Τι προκάλεσε την πτώση του Τουπόλεφ -Τεχνικό πρόβλημα ή τρομοκρατία;

Τι προκάλεσε την πτώση του Τουπόλεφ -Τεχνικό πρόβλημα ή τρομοκρατία;

Τα αίτια που προκάλεσαν την συντριβή του ρωσικού Τουπόλεφ και τον θάνατο 93 ανθρώπων, ανήμερα Χριστουγέννων στην Μαύρη Θάλασσα, δύο λεπτά μετά την απογείωσή του από το Σότσι αναζητά η Ρωσία.

Ο υπουργός μεταφορών της Ρωσίας από το Σοτσι όπου βρέθηκε ως επικεφαλής ερευνητικής ομάδας για τα αιτία της συντριβής ανέφερε ότι τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους «δεν έχουν δυστυχώς βρεθεί» αλλά άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και αυτό της τρομοκρατικής ενέργειας.

Όπως είπε θα εξεταστούν «όλα τα πιθανά αίτια της συντριβής», επισημαίνοντας ότι είναι «πρόωρο» να μιλήσει κανείς για κάποιο συγκεκριμένο σενάριο, ιδίως εκείνο μιας τρομοκρατικής ενέργειας.

Φωτογραφία: AP Photo/Pavel Golovkin

Οταν έπεσε το σκοτάδι, διακόπηκαν οι έρευνες των ρωσικών αρχών ανοιχτά του Σότσι, όπου συνετρίβη το ρώσικο αεροσκάφος Τουπόλεφ στο οποίο επέβαιναν 92 άνθρωποι.

Οι έρευνες θα συνεχιστούν αύριο Δευτέρα. Όπως μετέδωσε το Ria Novosti προς το παρόν μόνο 10 σοροί έχουν περισυλλεγεί. Στις έρευνες παίρνουν μέρος περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι, 32 πλοία, 80 δύτες, 5 ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Οι σοροί των περισσότερων θυμάτων του αεροσκάφους Tu-154, του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που συνετρίβη κοντά στο θέρετρο Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα, πιθανόν βρίσκονται στο εσωτερικό της ατράκτου του αεροπλάνου, είπε στο Ria Novosti μια πηγή από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

«Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι σοροί των θυμάτων της συντριβής του Tu-154 το πιθανότερο βρίσκονται στο εσωτερικό της ατράκτου σε ένα βάθος περίπου 60 μέτρων» σύμφωνα με την πηγή αυτή.

Στη Μόσχα μεταφέρονται οι σοροί των θυμάτων

Το πρώτο αεροπλάνο που θα μεταφέρει τις σορούς των θυμάτων της συντριβής του αεροσκάφους Tu-154 θα προσγειωθεί την Δευτέρα στη Μόσχα. Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Νικολάι Πανκόφ.

«Το υπουργείο Άμυνας έλαβε μια απόφαση, η οποία τώρα κοινοποιήθηκε στους συγγενείς (των θυμάτων), ότι η ταυτοποίηση (των σορών) θα διεξαχθεί στη Μόσχα… Οι σοροί θα μεταφερθούν στη Μόσχα με μεταγωγικό αεροσκάφος. Το πρώτο αεροσκάφος θα προσγειωθεί αύριο (σ.σ. 26/12) το πρωί» τόνισε ο Πανκόφ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Τεχνική βλάβη ή ανθρώπινο λάθος;

Για την ώρα μόνο υποθέσεις γίνονται για τα αίτια του δυστυχήματος. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας η πολεμική αεροπορία χρησιμοποιούσε το αεροσκάφος τα τελευταία 33 χρόνια και είχε κάνει 6.689 ώρες πτήσεις από το 1983. Τελευταία φορά πέρασε από μεγάλο τεχνικό έλεγχο το Δεκέμβριο του 2014 και τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφερε ότι με βάση τις πρώτες ενδείξεις, το δυστύχημα ενδέχεται να οφείλεται σε τεχνική βλάβη ή σε λάθος του κυβερνήτη. Νωρίτερα πάντως το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είχε τονίσει ότι ο πιλότος Ρομάν Βολκόφ ήταν πολύ έμπειρος και είχε στο ενεργητικό του περισσότερες από 3.000 ώρες πτήσης.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle τα πρώτα στοιχεία δείχνουν τεχνικό πρόβλημα.

