Με ρούμι θέλει να ξοφλήσει η Κούβα το χρέος της προς την Τσεχία

Με ρούμι θέλει να ξοφλήσει η Κούβα το χρέος της προς την Τσεχία

Έναν ασυνήθιστο τρόπο πρότεινε η Κούβα για να ξοφλήσει το χρέος της προς την Δημοκρατία της Τσεχίας: με μπουκάλια ρούμι, όπως λένε αξιωματούχοι στην Πράγα.

Το υπουργείο Οικονομικών της Τσεχίας είπε ότι η Αβάνα έκανε αυτή την πρόταση στη διάρκεια πρόσφατων διαπραγματεύσεων για το ζήτημα του χρέους.
Η Κούβα χρωστά 276 εκατομμύρια δολάρια στην Τσεχία κι αν γίνει αποδεκτή η πρότασή της, τότε οι Τσέχοι θα έχουν αρκετό κουβανέζικο ρούμι για πάνω από έναν αιώνα.
Ωστόσο, η Πράγμα είπε ότι προτιμά να εξοφληθεί τουλάχιστον μέρος του χρέους σε μετρητά.

Το χρέος της Αβάνας ανάγεται στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, όταν η Κούβα κι η τότε Τσεχοσλοβακία μετείχαν στο κομμουνιστικό μπλοκ.
Η Κούβα, βέβαια, δεν διαθέτει σήμερα τόσα χρήματα, αλλά έχει πολύ ρούμι και μάλιστα φημισμένο ανά την υφήλιο– εξ’ ου κι η ασυνήθιστη αυτή πρόταση.
Το υπουργείο Οικονομικών της Τσεχίας είπε ότι είναι εφικτή μια μερική εξόφληση του χρέους είτε με ρούμι είτε με φάρμακα.
Αλλά τα κουβανέζικα φάρμακα δεν διαθέτουν ευρωπαϊκή πιστοποίηση κι ίσως είναι ευκολότερο να συμφωνηθεί η εξόφληση του χρέους μ’ ένα... πιο παραδοσιακό φάρμακο.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που η κυβέρνηση στην Πράγα δέχεται μια ασυνήθιστη πρόταση εξόφλησης χρέους. Πριν από μερικά χρόνια κάτι ανάλογο πρότεινε και η Βόρεια Κορέα. Το καθεστώς της Πιονγιάνγκ ήθελε να ξεπληρώσει χρέη 10 εκατομμυρίων δολαρίων με προϊόντα τζινσένγκ (της γνωστής ρίζας με θεραπευτικές και τονωτικές ιδιότητες).

iefimerida.gr

ADVERTORIALS