Γαλλία: Νέος πρόεδρος ο Μακρόν με 66,06% - Λεπέν 33,94%

Γαλλία: Νέος πρόεδρος ο Μακρόν με 66,06% - Λεπέν 33,94%

8ος πρόεδρος της Γαλλίας - ο νεότερος στην ιστορία της χώρας μετά τον Ναπολέοντα - εξελέγη ο Εμανουέλ Μακρόν και μάλιστα με θρίαμβο έναντι της Λεπέν, στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας (στις 02: 50 το πρωί της Δευτέρας, ώρα Ελλάδος), ο Εμανουέλ Μακρόν συκέντρωσε ποσοστό 66,06% λαμβάνοντας 20.703,631 εκατ. ψήφους. 

Η Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε 10.637.183 εκατ. ψηφοφόρων και ποσοστό 33,94%.

Ο 39χρονος πρόεδρος της Γαλλίας - ο νεότερος στην ιστορία της - στις πρώτες του ομιλίες διακήρυξε ότι νίκησε η χώρα του και η Ευρώπη και έστειλε μήνυμα ενότητας, απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους που επέλεξαν την Λεπέν. Ολοι οι ηγέτες της Ευρώπης αλλά και ο Ντόναλντ Τραμπ, χαιρέτησαν τον θρίαμβο του Μακρόν. Εντυπωσιακό ποσοστό-ρεκόρ κατέγραψε το άκυρο και το λευκό, το οποίο επέλεξαν 4,2 εκατ. ψηφοφόροι της Γαλλίας.

Δείτε live τις εξελίξεις:

  • 02: 08: Υπομονή για το όνομα του Πρωθυπουργού του Μακρόν

Ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα αποκαλύψει το όνομα του Πρωθυπουργού του στην τελετή αλλαγής σκυτάλης της ηγεσίας με τον Ολάντ, την άλλη Κυριακή, στις 14 Μαΐου.

Τρία ονόματα -μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες – ακούγονται ως πιθανά να αναλάβουν την πρωθυπουργία υπό τον νέο πρόεδρο:

  1. Συλβί Γκουλάρ – η γεννημένη στη Μασσαλία πολιτικός προέρχεται απ’ το Δημοκρατικό Κίνημα (MoDem) του Φρανσουά Μπαϊρού. Η Γκουλάρ είναι ευρωπαϊστρια, οπαδός ενός μεγαλύτερου φεντεραλισμού κι απόφοιτος της Ecole Nationale d’ Administration, όπως και ο Μακρόν. Μιλά άπταιστα Γερμανικά, ήταν μέρος της ομάδας που διαπραγματεύτηκε την επανένωση της Γερμανίας τη δεκαετία του ‘90 κι ήταν αυτή που κανόνισε τη συνάντηση του Μακρόν με την Άνγκελα Μέρκελ.
  2. Αν Μαρί Ιντράκ – διετέλεσε υπουργός Μεταφορών τη δεκεατία του ‘90 και πρόεδρος των κρατικών εταιρειών μεταφορών RATP και των σιδηροδρόμων SNCF. Η 65χρονη Ιντράκ είναι επίσης απόφοιτος της Ecole Nationale d’ Administration κι ανήκει στο κόμμα «Νέο Κέντρο» (Nouveau Centre).
  3. Φρανσουά Μπαϊρού – ο βετεράνος κεντρώος και ηγέτης του Δημοκρατικού Κινήματος (MoDem), ήταν ένα απ’ τα πρώτα γνωστά ονόματα της γαλλικής πολιτικής σκηνής που έσπευσε να στηρίξει την υποψηφιότητα Μακρόν. Πρώην καθηγητής ιστορίας ο 65χρονος Μπαϊρού ήταν υποψήφιος στις τρεις προηγούμενες προεδρικές εκλογές.
  • 01:35: Ο Μακρόν προηγείται και ενόψει βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου

Δημοσκόπηση της εταιρείας Harris Interactive κατέδειξε ότι το 26% θα ψηφίσει το κεντρώο κίνημα του Μακρόν ή το κεντρώο κόμμα Modem, που έχει συμμαχήσει μαζί του, στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών την 11η Ιουνίου.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (FN) αναμένεται να συγκεντρώσει το 22% των ψήφων, ισοψηφώντας με το κόμμα Οι Ρεπουμπλικάνοι (LR) και το UDI, που έχει ταχθεί μαζί του, ενώ η Ανυπότακτη Γαλλία (13%) θα ξεπεράσει το ποσοστό των Σοσιαλιστών (8%), με τους Πράσινους στο 3%, το Κομμουνιστικό Κόμμα στο 2% και την άκρα αριστερά στο 1%.

