Βρετανικός Τύπος: Ο Γιούνκερ είναι πλέον ένα μεγάλο πρόβλημα για τη Μέρκελ

Βρετανικός Τύπος: Ο Γιούνκερ είναι πλέον ένα μεγάλο πρόβλημα για τη Μέρκελ

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει μετατραπεί σε ένα πρόβλημα για την Άνγκελα Μέρκελ το οποίο η Καγκελάριος της Γερμανίας θα χρειαστεί σύντομα να «αντιμετωπίσει», σύμφωνα με πηγές στην γερμανική κυβέρνηση που επικαλείται ο Independent.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν έχει έρθει αντιμέτωπος με κριτική που του έχει ασκηθεί από διάφορες κατευθύνσεις έπειτα από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, ενώ όπως δήλωσε ένας Γερμανός υπουργός στους Sunday Times, η Γερμανίδα καγκελάριος έχει φτάσει στο σημείο να θεωρήσει τον Γιούνκερ «μέρος του προβλήματος» στην ΕΕ.

«Ο Γιούνκερ είχε χρόνο και πάλι έδρασε ενάντια στο κοινό συμφέρον, και η αντίδρασή του στο βρετανικό δημοψήφισμα ήταν πολύ επιζήμια», ανέφερε συγκεκριμένα η πηγή.

Σύμφωνα με τους Sunday Times, η ρητορική του προέδρου της Κομισιόν για την Βόρεια Ιρλανδία και την ανεξαρτησία στην Σκοτία, και ειδικά η συνάντησή του με την Νίκολα Στέρτζον στις Βρυξέλλες, θεωρήθηκαν «περιττά προκλητικές».

«Αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για θεσμικούς διαπληκτισμούς», πρόσθεσε η πηγή τονίζοντας ότι «η πίεση να παραιτηθεί, θα γίνει μόνο μεγαλύτερη και η καγκελάριος Μέρκελ θα πρέπει τελικά να ασχοληθεί με αυτό το επόμενο έτος».

Όπως σημειώνει πάντως ο Independent, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπήρξε βασική κινητήρια δύναμη της αύξησης ευρωπαϊκού φεντεραλισμού και κάποιοι θεωρούν ότι οι ενέργειές του ήταν αυτές που οδήγησαν στην έντονη αντίδραση κατά της ΕΕ.

Κριτική στον πρόεδρο της Κομισιόν όμως έχουν ασκήσει και άλλοι, όπως ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Lubomir Zaoralek, ο οποίος μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία ζήτησε την παραίτησή του λέγοντας στην κρατική τηλεόραση της Τσεχίας ότι «αυτή τη στιγμή» δεν τον βλέπει «ως τον κατάλληλο άνθρωπο για τη δουλειά».

«Δεν θέλω να ζητήσω από κανένα [να παραιτηθεί], αλλά κάποιος στην ΕΕ μάλλον πρέπει να σκεφτεί να παραιτηθεί, γιατί [το Brexit] είναι ευθύνη που κάποιος πρέπει να αναλάβει», είπε ο Τσέχος ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι ο Γιούνκερ δεν έκανε αρκετά για να εμποδίσει την απώλεια της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Θα ήθελα να φανταστώ την Κομισιόν να καθοδηγείται από έναν έντιμο, αξιόπιστο άνθρωπο που, σε μια κατάσταση, όταν είμαστε αντιμέτωποι με την απώλεια ενός ποδιού ή χεριού, θα μπορούσε να πάει στη χώρα και να πει στους Βρετανούς: “Θέλουμε να μείνετε”», είπε ο Τσέχος ΥΠΕΞ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ασκήθηκε κριτική και από την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Εσθονία.

iefimerida.gr

ADVERTORIALS