Ομογενής,με καταγωγή από την Κω, o νέος κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Rutgers

Ομογενής,με καταγωγή από την Κω, o νέος κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Rutgers

Του Ζώη Μαρίνου.  (Εθνικός Κήρυξ )

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Είναι Ελληνας, είναι 54 ετών, γεννημένος στη Νέα Υόρκη, με λαμπρή ακαδημαϊκή καριέρα και πλούσιο συγγραφικό έργο και είναι από τον περασμένο μήνα ο κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Rutgers στο Νιου Τζέρσεϊ.

Παιδί Ελλήνων μεταναστών είναι ο πρώτος που σπάει ένα κοινωνικό φράγμα στα 250 χρόνια ιστορίας του Πανεπιστημίου, όπως ανέφερε και η επίσημη εφημερίδα του Rutgers.

Ο Πέρι Χαλκίτης δεν κρύβει τη σεξουαλική του ταυτότητα. Είναι ομοφυλόφιλος και ο ίδιος δηλώνει ότι ο σεξουαλικός του προσανατολισμός σαφέστατα δεν επηρεάζει τη νέα του θέση, εν τούτοις προσφέρει ένα καλό παράδειγμα και για άλλους ανθρώπους που πιθανότατα νιώθουν περιθωριοποιημένοι.

Ο «Ε.Κ.» μίλησε με τον Δρα Χαλκίτη, οι γονείς του οποίου κατάγονται από την Κω. Ο ίδιος έχει επισκεφθεί αρκετές φορές το νησί των γονιών του το οποίο χαρακτηρίζει εξαιρετικά όμορφο και με βαθιά ιστορία, συνυφασμένη -λόγω του Ιπποκράτη- με την επιστήμη του.

«Για την ακαδημαϊκή κοινότητα, για το Πανεπιστήμιό μας, η ευθεία δήλωση της σεξουαλικής μου ταυτότητας δεν ήταν κάτι που ξένισε. Το ίδιο, άλλωστε, συνέβη και με τους γονείς μου. Οι οποίοι στέκονται πολύ υποστηρικτικά, ιδίως η μητέρα μου», μας είπε ο κ. Χαλκίτης.

Χωρίς, ωστόσο, ν’ αρνηθεί ότι υπάρχουν φορές που κάτι τέτοιο παραμένει πρόκληση. Ο Πέρι Χαλκίτης πιστεύει ότι οι φοιτητές του μπορούν, πλέον, να διαπιστώσουν ότι κάποιος μπορεί να είναι επιτυχημένος χωρίς να κρύβει την πραγματική του ταυτότητα. Και προσθέτει, ότι ο ίδιος μιλά «ανοικτά και με περηφάνια για την ζωή του ως ομοφυλόφιλος».

Αυτή την εποχή ο γεννημένος τον Φεβρουάριο του 1963 ομογενής γράφει ένα ακόμη βιβλίο, με τίτλο «Out in Time», το οποίο εξετάζει τις κοινωνικές και συναισθηματικές εμπειρίες των ομοφυλόφιλων ανδρών στο πέρασμα διαφορετικών γενιών.

Για τις ανάγκες του βιβλίου κατέγραψε συνομιλίες με 20 ομοφυλόφιλους άνδρες, ηλικίας από 19 έως 79 ετών, συμπεραίνοντας ότι η αίσθηση της διαφορετικότητας που όλοι έχουμε επηρεάζεται, με κάποιο τρόπο από την εποχή και το μέρος, αλλά παρ’ όλα αυτά υπάρχουν κοινά σημεία σε κάθε εποχή.

«Η αφορμή για το βιβλίο δόθηκε από έναν ανιψιό μου. Γιο εξαδέλφων μου. Ο οποίος, επίσης, είναι ομοφυλόφιλος. Μόλις μίλησε στους γονείς του για την ταυτότητά του η αντίδρασή τους τον προβλημάτισε», λέει στον «Ε.Κ.» ο Πέρι Χαλκίτης που έχει σπουδάσει Ψυχολογία και είναι, επίσης, καθηγητής Βιοστατιστικής και Κοινωνικών και Συμπεριφορικών Επιστημών.

Ο Δρ. Χαλκίτης που μετακινήθηκε στο πανεπιστήμιο Rutgers από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (Σχολή Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας) θέτει ως στόχο στην νέα του θέση να εξελίξει την Σχολή του σε μια από τις είκοσι -αν όχι δέκα- καλύτερες Σχολές Δημόσιας Υγείας. Με καινοτόμες έρευνες που δεν θα περιορίζονται στο Νιου Τζέρσεϊ αλλά στον ευρύτερο πληθυσμό και με έμφαση, κυρίως, στους κατοίκους των αστικών κέντρων.

«Δεν πρέπει να τοποθετούμε τους ανθρώπους μέσα σε κουτάκια», είναι μια ακόμη φράση του Πέρι Χαλκίτη. Ο οποίος λέει ότι είναι ομοφυλόφιλος άνδρας, είναι Ελληνοαμερικανός, είναι παιδί μεταναστών και ο μόνος από την οικογένεια που έχει πανεπιστημιακό πτυχίο, είναι αδελφός και σύζυγος και, άρα, «όλοι έχουμε πολλές ταυτότητες που συνδέονται μεταξύ τους και μας προσδιορίζουν. Ας τις χαρούμε ως μέρη του εαυτού μας».

ADVERTORIALS