Σύμφωνα με μια δεύτερη δημοσκόπηση, της Kantar Sofres Onepoint, το κίνημα του Μακρόν προηγείται επίσης αλλά με χαμηλότερο ποσοστό (24%) και ακολουθούν οι Ρεπουμπλικάνοι (22%), το Εθνικό Μέτωπο (21%), η Ανυπότακτη Γαλλία (15%), το Σοσιαλιστικό Κόμμα (9%), οι Πράσινοι (3,5%), το Debout la France (2,5%), η άκρα αριστερά (2%) και το ΚΚ Γαλλίας (1%).

  • 01:21:Στο 92% των καταμετρημένων ψηφοδελτίων, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών, ο Μακρόν συγκέντρωσε το 64,88% έναντι 35,12% της Μαρίν Λεπέν.
  • 00:49: Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας στις 00:49 (ώρα Ελλάδας), ο Εμανουέλ Μακρόν κέρδισε λαμβάνοντας 19.844.019 ψήφους ή το 65,52% ενώ η Μαρίν Λεπέν έλαβε 10.442.429 ψήφους, ή το 34,48%. Η αποχή ανήλθε στο 24,82%, τα λευκά ψηφοδέλτια ήσαν 2.934.724 και τα άκυρα 1.043.397.
  • 00:40: Στο 88% των καταμετρημένων ψηφοδελτίων σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει 64,59% και η Μαρίν Λεπέν 35,41%
  • 23:59: Η ομιλία Μακρόν ολοκληρώθηκε, το πάρτι στο Λούβρο συνεχίζεται
  • 23:53: Ο Μακρόν κάλεσε στο βήμα και τα παιδιά και τα εγγόνια που έχει η σύζυγός του και χαιρέτησαν όλοι μαζί το πλήθος.

  • 23:51: Ο Μακρόν κάλεσε στο βήμα την σύζυγό του Μπριζίτ

  • 23:39: Η Γαλλία νίκησε» τα πρώτα λόγια του νέου προέδρου της Γαλλίας

«Σας ευχαριστώ που αγωνιστήκατε τολμηρά και θαρραλέα. Απόψε νικήσατε εσείς, νίκησε η Γαλλία. Αυτό που κάναμε μαζί, αυτό που καταφέραμε δεν έχει προηγούμενο δεν έχει ισοδύναμο. Ολοι έλεγαν πως είναι αδύνατο, αυτοί όμως δεν ήξεραν τη Γαλλία Σας ευχαριστώ που με εμπιστευθήκατε, ευχαριστώ που πήρατε ρίσκα.

Οι ψηφοφόροι της Λεπέν εξέφρασαν σήμερα θυμό, απογοήτευση ή και τις πεποιθήσεις τους. Τα επόμενα 5 χρόναι θα κάνω τα πάντα ώστε να μην έχουν κανένα λόγο να ξαναψηφίσουν Λεπέν. Απόψε μιλώ στους πολίτες της Γαλλίας εκείνους που εσείς εκπροσωπείται.
Η Ευρώπη προσδοκά από εμάς να υπερασπιστούμε το πνεύμα του Διαφωτισμού να υπερασπιστούμε τις αξίες που αντιπροσωπεύουμε. Να υπερασπιστούμε τις ελευθερίες, να φτιάξουμε έναν κόσμο πιο δίκαιο. Nα επανιδρύσουμε την Ευρώπη και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια όλων.

Θα σας προστατεύσω ενάντια στις απειλές. Θα καταπολεμήσω τα ψεύδη. Θα σεβαστώ τον καθένα σας. Θα σας υπηρετήσω με ταπεινοφροσύνη, με σθένος, στο όνομα του τριπτύχου "ισότητα - αδελφοσύνη - ελευθερία”».

Ο Εμανουέλ Μακρόν περπάτησε μέχρι το βήμα, μόνος του, υπό τους ήχους της 9ης Συμφωνίας του Μπετόβεν, την Ωδή στη Χαρά που αποτελεί τον ύμνο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να δώσει το φιλοευρωπαϊκό του στίγμα.

  • 23:36: Εφτασε στο Λούβρο ο Μακρόν

  • 23:16: Ο Μακρόν οδεύει προς το Λούβρο για να πανηγυρίσει την νίκη με τους οπαδούς του που έχουν συγκεντρωθεί από νωρίς.

