O πρωθυπουργός της Τουρκίας κατεβάζει τους τόνους: Δεν θα εκδικηθούμε τους πραξικοπηματίες

O πρωθυπουργός της Τουρκίας κατεβάζει τους τόνους: Δεν θα εκδικηθούμε τους πραξικοπηματίες

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ απέρριψε σήμερα κάθε "πνεύμα εκδίκησης" προς τους πραξικοπηματίες οι οποίοι αποπειράθηκαν να καταλάβουν την εξουσία το βράδυ της Παρασκευής, απευθύνοντας έκκληση για σεβασμό του κράτους δικαίου.

"Κανείς δεν μπορεί να διαπνέεται από ένα πνεύμα εκδίκησης (...) ένα τέτοιο πράγμα είναι εντελώς απαράδεκτο στο κράτος δικαίου", δήλωσε ο Γιλντιρίμ σε ομιλία του στην Άγκυρα.

"Σήμερα, έχουμε ανάγκη για ενότητα", πρόσθεσε ο Γιλντιρίμ έπειτα από συνάντηση με τον ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης.

Οι δηλώσεις αυτές του επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης γίνονται έπειτα από τη δημοσίευση εικόνων που δείχνουν τους αντιπάλους του πραξικοπήματος να χτυπούν στρατιώτες που παραδόθηκαν.

"Εξέφρασα την ανησυχία μου στον πρωθυπουργό. Ιδιαίτερα, νομίζω πως οι βίαιες πράξεις που διαπράχθηκαν σε βάρος στρατιωτών που δεν υπάκουσαν σε διαταγές είναι άδικες", δήλωσε από την πλευρά του ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι θα δεχόταν την επαναφορά της θανατικής ποινής αν το τουρκικό κοινοβούλιο αποφάσιζε κάτι τέτοιο.

Χιλιάδες στρατιωτικοί και δικαστές τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος, από τους οποίους 118 ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Στο μεταξύ, ο ηγέτης της τουρκικής εθνικιστικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι το κόμμα του θα στηρίξει την κυβέρνηση αν αποφασίσει να επαναφέρει τη θανατική ποινή.

"Αν το (κυβερνών) κόμμα AK είναι έτοιμο για το θέμα της θανατικής ποινής, τότε είμαστε κι εμείς", δήλωσε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) της Τουρκίας, στους βουλευτές του κόμματός του. Το MHP είναι τέταρτο στο κοινοβούλιο, όπου διαθέτει 40 έδρες.

Η Τουρκία κατάργησε τη θανατική ποινή το 2004 στο πλαίσιο της ώθησης για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ADVERTORIALS