Ανοικτό το τρομοκρατικό σενάριο

Ωστόσο, αξιωματούχος των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας λέει ότι προς το παρόν δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο τρομοκρατίας.
«Η πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης είναι μία εκδοχή», ανέφερε η πηγή αυτή στο Lenta.ru.  «Δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ή να απορριφθεί ένα τέτοιο σενάριο μέχρις ότου αντλήσουμε πληροφορίες από τα μαύρα κουτιά, αλλά το ενδεχόμενο εξετάζεται», δήλωσε.
Εμπειρογνώμονες αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να σημειώθηκε έκρηξη στον αέρα για δύο λόγους:

  • Πρώτον λόγω της μεγάλης ακτίνας διασποράς των συντριμμιών του Τουπόλεφ
  • και δεύτερον λόγω του γεγονότος ότι το αεροσκάφος συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα μόλις δύο λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Σότσι.

Ωστόσο σύμφωνα με πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας που μιλησε στο πρακτορείο RIA Novosti μια τρομοκρατική επίθεση δεν θεωρείται το επικρατέστερο σενάριο. «Το Tu-154 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Τσκαλόφσκι, όπου οι επιβάτες και οι αποσκευές ερευνήθηκαν και ελέγχθηκαν με προσοχή. Ο ανεφοδιασμός του αεροσκάφους είχε προγραμματιστεί να γίνει στο Μοζντόκ, όμως εξαιτίας του καιρού μεταφέρθηκε στο Άντλερ, κι επομένως, η πληροφορία ότι το αεροσκάφος θα ανεφοδιαζόταν στο αεροδρόμιο του Σότσι δεν ήταν εκ των προτέρων διαθέσιμη» επισήμανε η πηγή, συμπληρώνοντας ότι το αεροπλάνο βρισκόταν υπό φρούρηση κατά τη διαδικασία του ανεφοδιασμού και ότι δεν προσφέρθηκαν γεύματα.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνηγορούν στο σενάριο μιας τρομοκρατικής ενέργειας και ούτε οι υπηρεσίες ασφαλείας ούτε οι ερευνητές το θεωρούν ως το επικρατέστερο» τόνισε η πηγή.

Εθνικό πένθος κήρυξε ο Πούτιν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακήρυξε την 26 Δεκεμβρίου ως ημέρα εθνικού πένθους, ενώ ματαίωσε τη συμμετοχή του στο μουσικό φωτό φεστιβάλ που επρόκειτο να γίνει στη ρωσική πρωτεύουσα του βορρά, την Αγία Πετρούπολη. 

Οι διασώστες που έσπευσαν στην περιοχή για την ανεύρεση τυχόν επιζώντων, εντόπισαν κομμάτια του αεροσκάφους και επιβεβαίωσαν ότι και οι 92 επιβαίνοντες έχασαν τη ζωή τους. Αναμεσά τους χάθηκε μια ολόκληρη φημισμένη χορωδία, σήμα - κατατεθέν της ιστορίας της Ρωσίας.

Εξαφανίστηκε από τα ραντάρ 2 λεπτά μετά την απογείωση

Το Tupolev-154, στο οποίο επέβαιναν 93 άτομα, 85 επιβάτες και 8μελές πλήρωμα, εξαφανίστηκε από τα ραντάρ μόλις δύο λεπτά μετά από την απογείωσή του από το Σότσι,  σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ. Δεν υπάρχουν επιζώντες, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές. Ερευνα διέταξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

 

 Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωσε ότι βρέθηκαν συντρίμμια του αεροσκάφους σε βάθος 50 μ.-70 μ., 1,5 χλμ. από την ακτή της Μαύρης Θάλασσας, ενώ επίσης βρέθηκαν προσωπικά αντικείμενα επιβατών στην ακτή. Πηγές από τις υπηρεσίες διάσωσης, τις οποίες επικαλούνται τα ρωσικά ΜΜΕ, αναφέρουν ότι το αεροπλάνο πιθανόν συνετρίβη κατά τη διάρκεια της ανόδου του, ενώ επισήμως απέκλεισαν το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.

 

ADVERTORIALS