  • 23:11 Η μία από τις κόρες της Μπριζίτ ετοιμάζεται να αναχωρήσει για τους πανηγυρισμούς στο Λούβρο

  • 23:09: «Πολύ θερμή» συνδιάλεξη με την Μέρκελ

Μια "πολύ θερμή" τηλεφωνική συνδιάλεξη είχαν ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ σήμερα το βράδυ, αμέσως μετά την ανακοίνωση της νίκης του κεντρώου υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές, γνωστοποίησε το περιβάλλον του Μακρόν στο Γαλλικό Πρακτορείο. 

«Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε την πρώτη του επαφή με έναν ξένο ηγέτη, (συγκεκριμένα) με την Άνγκελα Μέρκελ. Συνομίλησαν για περίπου 10 λεπτά και η συνδιάλεξή τους ήταν πολύ θερμή» διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Μεταξύ άλλων ο Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε στην Άγγελα Μέρκελ ότι θα επισκεφθεί σύντομα το Βερολίνο.

Η πρώτη δήλωση του Μακρόν μετά τη νίκη
«Ανοίγει μια νέα σελίδα», «αυτή της ελπίδας και της εμπιστοσύνης που αποκαθίσταται», δήλωσε πριν από λίγο ο νικητής των προεδρικών εκλογών Εμανουέλ Μακρόν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ηταν η πρώτη αντίδραση από το νέο πρόεδρο της Γαλλίας μετά την ανακοίνωση των exit polls.

Στις επίσημες δηλώσεις του, ο θριαμβευτής των γαλλικών εκλογών Εμάνουελ Μακρόν, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Συμπατριώτες μου, κάνατε την επιλογή να μου δώσετε την εντολή σας την ψήφο σας. Νιώθω βαθιά ευγνωμοσύνη. Θα αφιερώσω το χρόνο και την ενέργειά μου για να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης σας.

Υπάρχουν πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σε πολιτικό, οικονομικό, ηθικό, κοινωνικό, επίπεδο.

Απόψε θα ήθελα να μιλήσω ειδικά για την αντίπαλό μου την Μαρίν Λεπέν. Σέβομαι όσους επέλεξαν κάτι διαφορετικό, σέβομαι την αγωνία και το άγχος τους. Είμαι έτοιμος να σας ακούσω. Να αντιμετωπίσω τις ανισότητες και μορφές διάκρισης. Να αντιμετωπίσω την ευημερία του έθνους μας. Πίσω από όλα αυτά, υπάρχουν πρόσωπα.

Θα υπερασπιστώ τη Γαλλία και τις φιλοδοξίες της. Θα υπερασπιστώ την Ευρώπη, τα κοινά μας πεπρωμένα. Τον ευρωπαϊκό πολιτισμό μας που μπορεί να πάει μπροστά τις αξίες μας. Θα εργαστώ για να ξαναχτίσω τις γέφυρες μεταξύ της Ευρώπης και εκείνων που έφτιαξαν την Ευρώπη. Μεταξύ των ιθυνόντων και των πολιτών της.

Η Γαλλία θα είναι στο μέτωπο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Θα ήθελα αυτή η νέα σελίδα που γυρνάμε να είναι γεμάτη εμπιστοσύνη. Δεν θα επιτρέψω κανένα εμπόδιο να μπει στο δρόμο μου.

Θα ήθελα να αποτίσω φόρο τιμής στον απερχόμενο πρόεδρο.

Ευθύνη μου είναι να ενώσω όλους τους άνδρες και τις γυναίκες απέναντι τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις απέναντι στους διχασμούς που μας υπονομεύουν και μας κάνουν ζημιά».

Συγχαρητήρια Ολάντ σε Μακρόν

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ «συνεχάρη θερμά» τον Εμανουέλ Μακρόν για της εκλογή του στο προεδρικό θώκο της χώρας.

Τραμπ σε Μακρόν: Μεγάλη νίκη, ανυπομονώ να συνεργαστούμε!

Συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έστειλε μέσω twitter ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο αμερικανός πρόεδρος με ένα θερμό «τιτίβισμα» χαρακτήρισε ως «μεγάλη» την νίκη του Μακρόν.

«Συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν για την μεγάλη του νίκη σήμερα ως νέου προέδρου της Γαλλίας. Ανυπομονώ πολύ να συνεργαστώ μαζί του!» έγραψε ο Ντ. Τραμπ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το προεδρικό μέγαρο, ο Ολάντ επισήμανε ότι η νίκη του Μακρόν δείχνει ότι η πλειονότητα των Γάλλων πολιτών επιθυμεί να ενωθεί γύρω «από τις αξίες της Δημοκρατίας».

ADVERTORIALS