Η νέα τάση στη Γερμανία - Εστιατόρια βάζουν πρόστιμο για τα… αποφάγια

Η νέα τάση στη Γερμανία - Εστιατόρια βάζουν πρόστιμο για τα… αποφάγια

Ο γαστρονόμος και υπεύθυνος εστιατορίου στη Στουτγάρδη Γκουόγιου Λούαν θέλει να παρακινήσει τους πελάτες του να τρώνε όλο το φαγητό τους. Όποιος παραγγείλει το μενού «120» και δεν το καταναλώνει θα πρέπει να πληρώσει ένα ευρώ πρόστιμο. Με αυτό τον τρόπο ο Λούαν θέλει να περιορίσει την σπατάλη τροφίμων και δεν είναι ο μόνος με αυτή την λογική.

Η Στέφανι Χέκελ από τον σύλλογο ξενοδοχείων και εστιατορίων Dehoga αναφέρει πως «και πολλοί άλλοι γαστρονόμοι ασχολούνται με το ερώτημα πώς θα μειώσουν την σπατάλη τροφίμων». Το πρόστιμο για τα αποφάγια απαντάται συνήθως σε ασιατικά μαγαζιά, όπως το «Yuoki» στην Στουτγάρδη. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό στα ασιατικά ιδίως εστιατόρια είναι απλός: εκεί προσφέρεται ο γνωστός μπουφές «All you can eat».

Και ο 40χρονος Λούαν προσφέρει με το μενού «120» μια «All you can eat» προσφορά. Το συγκεκριμένο μενού διαρκεί 120 λεπτά και οι πελάτες μπορούν να φάνε όσο θέλουν. Μπουφές δεν υπάρχει, διότι η παραγγελία γίνεται μέσω iPad. Σε κάθε παραγγελία επιτρέπονται πέντε πιάτα. Αν ο πελάτης δεν μπορέσει να τα καταναλώσει όλα, θα πρέπει να πληρώσει ένα ευρώ πρόστιμο.

Εδώ και 20 χρόνια ο Γκουόγιου Λούαν δραστηριοποιείται στον γαστρονομικό κλάδο, τον οποίο γνωρίζει πάρα πολύ καλά: παραφορτωμένα πιάτα και βουνά από σκουπίδια μένουν πίσω. «Δεν είμαι από μια πλούσια οικογένεια και ήμασταν πολύ προσεκτικοί με τα τρόφιμα», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κινέζος γαστρονόμος.

Και σε άλλες πόλεις της Γερμανίας, όπως στο Ντίσελντορφ, η αλυσίδα «Okinii» έχει παρόμοιους κανόνες με το «Yuoki» της Στουτγάρδης. Τα αποφάγια από το σούσι και τη σαλάτα κοστίζουν ένα ευρώ και από τα ζεστά γεύματα δύο ευρώ ανά πιάτο.

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Στουτγάρδης που διεξήχθη πριν από μερικά χρόνια κατ’ εντολή του γερμανικού υπουργείο Κατανάλωσης, πάρα πολλά τρόφιμα καταλήγουν στους κάδους. Στατιστικά κάθε Γερμανός πετάει 225 γραμμάρια τρόφιμα στα σκουπίδια την ημέρα, όμως μόνο το ένα τρίτο είναι πραγματικά για πέταμα. «Αν και δεν διαπιστώνουμε ανάλογη τάση στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, το θέμα της σπατάλης τροφίμων έχει λάβει γενικά μεγάλες διαστάσεις», τονίζει η Στέφανι Χέκελ.

Το πρόστιμο που πληρώνει ο πελάτης στο εστιατόριο του Γκουόγιου Λούαν στη Στουτγάρδη δεν πάει στην δική του τσέπη αλλά δίνεται σε δωρεές. Μετά τα εγκαίνια του μαγαζιού συγκεντρώθηκαν για παράδειγμα πάνω από 900 ευρώ, δηλώνει ο ίδιος. Πάντως ήδη λίγοι πελάτες παραγγέλνουν πλέον πολύ φαγητό. «Φάγατε το φαγητό σας;» ρωτά ο οικοδεσπότης τους πελάτες μόλις σηκώνονται από το τραπέζι. Και η απάντηση είναι πλέον συνήθως: «Όλο!»

Πηγή:Deutsche Welle

ADVERTORIALS