Στο έλεος του «Ίρμα» η Φλόριντα: Απέραντη λίμνη το Μαϊάμι, εκατομμύρια σπίτια χωρίς ρεύμα

Στο έλεος του «Ίρμα» η Φλόριντα: Απέραντη λίμνη το Μαϊάμι, εκατομμύρια σπίτια χωρίς ρεύμα

Συνοδευόμενο από σφοδρές καταιγίδες και επικίνδυνες πλημμύρες, το μάτι του γιγαντιαίου κυκλώνα Ίρμα έφθασε στο έδαφος των ΗΠΑ, σφυροκοπώντας τη Φλόριντα και ωθώντας τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να κηρύξει κατάσταση μείζονος φυσικής καταστροφής και να ανακοινώσει την προσεχή επίσκεψή του στην Πολιτεία.

Με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 185 χιλιομέτρων την ώρα ο κυκλώνας Ίρμα έφθασε στο έδαφος στο Μάρκο Άιλαντ, στη δυτική Φλόριντα, στις 22:35. Κατατασσόταν ακόμη στην κατηγορία 3 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον αλλά εξασθένησε κατόπιν στην κατηγορία 2, ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) στις 00:00 (ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με το αμερικανικό μετεωρολογικό κέντρο, ο κυκλώνας Ίρμα αναμένεται σήμερα να εξασθενήσει σε τροπική καταιγίδα κατευθυνόμενος στα βόρεια της πολιτείας Φλόριντα ή πάνω από τις νότιες περιοχές της Γεωργίας.

Πλέον με ανέμους ταχύτητας 175 χλμ. ανά ώρα, ο κυκλώνας Ίρμα απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από το θέρετρο Νέιπλς και κατευθύνεται προς τη βόρεια Φλόριντα, καλύπτοντας 22 χιλιόμετρα την ώρα. Η Ίρμα αναμένεται να παραμείνει κυκλώνας μέχρι σήμερα (Δευτέρα).

Το NHC προειδοποίησε ότι θα υπάρξει πλημμυρίδα μετά το πέρασμα του κυκλώνα καθώς και για τον κίνδυνο εκτεταμένων πλημμυρών σε περιοχές κοντά στις ακτές.

Η Φλόριντα ήδη μετράει τρεις νεκρούς από τον κυκλώνα: έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία το Σαββατοκύριακο. Ο απολογισμός αυτός προστίθεται στους 27 νεκρούς που άφησε πίσω του ο κυκλώνας σε πολλά νησιά της Καραϊβικής. Το φαινόμενο έχει εξάλλου προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και πλέον 3 εκατομμύρια άνθρωποι στη Φλόριντα δεν έχουν ρεύμα, σύμφωνα με τις εταιρείες που ηλεκτροδοτούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος Τραμπ, που μόλις επέστρεψε στον Λευκό Οίκο έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο στο Καμπ Ντέιβιντ, κήρυξε τη Φλόριντα σε κατάσταση μείζονος φυσικής καταστροφής. Η απόφασή του επιτρέπει την κινητοποίηση επιπρόσθετων πόρων για την αρωγή και την ανακούφιση των πληγέντων στην Πολιτεία. Εξάλλου ο Τραμπ, ο οποίος ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη της κατάστασης, υποσχέθηκε ότι θα επισκεφθεί «πολύ σύντομα» τη Φλόριντα.

Εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Στο Μαϊάμι πολλοί δρόμοι πλημμύρισαν, ενώ σε όλη την πολιτεία ο τυφώνας βύθισε στο σκοτάδι περίπου 2 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την ώρα που εκατομμύρια άλλα κινδυνεύουν με διακοπή της ηλεκτροδότησης καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα σαρώνουν τις δυτικές ακτές της πολιτείας, επισήμαναν σήμερα οι εταιρείες διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, τονίζοντας ότι η αποκατάσταση της λειτουργίας του δικτύου θα χρειαστεί εβδομάδες.

Η FPL, η μεγαλύτερη πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας στη Φλόριντα, γνωστοποίησε ότι περισσότεροι από 1,9 εκατομμύρια από τους πελάτες της δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα γύρω στις 3 το μεσημέρι τοπική ώρα, ιδίως στις κομητείες Μαϊάμι Ντέιντ, Μπρόουαρντ και Παλμ Μπιτς.

«Θα χρειαστεί να ανοικοδομήσουμε τμήμα του συστήματός μας, ιδίως στο δυτικό τμήμα της πολιτείας. Αυτή η διαδικασία αποκατάστασης της λειτουργίας θα διαρκέσει εβδομάδες, όχι ημέρες» τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου της εταιρείας Ρομπ Γκουλντ σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Παράλληλα, θλιβερές είναι οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου και στις οποίες φαίνεται ότι κάποιοι εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση άρπαξαν την ευκαιρία για να κλέψουν. Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω βίντεο:

Αποσύρθηκε η αστυνομία στην Dade County

Η κατάσταση είναι τόσο δραματική που ώθησε τους αστυνομικούς της αστυνομικής διεύθυνσης Dade County να αποσυρθούν από τους δρόμους και να μετακινηθούν σε ειδικά διαμορφωμένα καταφύγια.

Στο έλεος του τυφώνα γερανοί στο Μαϊάμι

Στο μεταξύ ο φόβος που είχαν εκφράσει οι ειδικοί που διαχειρίζονται την κρίση με τον τυφώνα ότι δηλαδή υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης των τεράστιων γερανών στο Μαϊάμι επιβεβαιώθηκαν. Οι ισχυροί άνεμοι η ταχύτητα των οποίων ξεπερνούσε τα 150 χιλιόμετρα την ώρα παρέσυραν γερανούς με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές.

Δείτε βίντεο από το πλημμυρισμένο Μαϊάμι:

Απίστευτες εικόνες: Ο τυφώνας ρούφησε τη θάλασσα

Οι κάτοικοι των περιοχών που πέρασε ο μεγα-κυκλώνας ήρθαν αντιμέτωποι με πρωτοφανείς εικόνες. Ειδικότερα, στο Key Largo, μία από τις περιοχές που συνθέτουν την ατόλη μπροστά από τις ακτές της Φλόριντα, η θάλασσα κυριολεκτικά εξαφανίστηκε. Το ίδιο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί προηγουμένως και στο Λονγκ Άιλαντ στις Μπαχάμες της Καραϊβικής.

Μια πισίνα... κάτω από το νερό στο Key Largo της Φλόριντα:

Ο τυφώνας Ίρμα «στέγνωσε» από νερό το Tampa Bay:

Τα τέσσερα ρεκόρ που έχει ήδη σπάσει ο τυφώνας Ίρμα:

  • Είναι ο πιο ισχυρός τυφώνας που έχει καταγραφεί ποτέ στα ανοιχτά του Κόλπου του Μεξικού και στην Καραϊβική.
  • Επί τρεις ημέρες ήταν κατηγορίας 5. Κανένας άλλος τυφώνας δεν ήταν κατηγορίας 5 από τότε που γίνονται μετρήσεις.
  • Κανένας τυφώνας/καταιγίδα δεν διατήρησε περισσότερο ανέμους ταχύτητας 290 χλμ./ώρα (37 ώρες στο σύνολο)
  • Προκάλεσε τη μεγαλύτερη εκκένωση στις Μπαχάμες όλων των εποχών 

  

ADVERTORIALS