Τι αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου Κω σχετικά με τη διενέργεια τεστ Mantoux

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου Κω σχετικά με τη διενέργεια τεστ Mantoux

«Ενημέρωση σχετικά με την διενέργεια τεστ Mantoux σε νηπιαγωγεία της Κω»

Στον πυρήνα των αρχών της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας  ΚΩ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΝ» βρίσκεται ο σεβασμός και η συνεργασία με όλους τους φορείς και ιδιαίτερα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ & Β ‘ βαθμού πάντα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Με αυτό το κριτήριο και κατόπιν θετικής εισήγησης των Συντονιστών Διευθυντών του Κέντρου Υγείας κ. Ιωάννη Καμπανή και κας  Μαρίας Φρατζάκη απαντήσαμε τον μήνα Μάρτιο σε σχετικό έγγραφο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ότι το Νοσοκομείο μας θα διαθέσει ιατρούς για την διενέργεια τέστ Mantoux σε όλα τα νηπιαγωγεία του νησιού της Κω όπως γινόταν πάντα (έγγραφο μας με αρ. πρωτ. ΓΠ 1282/22-03-2017). Στη συνέχεια σε συμπληρωματικό αίτημα της Αρμόδιας Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου απαντήσαμε ότι εκτός από ιατρούς θα διαθέσουμε και έμπειρους νοσηλευτές (έγγραφο μας με αρ. πρωτ. ΓΠ 1958/08-05-2017).

Με το υπ’ αριθμ. πρωτ. ΕΠ 1258/09-05-2017 είχε ορισθεί η συντονίστρια Διευθύντρια του ΓΝ-ΚΥ Κω Γενική Ιατρός κα. Μαρία Φρατζάκη ως υπεύθυνη εκ μέρους του νοσοκομείου για τον συντονισμό και την συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την διενέργεια τεστ Mantoux στους μαθητές όλων των νηπιαγωγείων του νησιού της Κω. Παράλληλα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μας ενημέρωσε ότι στέλνει το απαραίτητο υγειονομικό υλικό το οποίο ποτέ δεν παρελήφθη. Με έκπληξη μας, έπειτα από όλη την παραπάνω αλληλογραφία, λάβαμε στις 24 Μαΐου επιστολή του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων Δήμου Κω με την οποία μας ενημέρωνε η εξουσιοδοτημένη Δημοτική Σύμβουλος του Τμήματος κα. Πη Βασιλεία ότι «το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής & Πολιτικών Ισότητας των Φύλων του Δήμου Κω αναλαμβάνει τη διενέργεια εμβολιασμού Mantoux  σε όλα τα νηπιαγωγεία του Δήμου Κω με ημερομηνία έναρξης την 29η Μαΐου 2017 και με διάρκεια  έως 14 Ιουνίου με τον Ιατρό του Δημοτικού Ιατρείου Κω κ. Χούλη Γεώργιο, ο οποίος έχει εμπειρία στη διενέργεια Mantoux. Προκειμένου να συγκροτηθεί το εμβολιαστικό κλιμάκιο, παρακαλούμε να εξετάσετε το ενδεχόμενο της συνδρομής του Νοσοκομείου με δυο εκ των Νοσηλευτών σας». Σημειώνουμε ότι από την καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας δεν είχαμε καμία έγγραφη ενημέρωση για αυτή την αλλαγή. Πριν προλάβει η αρμόδια νοσηλευτική υπηρεσία του Νοσοκομείου να απαντήσει για την διάθεση νοσηλευτή βγήκε ανακοίνωση του Δήμου Κω στα ΜΜΕ ότι θα πραγματοποιηθεί η Διενέργεια Δερμοαντίδρασης με ιατρό και νοσηλευτή υπαλλήλους του Δήμου Κω.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Δήμου Κω η διενέργεια των Τεστ στο Πυλί πραγματοποιήθηκε στις 30/5/2017 και ο έλεγχος αυτών έγινε μετά από 2 ήμερες. Η ιατρική υπηρεσία και η διοίκηση του Νοσοκομείου πληροφορήθηκε ανεπίσημα και από τρίτους ότι υπήρξαν θετικά τεστ Mantoux μόλις την Δευτέρα 19/6/2017 δηλαδή μετά από σχεδόν 20 ημέρες. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα στο Νοσοκομείο με τους Ιατρούς του Κέντρου Υγείας, την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Λοιμώξεων αποφασίστηκε αφενός να κληθούν οι υπεύθυνοι του Δήμου να χορηγήσουν το ιστορικό των ελέγχων,  να υπάρξει επικοινωνία με την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας και να ενημερωθεί ο αρμόδιος φορέας που είναι το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Μάλιστα  ζητήθηκε από την Διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ η αποστολή άμεσα ομάδας ειδικών προκειμένου να αντιμετωπισθεί με υπευθυνότητα και επιστημονική πληρότητα το θέμα που διαπιστώθηκε στο νηπιαγωγείο Πυλίου και επιπλέον να υπάρξει έγκυρη ενημέρωση του πληθυσμού για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας (έγγραφο μας με αριθμ. πρωτ. ΓΠ2552/20-6-2017). Η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ ανταποκρινόμενη στο αίτημα του Νοσοκομείου άμεσα θα στείλει ομάδα ειδικών οι οποίοι θα ενημερώσουν με επιστημονική πληρότητα και υπευθυνότητα τους κατοίκους του Πυλιού.        

Οφείλουμε να ενημερώσουμε τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού μας ότι οι Ιατροί, οι Νοσηλευτές, το επιστημονικό και το λοιπό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Κω, καθώς και τα Περιφερειακά Ιατρεία του νησιού, εργάζονται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σεμνότητα διασφαλίζοντας την δημόσια υγεία προσπαθώντας να ανταποκριθούν στο σύνολο των αναγκών του πληθυσμού της Κω. Ως μέρος του δημοσίου συστήματος υγείας σε συνεργασία με τους νόμιμους φορείς για την αντιμετώπιση κάθε περιστατικού που θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή. Τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι οτιδήποτε θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία είμαστε υποχρεωμένοι εκ της θέσεως μας να ενημερώνουμε τις αρμόδιες αρχές της πολιτείας.   

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ του ΓΝ-ΚΥ ΚΩ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΝ»

             

ADVERTORIALS