Στο Ασκληπιείο της Κω η ορκωμοσία των αριστούχων γιατρών

Στο Ασκληπιείο της Κω η ορκωμοσία των αριστούχων γιατρών

Οι πρωτεύσαντες των επτά Ιατρικών Σχολών της χώρας, μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, απήγγειλαν τον Όρκο του Ιπποκράτη, το απόγευμα του Σαββάτου 16 Σεπτεμβρίου 2017, στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου της Κω.
Η τελετή, η οποία διοργανώθηκε από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Κω και το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω, έγινε παρουσία  Προέδρων και Καθηγητών των επτά Ιατρικών Σχολών. Οι πρωτεύσαντες, ακολουθώντας όλο το τελετουργικό, απήγγειλαν  τον όρκο του μεγάλου Κώου Δασκάλου της Ιατρικής. Τα βραβεία τα οποία απένειμαν οι πρόεδροι των Ιατρικών Σχολών  συνοδεύονταν από χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ. 

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Μιχάλης Βλασταράκος, συνεχάρη για την προσπάθειά τους τους νέους πλέον ιατρούς, τους συνέστησε να βάζουν υψηλούς στόχους στη ζωή τους, ανταποκρινόμενοι στις αξίες και τις πολιτισμικές παραδόσεις αυτού του τόπου και τόνισε τη σημασία της επιβράβευσης της αριστείας στον ιερό τόπο αυτό του Ασκληπιείου της Κω, όπου δίδαξε ο Ιπποκράτης και στον οποίο αναφέρονται όλοι οι ιατροί του κόσμου, έχοντας όλοι βαθιά στη ψυχή τους τη διαχρονική Ιπποκρατική ιδέα. Στην εκδήλωση μίλησαν  ο πρόεδρος του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος κ. Αριστοτέλης Παυλίδης,ο οποίος αφού ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους συνεχάρη τους πρωτεύσαντες ιατρούς , ο πρώην πρόεδρος του ΔΙΙΚΩ κ. Στέφανος Γερουλάνος και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κω κα Μαρία Φρατζάκη.

  Ο Μηνάς Χατζηαντωνίου πλαισιωμένος από "ασκληπιάδες"απήγγειλε στην αρχαιοελληνική και νεοελληνική τον όρκο του Ιπποκράτη.

Στην τελετή παρέστησαν ο κ. Νεβρίς Άϊτογκαν ως εκπρόσωπος της νεοϊδρυθείσας Ιατρικής σχολής του Παν/μίου των Μούγλων, ο  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Η. Καματερός , οι  δήμαρχοι Κω Γ. Κυρίτσης, Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, Επιδαύρου Κώστας Γκάτζιος, ο έπαρχος Κω Γ. Χαλκιδιός,ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ, ταξίαρχος Δ. Χούπης, ο Ιμάμης  κ. Δαμάδογλου, η επικεφαλής του Οράματος Ι. Ρούφα, ο Αστυνομικός Δντής Κ. Κοκορόσκος, Πανεπιστημιακοί,μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος, του διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου της Κω.

  Χαιρετισμό απηύθυναν οι βουλευτές Δ. Γάκης του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Κόνσολας της ΝΔ και  Δ. Κρεμαστινός (Δημοκρατική Συμπαράταξη), η  Ένωση Κώων Αθηνών  και ο Πνευματικός Όμιλος Κώων ο"Φιλητάς".

 Οι επτά Αριστεύσαντες των επτά Ιατρικών σχολών της χώρας 

Δήμητρα Βαρδαλάκη από το Εθνικό Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών

Ιωάννης Λιάμπας από το Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσσαλονίκης

Μαρία Νησωτάκη από το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Αικατερίνη Μπίνη από το Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης

Δήμητρα Δήμου από το Παν/μιο Ιωαννίνων

Νικόλαος Δημήτριος Πάτζαρης από το Παν/μιο Πατρών

Μυρτώ Παληκούτα Δεπασκουάλε από το Παν/μιο Θεσσαλίας

 Μετά την Ορκωμοσία πραγματοποιήθηκε η τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου συνεργασίας του Δικτύου των δήμων Κω , Επιδαύρου, Τρικκαίων  με το  Ασκληπιείο.

Χαιρετισμός για την Τελετή βράβευσης πρωτευσάντων Αποφοίτων Ιατρικών Σχολών 2017 – Τελετή Ιπποκρατικού όρκου

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Κώων Αθηνών «ο Ιπποκράτης», θα ήθελα να συγχαρώ τον Ιατρικό Σύλλογο Κω, καθώς σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω, τιμούν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τους πρωτεύσαντες Αποφοίτους των Ιατρικών Σχολών της Χώρας για το 2017.

Ο Ιπποκράτης  ο Κώος, ο Πατέρας της Ιατρικής, αποτελεί εμβληματική φυσιογνωμία για όλους εμάς με καταγωγή από το νησί της Κω και μια τέτοια πρωτοβουλία μας προκαλεί ιδιαίτερη συγκίνηση αλλά και χαρά.

Ο Ιπποκρατικός όρκος, ως μνημείο ιστορικής σημασίας και με το ανθρωπιστικό πνεύμα, που τον διαπνέει, διαφυλάττει, μέσα στους αιώνες, την αξία της ηθικής με την πρόοδο της γνώσης.

Η φετινή τελετή αναβίωσης του Ιπποκρατικού όρκου συνδυάζεται με την αναγνώριση της αριστείας, της οποίας οι ρίζες βρίσκονται στα αρχαία χρόνια. Η αριστεία είναι συνυφασμένη με τη διαρκή προσπάθεια για εξέλιξη και πρόοδο και η διάκριση, προκύπτει ως ανταμοιβή ενός συστηματικού, προσωπικού και απαιτητικού αγώνα. Η αριστεία οφείλει να είναι στάση ζωής και να αποτελεί κίνητρο για όλους μας. 

Σε όλους τους Αποφοίτους, εύχομαι από καρδιάς, καλή σταδιοδρομία και «η ατομική-προσωπική τους» αριστεία να αποτελέσει ένα ακόμα λιθαράκι ελπίδας στην «συλλογική» αριστεία, που χρειάζεται ο τόπος μας, για να μπορέσουμε να βγούμε από την παρατεταμένη κρίση οικονομικών και αξιών, που όλοι βιώνουμε. 

Με εκτίμηση,

Νινέττα Ν. Μανούση

Πρόεδρος Ένωσης Κώων Αθηνών

«Ο Ιπποκράτης»

 

ADVERTORIALS