Η ανακοίνωση των 27 μετά τη διάσκεψη της Μπρατισλάβας

Η ανακοίνωση των 27 μετά τη διάσκεψη της Μπρατισλάβας

Μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης των 27 στη Μπρατισλάβα, την πρώτη χωρίς τη συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας, οι ηγέτες της Ευρώπης αναφέρονται στην Ειρήνη, τη σταθερότητα και τα επόμενα βήματα για μία πιο σταθερή Ευρώπη.

Αναλυτικά το κείμενο της διακήρυξης των 27 αναφέρει:

«Συναντηθήκαμε σήμερα στη Μπρατισλάβα σε μια κρίσιμη στιγμή για το ευρωπαϊκό μας εγχείρημα. Στόχος της Συνόδου της Μπρατισλάβα των 27 κρατών-μελών ήταν να διαγνώσουμε μαζί την παρούσα κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να συζητήσουμε το κοινό μας μέλλον. Συμφωνήσαμε ομόφωνα στις παρακάτω γενικές αρχές.

Παρά το γεγονός ότι μια χώρα αποφάσισε να αποχωρήσει, η Ε.Ε. παραμένει αναντικατάστατη για τους υπόλοιπους από εμάς. Στον απόηχο των πολέμων και των βαθιών διαιρέσεων στην ήπειρό μας, η Ε.Ε. διασφάλισε την ειρήνη, τη δημοκρατία και επέτρεψε στις χώρες μας να ευημερήσουν. Πολλές χώρες και περιοχές που βρίσκονται εκτός αγωνίζονται ακόμη για αυτού του είδους τα επιτεύγματα. Είμαστε αποφασισμένοι να μετατρέψουμε την Ε.Ε. των 27 κρατών μελών σε επιτυχία, χτίζοντας πάνω στην κοινή μας ιστορία.

Η Ε.Ε. δεν είναι τέλεια αλλά είναι το καλύτερο εργαλείο που διαθέτουμε για να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις. Χρειαζόμαστε την Ε.Ε. όχι μόνο για τη διασφάλιση της ειρήνης και της δημοκρατίας αλλά και για την ασφάλεια των λαών μας. Χρειαζόμαστε την Ε.Ε. για να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τις ανάγκες και την επιθυμία τους να ζήσουν, να σπουδάσουν, να εργαστούν, να μετακινηθούν και να ευημερήσουν ελεύθερα στην ήπειρο μας και να επωφεληθούν από την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης.

Πρέπει να βελτιώσουμε την επικοινωνία μεταξύ μας -μεταξύ των κρατών μελών, με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και κυρίως με τους πολίτες. Θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερη καθαρότητα στις αποφάσεις μας. Να χρησιμοποιήσουμε καθαρή και ειλικρινή γλώσσα. Να εστιάσουμε στις προσδοκίες των τωνιτών, με ισχυρή θέληση να αντιμετωπίσουμε τις απλοϊκές λύσεις των ακροδεξιών ή λαϊκιστικών πολιτικών δυνάμεων.

Δεσμευτήκαμε στη Μπρατισλάβα να προσφέρουμε στους πολίτες τους επόμενους μήνες ένα όραμα για μια ελκυστική Ε.Ε. που θα μπορούν να εμπιστεύονται και να υποστηρίζουν. Είμαστε αισιόδοξοι ότι έχουμε την βούληση και την δυνατότητα να το εκπληρώσουμε.

Καλωσορίσαμε την ομιλία του προέδρου της Κομισιόν για την κατάσταση της Ένωσης».

Είχαμε μια ευρεία συζήτηση για τις βασικές προτεραιότητες των επόμενων μηνών. Σε αυτή τη βάση, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η προεδρία του Συμβουλίου και η Κομισιόν πρότειναν το ακόλουθο πρόγραμμα εργασίας (τον "οδικό χάρτη της Μπρατισλάβα».

Πηγή: http://www.skai.gr

ADVERTORIALS