Ιταλία: H εισαγγελία του Ριέτι διέταξε να κατασχεθεί ότι απομένει από το δημοτικό σχολείο του Αματρίτσε

Ιταλία: H εισαγγελία του Ριέτι διέταξε να κατασχεθεί ότι απομένει από το δημοτικό σχολείο του Αματρίτσε

Η εισαγγελία της πόλης Ριέτι διέταξε να κατασχεθεί ότι απομένει από το κατεστραμμένο σχολείο του Αματρίτσε, στο πλαίσιο της έρευνας που αφορά τυχόν κακοτεχνίες και ελλιπείς αντισεισμικές παρεμβάσεις.
Όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ίδια απόφαση ελήφθη και για άλλα μισογκρεμισμένα σπίτια και δημόσια κτήρια, τα οποία δεν θα κατεδαφιστούν μέχρι να αποσαφηνισθεί αν θα μπορούσαν να έχουν προστατευθεί, μαζί με τους κατοίκους τους, από τον φονικό σεισμό της 24ης Αυγούστου.
Σύμφωνα με τον Τύπο, οι εισαγγελείς έχουν εξάλλου βάσιμες υποψίες ότι υπεγράφησαν έγγραφα που βεβαιώνουν αντισεισμικά έργα σε εκκλησίες και στρατόπεδα, χωρίς στην πραγματικότητα να έχουν γίνει τα απαιτούμενα έργα. Όπως γράφει η εφημερίδα Il Messaggero, οι έρευνες επικεντρώνονται κυρίως σε 21 κτίρια, ενώ κατέρρευσαν ακόμη και ειδικοί χώροι που είχε προβλεφθεί να φιλοξενήσουν τους κατοίκους του Αματρίτσε σε περίπτωση σεισμού.
Η εισαγγελική έρευνα αφορά ευρύτερα τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν τα εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια που εγκρίνονται με στόχο την αντισεισμική θωράκιση. Την ίδια ώρα, πολλοί σχολιαστές αφήνουν να εννοηθεί ότι θα πρέπει να διαπιστωθεί αν και ο δήμαρχος του Αματρίτσε Σέρτζο Πιρότσι, όπως και το σύνολο της δημοτικής διοίκησης, φέρουν κάποιου είδους ευθύνη για έργα που μοιάζει πιθανό να έγιναν με ελλιπή και ανεύθυνο τρόπο.
Στο μεταξύ, σήμερα το απόγευμα στις 6 (τοπική ώρα) θα πραγματοποιηθεί η κηδεία των θυμάτων του Αματρίτσε. Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, μεταφέρθηκαν στο χωριό μόνο 37 φέρετρα, ενώ οι άνθρωποι που έχασαν την ζωή τους στην περιοχή είναι συνολικά πάνω από 220. Αυτό σημαίνει πως τις επόμενες ημέρες πρόκειται να γίνουν και άλλες, μικρότερες τελετές. Όπως και το περασμένο Σάββατο, η σημερινή είναι ημέρα εθνικού πένθους στην Ιταλία, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες σε όλη την χώρα.
"Οι κάτοικοι βρίσκονται εδώ και θα συνεχίσουν να κεντρίζουν τους κρατικούς θεσμούς για να σεβασθούν τις υποσχέσεις τους", δήλωσε ο ιερέας του χωριού πατέρας Φάμπιο Γκαμαρότα, αναφερόμενος στις δεσμεύσεις για γρήγορη και διαφανή ανοικοδόμηση. Στην σημερινή κηδεία θα παραστούν ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και ο πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ιταλικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, τέλος, οι άστεγοι που φιλοξενούνται σε καταυλισμούς και ξενοδοχεία είναι πλέον συνολικά 3.554. Όσο για τις μετασεισμικές δονήσεις, από την νύχτα της 24ης Αυγούστου έχουν ξεπεράσει τις 2.500 και το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής της χώρας προειδοποιεί ότι πρόκειται να συνεχισθούν ακόμη για πολλές εβδομάδες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