα σενάρια μετά την πρώτη προβολή εδρών 

Σύμφωνα με πρόβλεψη του ΖDF ο μεγάλος συνασπισμός θα εξασφάλιζε 357 έδρες ενώ ένας συνασπισμός Τζαμάικα δηλαδή το κόμμα της Μέρκελ, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι θα έπιαναν τις 357 έδρες. Αντίθετα μια συμμαχία Χριστιανοδημοκρατών-Φιλελευθέρων θα έπιανε 286 έδρες και το CDU με τους Πράσινους 280, πράγμα που σημαίνει ότι οι δύο τελευταίες συμμαχίες δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Αρα τα δύο μόνα σενάρια που είναι εφικτά είναι αυτά του μεγάλου συνασπισμού και της τζαμάικα, ωστόσο ο μεγάλος συνασπισμός αποκλείεται με βάση τις δηλώσεις του Μάρτιν Σουλτς που ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα ηγηθεί της αντιπολίτευσης και δεν θα συμμετέχει σε κυβέρνηση. 

Η κατανομή των εδρών στη νεα γερμανική βουλή σύμφωνα με το exit poll του ARD

ΟΙ αναλυτές κάνουν λόγο για ένα πολύ φτωχό αποτέλεσμα -σχεδόν ήττα – για τη συντηρητική παράταξη της Μέρκελ. Ο Τζέρεμι Κλάιφ του The Economist σχολιάζει: «Πρόκειται για σημαντικό χειρότερο [αποτέλεσμα] για τη Μέρκελ απ’ ό,τι προέβλεπε οποιαδήποτε δημοσκόπηση». 

Σουλτς: Καμία περίπτωση να συμμετέχουμε στην κυβέρνηση 

Η πρώτη αντίδραση από το στρατόπεδο των σοσιαλδημοκρατών ήρθε δια μέσου εκπροσώπου του του Μάρτιν Σουλτς ο οποίος έκανε λόγο για  βαριά ήττα του κόμματος που αποκλείει κάθε ενδεχόμενο συνασπισμού και διαπραγματεύσεων. «Για εμάς τελειώνει εδώ ο μεγάλος συνασπισμός, παίρνουμε θέση στα έδρανα της αντιπολίτευσης», είπε χαρακτηριστικά. Οι Σοσιαλδημοκράτες δεν φαίνονται αυτή τη στιγμή διατεθειμένοι να μετάσχουν σε έναν μεγάλο συνασπισμό. Η αντιπρόεδρος του SPD Μανουέλα Σβέζιχ δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί βαριά ήττα για το SPD και σημαίνει το τέλος του μεγάλου συνασπισμού. «Θα περάσουμε στην αντιπολίτευση», είπε.

Η αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μανουέλα Σβέζιχ δήλωσε  δε ότι ο Μάρτιν Σουλτς δεν θα παραμείνει στην ηγεσία του. Ωστόσο, αργότερα ο ίδιος ο Μάρτιν Σουλτς στην πρώτη του δήλωση μετά τα exit polls, μπροστά στο εκλογικό του ακροτήριο, δεν φάνηκε να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της παραίτησης. 

Το τέλος του μεγάλου συνασπισμού

Οι Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μόνο με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) ή μόνο με τους Πράσινους, σύμφωνα με το ARD.

Πανηγυρίζουν οι ακροδεξιοί

Πρόκειται για ένα ιστορικό εκλογικό σκορ για  το εθνικιστικό λαϊκιστικό κόμμα της γερμανικής δεξιάς Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) - που δεσμεύεται «να αλλάξει τη χώρα». Οπαδοί του AfD ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς μόλις ανακοινώθηκαν τα exit poll και άρχισαν να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της Γερμανίας. Ο εις εκ των βασικών τους υποψηφίων, Αλεξάντερ Γκάουλαντ τόνισε: «Θα ξαναπάρουμε πίσω τη χώρα και το λαό μας.»

19:28 Σύμφωνα με την πρώτη προβολή -με την ενσωμάτωση των πρώτων αποτελεσμάτων – του ARD

Χριστιανοδημοκράτες 32 % (από 41,5% στις περασμένες εκλογές-χειρότερη επίδοση από το 1949)

Σοσιαλδημοκράτες 20% (από 25,7% το 2013, το χειρότερο αποτέλεσμα όλων των εποχών)

AfD 13%

Φιλελεύθεροι 10%

Αριστερό Κόμμα 9% (από 8,6% το 2013)

Πράσινοι 9% (από 8,4% το 2013)

19:42 Κάουντερ: Η CDU πέτυχε το στόχο της

Ο Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU, δήλωσε ότι οι Χριστιανοδημοκράτες «πετύχαμε τον εκλογικό μας στόχο, που ήταν να είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα και έχουμε εντολή να σχηματίσουμε κυβέρνηση (…) Η Άγγελα Μέρκελ παραμένει καγκελάριος και οι ψηφοφόροι μας θα είναι ευγνώμονες για αυτό».

19:40 Καταποντίζεται και το αδελφό κόμμα της Μέρκελ στη Βαυαρία

Η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) έχασε μεγάλο μέρος της δύναμής της, καταγράφοντας το χαμηλότερο πόσοστό της από το 1949.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο προπύργιο τους τη Βαυαρία οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) του Χορστ Ζέχοφερ συγκεντρώνουν το 38,5%, την ώρα που στις εκλογές του 2013 είχαν συγκεντρώσει το 49,3%.

Ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, στέλεχος της CSU δήλωσε ότι «για το σύνολο των μελών της κυβέρνησης η σημερινή βραδιά αποτελεί μία μεγάλη απογοήτευση».

19:38 Γερμανία – η επόμενη ημέρα

Η Άνγκελα Μέρκελ θα υποχρεωθεί τώρα να συγκροτήσει μια κυβέρνηση συνασπισμού – διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει ακόμη και μήνες, μετά την κατάρρευση των ποσοστών της Κεντροδεξιάς από 41,5% το 2013 στο 32%.

Το θλιβερό 20% που κατέγραψαν οι Σοσιαλδημοκράτες συνιστά τη χαμηλότερη επίδοσή τους στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας και το κόμμα απέκλεισε τώρα την πιθανότητα να μετάσχει σ’ ένα νέο «μεγάλο συνασπισμό» και θα ηγηθεί της αντιπολίτευσης.

Ένας εναλλακτικός συνασπισμός για τη Μέρκελ θα ήταν η συμμαχία «Τζαμάικα» με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, ένας συνασπισμός που δεν έχει δοκιμαστεί μέχρι σήμερα σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Τόσο οι Πράσινοι όσο και οι Φιλελεύθεροι υποβάθμιζαν προεκλογικά την πιθανότητα ενός συνασπισμού «Τζαμάικα», αλλά δεδομένου ότι ήταν εκτός κυβέρνησης για τέσσερα και 12 χρόνια αντίστοιχα, ίσως δεχθούν να μετάσχουν στην κυβέρνηση. Η απόφαση του SPD σημαίνει επίσης ότι το ακροδεξιό κόμμα δεν θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση στη νέα Μπούντεσταγκ.


  iefimerida.gr 

ADVERTORIALS