Εμφάνιση κρουσμάτων ευλογιάς - μέτρα προφύλαξης και βιοασφάλειας

Εμφάνιση κρουσμάτων ευλογιάς - μέτρα προφύλαξης και βιοασφάλειας

«Εμφάνιση κρουσμάτων ευλογιάς»

                 Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν εμφανιστεί κρούσματα της ευλογίας του προβάτου τόσο στη νήσο Λέσβο όσο και στην Ευρωπαϊκή Τουρκία.

                Η ευλογιά είναι ένα πολύ μεταδοτικό ιογενές νόσημα των ζώων που προσβάλλει τις αίγες και κυρίως τα πρόβατα. Το νόσημα μεταδίδεται άμεσα από ζώο σε ζώο αλλά και έμμεσα (με προσωπικό, οχήματα, εργαλεία και ζωοτροφές από μολυσμένες εκτροφές).

                Η τυπική εικόνα της ευλογιάς είναι η παρουσία αλλοιώσεων (διογκώσεις του δέρματος, κοκκινίλες, σπυριά και τελικά ανοικτές πληγές) κυρίως στο κεφάλι, τις μασχάλες, την κάτω πλευρά της κοιλιάς και το εσωτερικό της ουράς. Πιο πιθανόν είναι να εμφανιστεί στα πρόβατα. Το νόσημα δεν προσβάλλει τον άνθρωπο αλλά μπορεί να μεταφερθεί με τον άνθρωπο από μία μολυσμένη εκτροφή σε άλλη.

                Στα νησιά μας δεν έχουν εμφανιστεί κρούσματα της νόσου. Ωστόσο, το νόσημα υπάρχει στη γειτονική Τουρκία και τελευταία και στη νήσο Λέσβο.

                Για την αποφυγή της εμφάνισης της νόσου πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης και βιοασφάλειας:

  • Δεν εισάγουμε νέα ζώα των ευαίσθητων ειδών (αίγες και πρόβατα) στην εκτροφή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.
  • Αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις προσωπικού, οχημάτων και εργαλείων μεταξύ των εκτροφών.
  • Εφαρμόζουμε τακτικούς καθαρισμούς και απολυμάνσεις στους στάβλους, τα εργαλεία και τα οχήματα της εκτροφής.
  • Λαμβάνουμε μέτρα για την αποτροπή της ανεξέλεγκτης εισόδου ζωών στην εκτροφή.
  • Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αν έχουμε πρόσφατα επισκεφθεί τη Λέσβο ή την Τουρκία ή αν δεχόμαστε στην εκτροφή άτομα που έχουν πρόσφατα  επισκεφθεί τη Λέσβο ή την Τουρκία.
  • Οι μετακινήσεις ζωικού κεφαλαίου από και προς άλλες περιοχές τις χώρας γίνονται μόνο με έγγραφη άδεια της Κτηνιατρικής υπηρεσίας.
  • Σε κάθε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων στα ζώα, τα απομονώνουμε άμεσα και ενημερώνουμε τις τοπικές Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

Η εμφάνιση του νοσήματος σε μία περιοχή οδηγεί στη λήψη αυστηρών μέτρων για την αποφυγή της εξάπλωσής του (θανατώσεις ζώων, απαγόρευση μετακινήσεων κ.λπ.).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για περισσότερες πληροφορίες με τις κατά τόπους Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

               

Ο

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΦΙΛΗΜΩΝ ΖΑΝΝΕΤΙΔΗΣ

                

ADVERTORIALS